Dr. Radics Zsuzsanna Jogász és egészségügyi menedzser

A végzettségem közgazdasági szakokleveles jogász és egészségügyi menedzser. Közgazdasági Egyetemre jelentkeztem, de édesapám rávett, hogy módosítsam a jelentkezésemet a Jogi Egyetemre. Mivel azonban mindig érdekelt a közgazdaságtan, így a jog elvégzése után felvételiztem a Közgazdasági Egyetem posztgraduális karára, amit el is végeztem. Gyakorlatilag ehhez a két végzettséghez szorosan kapcsolódik az egészségügyi menedzseri diploma.

Dolgoztam mind magán-, mind közszférában. CO-NEXUS Gazdálkodási és Pénzügyi Tanácsadó Részvénytársaságnál kezdtem a munkámat, mint jogi előadó. Később a Pénzügyminisztériumban Nonprofit Osztály osztályvezetője voltam, majd a járulék szabályozás területén szakmai tanácsadóként dolgoztam. Rövid ideig voltam a PricewaterhouseCoopers Kft. munkatársa, majd az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Jogi Főosztályát vezettem. 2011. óta megbízásokban, illetve vállalkozóként dolgozom.

2014. januárjától tanítok a Pallas-ban, jól érzem magam itt. A tanítás mellett tollaslabdázok, kettlebellezek és színházba járok.

Ebben a munkában a kreativitást szeretem a legjobban, és azt, amikor sikerül valamilyen bonyolultabb ügyet megoldani. Az oktatásban pedig egyik legkedvesebb élményem az volt, amikor egy idősebb hölgy úgy értékelte az előadásomat, hogy „Angyalom, Ön úgy beszélt, hogy azt még én is teljesen értettem.”

A társadalombiztosításban nem csak a TB közteherfizetés fizetés szabályait kell ismerni, hanem tisztában kell lenni a másik oldallal, azaz az ellátásokkal. Ez egy elég tág terület. Ez együtt eredményezi, hogy nem könnyű szakma, de ugyanakkor szerintem nagyon érdekes. Szép szakma, folyamatos tanulást igényel, ami által nem válik sablonossá a munkavégzés.

A legnagyobb kihívást az jelenti a hallgatóknak, hogy viszonylag rövid idő alatt egy terjedelmes anyagot kell elsajátítani, és ez bizony nem egyszerű. Amikor az oktatás végén látják az összefüggéseket és alkalmazni is tudják a megtanult szabályokat, akkor szoktam látni, hogy kezdik megszeretni ezt a szakmát.

Aki nem szeret számolni, annak nem ajánlanám ezt a képzést. Továbbá szerintem nyitottságot kíván, hiszen a folyamatos jogszabályváltozások miatt mindig naprakészen ismerni kell a változásokat.

Ha példaképet kellene említenem, akkor a dalai láma lenne a példaképem. Nagyon sokra tartom azokat az embereket, akikben van annyi erő, hogy komoly betegséggel megküzdenek, vagy egy balesetből adódó fogyatékossággal teljesebb életet tudnak élni, mint sok egészséges ember. Őket csodálom.