Ne bajlódjon a 2017-es számviteli, adózási és Tb jogszabályok nyomon követésével. Ha előfizet szakmai csomagunkra, mi naprakészen szállítjuk a könyvelő szakmát érintő összes változást. Szakmai csomagjaink tartalmazzák a 2017-es kreditpontok megszerzését is.

Számvitel

Szakcikk
Beruházások: régi és új kedvezmények a társasági adózásban

Év vége közeledtével érdemes sorra vennünk, „gazdagodott-e” cégünk az idén új, adócsökkentő lehetőséggel. Mondjuk azért, mert beruházásba kezdett… Persze a kedvezményekhez némi „papírmunka” is társul.


Szakcikk
Nagyító alatt a cég A mérleg nem hazudik – legfeljebb hallgat erről, arról…

A vállalkozókat még az Áfa-tv., de még adóhatóság is arra bíztatja, rendszeresen ellenőrizzék üzleti partnereiket a „megfelelő üzleti ellenőrzési eljárás” alkalmazásával. Adott esetben mérlegbeszámoló vizsgálata is ideértendő. Persze önmagában, csak a puszta számok becsapósak lehetnek…    


Kérdezz-felelek
Folyamatos teljesítésű szolgáltatás

Tisztelt Szakértő! Folyamatos teljesítésű szolgáltatás számlázással kapcsolatban legyen szíves segíteni. Ha a számla kiállításának kelte pl. május 05. esedékessége május 9 - az elszámolási időszak máju 01-31 közötti, akkor a teljesítési időpont helyesen május 05. - vagyis megegyezik a számla keltével? Ha utólagosan, ... (folyt.)


Kérdezz-felelek
Új ügyvezető, régi tagi kölcsön

A kérdés: Kft esetében az ügyvezető tag tagi kölcsönt bocsájtott a cég rendelkezésére. Ezt követően a társaságot eladta, ő kilépett, új ügyvezető tag lépett a helyébe. A cég most egyszemélyes Kft. Az új felállásban lehetőség van a tagi kölcsön megszüntetésére pénztáron keresztül? Milyen lépésekben lehetséges elvégezni? Bizonyára a kölcsön nyújtója részére kell visszafizetni akkor is, ha már nem tagja és nem ügyvezetője a cégnek? 


Kérdezz-felelek
Nyílt végű lízing elszámolása

A kérdés: A nyílt végű lizing előírása: T.161-K448 , T.368-K448. Azt szeretném kérdezni, hogy hogyan szűnik meg a 368 számlán a követelés? 


További cikkek...

Adó

Szakcikk
Adózás 2018.: egy adócsomag, sok változás (2.)

  Ha van az adózásnak minden év végén terítékre kerülő, örökzöld témája, az már fél évtizede, a “kata vagy eva esetleg tao?” választásának kérdése. Ehhez, a 2018. évben is aktuális döntéshez adunk támpontokat az alábbiakban.


Szakcikk
Az étel-ital automaták NAV felügyelettel - a „régi” automaták csak év végéig használhatóak

A kérdéssel már foglalkoztunk e keretek közt.  Most ismét visszatérünk rá: év vége közeledvén ideje sorra venni az automaták üzemeltetésével kapcsolatos szabályokat – ideértve az idén hatályba lépett rendelkezéseket is.


Szakcikk
Adózás 2018.: egy adócsomag, sok változás (1.)

Az Országgyűlés 2017. június 13-án fogadta el a jövő évi adócsomagot, azaz hivatalos nevén az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2017. évi LXXVII. törvényt.  Az alábbiakban összefoglaltam a legfontosabb, adózást és számvitelt érintő változásokat.


Szakcikk
Egy helyett rögtön kettő - még csak tervezet, de jön: az új Art.

Egy helyett rögtön kettő - még csak tervezet, de jön: az új Art. Az adóhivatal mentor szerepben, felére csökken az adóbírság mértéke, az adóellenőrzéseket egy éven belül le kell zárniuk a revizoroknak, egyszerűbb lesz az önellenőrzés – jövőre két törvény veszi át az Art. szerepét. 


Szakcikk
Őszi számviteli cheklista - nem csak könyvelőknek (2.)

Őszi számviteli cheklista - nem csak könyvelőknek (2.)   A legelszántabb optimisták sem tagadhatják már: visszavonhatatlanul vége a nyárnak. Benne járunk a szeptemberben, közeledik az év utolsó harmada. Célszerű felmérnünk – akár könyvelői, akár tulajdonosi minőségünkben –hol is tart a cégünk. Cikkem előző részében az adófolyószámla egyeztetéséről volt szó, és így óhatatlanul felmerül a kötelezettségek késedelmes teljesítésének következménye, azaz a késedelmi pótlék kérdése is.  


További cikkek...

TB, munkaügy

Szakcikk
Egészségügyi adataink kezelésének korlátozása és megtiltása

Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér. Kik férhetnek hozzá adatainkhoz? Mennyiben korlátozhatjuk adatainkhoz való hozzáférést?


Szakcikk
Változások 2018. január 1-jétől a táppénz, a csed, és a gyed eljárási szabályaiban.

Jövőre az új eljárásjogi szabály gyakorlati alkalmazása eredményez komoly változásokat. Az alábbi cikkben az új eljárásjogi szabállyal kapcsolatos – négy pontba összefoglalt - lényegesebb módosításokat ismertetem.


Szakcikk
A tanulmányi szerződés és tanulószerződés közötti különbségek.

Valószínűleg a hasonló hangzás miatt, de többen összekeverik a tanulmányi szerződést a tanulószerződéssel, holott mind tartalmát, mind annak jogi alapját tekintve két teljesen különböző szerződésről van szó. Az alábbiakban részletettük, hogy kik és mikor köthetnek tanulmányi-, illetve tanulószerződést, és ez milyen jogi következményekkel járhat.


Szakcikk
Módosító javaslatok a szociális hozzájárulási adó-, az egészségügyi hozzájárulás mértékére

2017. október 10-én került benyújtásra „A szociális hozzájárulási adó csökkentéséről és a kapcsolódó törvények módosításáról” címmel a T/17776. számú törvényjavaslat. Amely 2018. január 1-jétől a főállású kisadózók fizetési kötelezettségeit módosítja ...


Szakcikk
Két jogviszonyban dolgozó nyugdíjas vállalkozók tb közterhei

A nyugdíjas vállalkozók egyidejűleg több helyen is folytathatnak keresőtevékenységet. Az alábbi cikkben ezeket a többes jogviszonyokat foglalom össze, kitérve ez esetben fizetendő a járulék-, és szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettségre is.


További cikkek...

2017-es számviteli, adózási és Tb jogszabályok naprakészen, 2017-es kreditpontok.

A mérleg másik oldalán »

Legfrissebb...

Szakértőink

Jelmagyarázat

Bárki számára szabadon hozzáférhető
A cikk olvasásához Pallas fiók nyitása szükséges
Szakmai csomag előfizetéssel olvasható