Ne bajlódjon a 2017-es számviteli, adózási és Tb jogszabályok nyomon követésével. Ha előfizet szakmai csomagunkra, mi naprakészen szállítjuk a könyvelő szakmát érintő összes változást. Szakmai csomagjaink tartalmazzák a 2017-es kreditpontok megszerzését is.

Számvitel

Kérdezz-felelek
Folyamatos teljesítésű szolgáltatás

Tisztelt Szakértő! Folyamatos teljesítésű szolgáltatás számlázással kapcsolatban legyen szíves segíteni. Ha a számla kiállításának kelte pl. május 05. esedékessége május 9 - az elszámolási időszak máju 01-31 közötti, akkor a teljesítési időpont helyesen május 05. - vagyis megegyezik a számla keltével? Ha utólagosan, ... (folyt.)


Kérdezz-felelek
Új ügyvezető, régi tagi kölcsön

A kérdés: Kft esetében az ügyvezető tag tagi kölcsönt bocsájtott a cég rendelkezésére. Ezt követően a társaságot eladta, ő kilépett, új ügyvezető tag lépett a helyébe. A cég most egyszemélyes Kft. Az új felállásban lehetőség van a tagi kölcsön megszüntetésére pénztáron keresztül? Milyen lépésekben lehetséges elvégezni? Bizonyára a kölcsön nyújtója részére kell visszafizetni akkor is, ha már nem tagja és nem ügyvezetője a cégnek? 


Kérdezz-felelek
Nyílt végű lízing elszámolása

A kérdés: A nyílt végű lizing előírása: T.161-K448 , T.368-K448. Azt szeretném kérdezni, hogy hogyan szűnik meg a 368 számlán a követelés? 


Szakcikk
Ezekre figyeljen oda a könyveléskor, ha nem akar hibás mérleget, adóbevallást beadni! (2. rész)

Nyakunkon a 2016. évi mérlegek és a társasági adóbevallás beadásának határideje. Sajnos még a látszólag hibátlan beszámolóban is akadhatnak téves adatok. Ráadásul a számviteli törvény 2016. januárjában életbe lépő módosításai sem könnyítik meg az életünket.


Szakcikk
Ezekre figyeljen oda a könyveléskor, ha nem akar hibás mérleget, adóbevallást beadni! (1. rész)

Nyakunkon a 2016. évi mérlegek és a társasági adóbevallás beadásának határideje. Sajnos még a látszólag hibátlan beszámolóban is akadhatnak téves adatok. Ráadásul a számviteli törvény 2016. januárjában életbe lépő módosításai sem könnyítik meg az életünket.


További cikkek...

Adó

Kérdezz-felelek
Idegen ingatlanon végzett beruházás áfa-ja

Tisztelt Szakértő! Betéti társaság telephelyet bérel magánszemélytől, melyet bővíteni szükséges. A beruházást idegen kivitelezésben fogja elvégeztetni, mely építési hatósági engedély-köteles. Helyes-e az alábbi gondolatmenet? Bérlő megvásárolja és a kivitelező rendelkezésére bocsájtja a szükséges anyagokat, áfájukat levonásba helyezheti. A kivitelező elvégzi a munkát, fordított áfás számlát nyújt be a szolgáltatásról... (folyt.)


Kérdezz-felelek
Ingyenes termékátadás külföldre és az áfa

A kérdés: Cégünk termékeket gyárt és forgalmaz. Kínai partnerünknek ingyenesen adnánk át termékeket, azokat Kínába szállítva. Minek minősül ez az ügylet ÁFA szempontjából, és hogyan kell számlázni? Milyen áron kell a termékeket a számlán feltüntetni (önköltségi áron, vagy a szokásos piaci áron)? Van-e esetleg további adóvonzata az ilyen ingyenes átadásnak?


Kérdezz-felelek
Közvetített fuvar Áfa-ja

A kérdés: Adott egy belföldi adóalany nagykereskedelmi cég, mely terméket exportál közösségen belül, melyhez fuvardíj kiszámlázása is tartozik. A fuvar a vevő és a fuvarozó cég között közvetlenül jön létre, a nagykereskedő azért vállalja fel a fuvardíj számlázását, hogy a külföldi vevő határidőben rendezze a fuvarköltséget is. Helyesen járunk-e el, ha...


Szakcikk
Változások 2017 - Most adjon túl a nyaralón, telken, adja haszonbérbe az erdőt!

2017. január 1-jétől megszűnik a lakó- és más rendeltetésű ingatlanok közötti megkülönböztetés, vagyis az „ötéves szabály” érvényes minden ingatlan eladására. Az erdő haszonbérbe adása is adómentes januártól. Lássuk a részleteket!


Szakcikk
ÁFA 2017: Áfa a vendéglőben. Hideg vagy melegkonyha – számít ez valamit?

2017. január 1. óta egyes vendéglátó szolgáltatásokra 18 százalékos áfa-kulcsot lehet alkalmazni. A kérdés nem csak a vendéglátók és vendégeik körében okozott némi fejfájást, de a NAV is küzd az új szabályok értelmezésével…


További cikkek...

TB, munkaügy

Szakcikk
Ápolási díj típusai, ápolási díj alatti keresőtevékenység 2017-ben

Az ápolási díj egy olyan szociális ellátás, amelynek folyósítása alatt csak korlátozás mellett lehet dolgozni. Az alábbi cikkben bemutatjuk az egyes ápolási díjakat, valamint azt, hogy milyen feltétel mellett lehet az ápolási díj folyósítása alatt dolgozni. 


Szakcikk
Várható változások a kisadózás és az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetés kapcsán

2017. május 2-án T/15428. számon került benyújtásra a Parlamenthez az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvénytervezet, amely számos adónemet érint. Az alábbi cikkben a kisadózás valamint az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetés tervezett módosításait ismertejük.


Kérdezz-felelek
KATA-s főállású vállalkozó, mint kft-ügyvezető?

A kérdés: Van két KATÁ-S főállású egyéni vállalkozó. Kft-t alapítanak, mindketten tagok és ügyvezetők is. Hogyan jelentsük be őket a Kft-be, hogy ne kelljen járulékot fizetni Nekik és a KATA-s egyéni vállalkozás maradjon a főállású járulékfizető biztosítási jogviszonyuk?


Szakcikk
Mezőgazdasági és turisztikai idénymunkások alkalmazása

Az egyszerűsített foglalkoztatás és ezen belül is a mezőgazdasági és turisztikai idénymunka különleges munkaviszony, amely alapján az idénymunkás nem lesz biztosított és a Munkatörvénykönyv szabályai is csak részben alkalmazhatóak. Az írásban a mezőgazdasági és turisztikai idénymunka fontosabb szabályait foglaljuk össze.


Kérdezz-felelek
Szolgálati idő számítása

A kérdés: Egy 48 éves nő, akinek egy gyermeke van mennyi szolgálati idővel kell, hogy rendelkezzen a kedvezményes nyugdíjba vonuláshoz? Köszönöm a válaszukat!


További cikkek...

2017-es számviteli, adózási és Tb jogszabályok naprakészen, 2017-es kreditpontok.

A mérleg másik oldalán »

Legfrissebb...

Szakértőink

Jelmagyarázat

Bárki számára szabadon hozzáférhető
A cikk olvasásához Pallas fiók nyitása szükséges
Szakmai csomag előfizetéssel olvasható