Számítástechnikai karrierutak

2022-01-11
Akár most kezded az informatikával való ismerkedést friss érettségivel, akár pályamódosításon gondolkodsz, röviden bemutatjuk, hogy milyen szakosodási lehetőségek közül lehet választani a számítástechnika területén.

Az informatika tele van izgalmas, változatos és gyorsan fejlődő karrierlehetőségekkel. A számítástechnikai állások száma a következő években folyamatosan növekedni fog.

Tény, hogy az informatika jövedelmező terület. Fontos azonban, hogy ne kizárólag azért válassz egy irányt, mert ott fizetnek a legjobban. Bár minden számítástechnikai irány folyamatosan változik és új lehetőségeket kínál, ha valaki nem szereti igazán az adott területet, akkor hiába fizetnek jól. Ha nem szereted a munkád, nem leszel sikeres benne.

Ezért először mindenképpen érdemes megismerni a különböző területeket, és annak alapján választani, hogy számodra melyik a leginkább testhezálló.

A számítástechnika alapvetően a számítógépek segítségével történő problémamegoldásról szól. Ehhez bizonyos IT területeken logikai képességekre, míg más számítástechnikai területen azonban matematikai tudásra is szükség van.

A programozás - itt elsősorban az általunk oktatott képzésekre gondolunk - leginkább logikai képességeket kíván. Ez azt jelenti, hogy nem szükséges magas szintű matematikai tudással rendelkezned, ha Java programozó vagy frontend fejlesztő szeretnél lenni.

Tudtad-e, hogy a frontend fejlesztő és a web designer munkáját sokan azonosnak gondolják? Olvasd el írásunkat a két szakma összehasonlításáról, és légy jártasabb a témában!

Amikor a hétköznapi szóhasználattal “informatikust” említünk, általában két szakma jut eszükbe: az egyik a rendszergazda, a másik a programozó.

E kettőn kívül sok más munkakör és pozíció létezik. Lássunk néhányat:

  • Szoftverfejlesztő
  • Webfejlesztő
  • Szoftvermérnök
  • Adatbázis-adminisztrátor
  • IT-architect
  • Hálózati rendszergazda
  • Hardver mérnök
  • Videojáték-fejlesztő
  • Web Designer

A felsorolásban természetesen vannak olyan állások, amelyek sok tanulást és rutint igényelnek - ráadásul felsorolásunk nem teljes.
Nyilvánvaló, hogy egyetlen tanfolyam elvégzésével nem lesz valakiből sem pl. szoftvermérnök, sem IT biztonsági szakértő.
Egy programozó is sok programnyelv közül választhat és szakosodhat irányukba. Bizonyos szempontból egy Java fejlesztői munka is egy élvezetes “logikai játék” annak, aki azt a típusú gondolkodást szereti. Mások számára pedig a web designeri munkakör a legkedveltebb, amelyben a kreatív gondolkodás is jelentős szerepet kap.
Java programozó és frontend fejlesztő képzésünk keretében a legelterjedtebb programnyelveket oktatjuk.

Egy biztos:
A számítástechnika világa nagyon izgalmas és változatos, jól fizető munkalehetőségekkel a hozzáértők számára.


Válassz IT képzéseink közül, melyeket már érettségivel is elkezdhetsz:

Hamarosan induló tanfolyamok:

Kreditpontok 2022.

Tudásháló

Karrier
Tanulás, karrier, munkajog


Továbbiak...


Összes blogbejegyzés...