Érdemes tudni:

Frontend fejlesztő vs web designer

Frontend fejlesztő vagy web designer?

...avagy lássuk a különbséget!

Ha azon gondolkodsz, hogy esetleg érdekel a frontend fejlesztő képzés, de még járatlan vagy a témában, érdemes elolvasnod az alábbiakat.

Megjegyzendő: A “weboldal fejlesztés” vagy “frontend fejlesztés” nem azt jelenti, hogy más programozók által felépített, kész rendszerben “összekattintgatjuk” a honlap elemeit. Az valóban egy szakértelmet nem igénylő tevékenység, szemben a frontend fejlesztéssel.

A frontend fejlesztő birtokában van a tudásnak, amellyel technikailag képes minden olyan látványt felépíteni és interakciót létrehozni, amelynek a webböngészőben kell látszódnia és történnie annak érdekében, hogy

  1. a szoftver (applikáció, weboldal) végrehajtsa, amit várunk tőle,
  2. a felhasználók könnyen használják a felületet és szívesen időzzenek rajta.

Korábban a frontend fejlesztő szerepe sokkal inkább hasonlított a web designer munkájára. Ez nagymértékben megváltozott a felhasználó oldali és szerver oldali funkciók között gyorsan növekvő átfedés miatt. Egy frontend fejlesztő már nem csak kész grafikai elemeket illeszt egy honlapba, nem csak CSS-t ír. Az alkalmazások frontend és backend területei egyre nagyobb átfedéssel működnek, ezért szétválasztásuk egyre nehezebb.

A frontend fejlesztő zömmel technikai munkájával szemben a web designer az, aki elsősorban vizuális megoldásokat talál a webes környezetben jelentkező helyzetekre és problémákra. Mindezt úgy teszi, hogy nem feltétlenül képes a megoldás technikai / fejlesztési szintű megvalósítására. Azonban nagyon fontos leszögezni, hogy web designer csak úgy lehet valaki, ha a webes környezet korlátait és lehetőségeit magas szinten érti, ismeri, és a tervezés során mindig figyelembe veszi a technológiai lehetőségeket.

A web design tervezése sok humán ismeretet, intuíciót, rutint - és persze designeri képességet - igényel annak érdekében, hogy kitaláljuk, hogyan fognak az emberek ténylegesen interakcióba lépni a webes alkalmazással. A frontend fejlesztő pedig a web designer által korábban megtervezett felületet hozza létre.

Igaz, néha ugyanazon személy végzi mindkét munkát, de ez sokszor problémás: Gyakori, hogy egy weboldal a fejlesztő gondolkodása alapján működik, miközben a felületnek valójában a felhasználó humán igényeihez kellene igazodnia.

Egy web designernek nem feltétlenül kell forráskódot írnia. Valójában sok web designer nem is tud / akar forráskódot írni, mivel ők “kreatív szakemberek”, nem programozók. Ezzel önmagában még nem lenne nagy probléma. A probléma akkor jelentkezik, amikor egy web designer úgy “álmodja meg” a weboldal látványát (sok esetben a folyamatokat is), hogy nincsenek megfelelő ismeretei pl. a reszponzivitásról vagy a SEO technikai alapjairól. Ennek köszönhetően sajnos sok web designer egy valódi frontend fejlesztő szemében legjobb esetben is az “amatőr”, de néha még a “dilettáns” jelzőt is kiérdemli.

Fontos leszögezni, hogy ezzel nem “leszólni” szeretnénk web designereket. Egy jó web designer munkája is rendkívül értékes. Viszont fontos, hogy a web designer jól ismerje a frontend fejlesztés elveit és lehetőségeit.

A frontend fejlesztő egy professzionális, forráskódot írni képes személy.


Egy kis érdekesség:

"Webfejlesztő-web designer" megnevezéssel sok álláshirdetést találunk. A hirdetők ezzel valóban leírják mindkét szerepkör feladatait, de ugyanakkor ez sokszor azt is jelenti, hogy a pozíció meghirdetője nem tudja pontosan, hogy mire van szükség.

Hadd hozzunk egy hasonlatot:

Egy ház/lakás átalakítása során a lakberendező megálmodja a megrendelő igényei alapján az új látványt. Vagyis első sorban designerként gondolkodik és tervez. Teszi mindezt úgy, hogy magas szinten tisztában van a technikai lehetőségekkel, de ő maga nem feltétlenül képes a műszaki tervezésre és kivitelezésre. Ezután - a lakberendező design tervei alapján - a mérnökök és építészek azok, akik a tervet meg is tudják valósítani, mert megvan hozzá a részletekbe menő technikai ismeretük. (Pl. ők tudnak elektromos hálózatot tervezni, statikai tervet készíteni, stb.)

A fenti "Webfejlesztő-web designer" álláshirdetés a hasonlatunkban így nézne ki: “Lakberendező-mérnököt keresünk”. Ez persze elég furcsa lenne… :-)

Úgy gondoljuk, hogy ezen példával is érzékeltetni tudtuk a frontend fejlesztő és web designer közti különbséget.

Természetesen nem lehetetlen, hogy valaki mindkét területhez magas szinten értsen, de mindig legyünk tisztában azzal, hogy a frontend fejlesztő szakma elsősorban technikai tudást, a másik pedig inkább kreatív / intuitív megközelítést kíván.

Összegezve a gondolatmenetet:

A frontend fejlesztő és web designer szerepek szétválasztásának mértéke mindig a konkrét helyzettől függ. Annyit leszögezhetünk, hogy a frontend fejlesztő és a web designer szerepe és munkája különbözik.

Ha érdekel a frontend fejlesztő szakma, nézd meg Frontend fejlesztő képzésünket. Ha úgy érzed, hogy a programozás mélyebben is érdekel, akkor érdemes Java fejlesztő képzésünk oldalára látogatnod.