Mérlegképes könyvelő tanfolyam (vállalkozási szak)
Tantermi képzés (OKJ 55 344 07, E-000493/2014/A004)

2020-ban nem indítunk több tantermi Mérlegképes könyvelő képzést.
Online Mérlegképes könyvelő képzéseinkről itt találsz több információt »

Aktuális tanfolyamindítások

Mikorra tudom megszerezni az OKJ-s bizonyítványomat? »

Helyszín

Budapest XIII. Váci út 152-156.
Az irodaház a 3-as (kék) metró Forgách utcai metrómegállójánál, az OMV benzinkúttal/Mc Donald's-szal szemben található.

Csomagok, árak - a képzés két csomagban választható

  standard
csomag
profi
csomag
322 tanítási óra
Oktatási segédanyagok
Tanulási és vizsgázási praktikák (4 óra)
16 óra számítógépes könyvelés gyakorlat
Éves Szakmai Támogatás Csomag (9 féle szolgáltatás)
22.000 Ft értékben
Hozzáférés a Szakmai Videótárhoz -
Vizsgakonzultációk: 2 alkalom ingyen
8.000 Ft értékben
-
Tudatos karrier építés tippek (4 óra) -
Kupon, mely más képzéseinken beváltható 3.000 Ft értékben 8.000 Ft értékben
Kismamák és munkanélküliek kedvezménye: Hogyan térjünk vissza a munka világába? (4 óra)
Adótanácsadó végzettséggel 5% kedvezmény!
Jogász diplomával 5% kedvezmény!
Csomag ára:   169.000 Ft 195.000 Ft
    helyett helyett
Kedvezményes csomagárak (tandíj):  

 159 000 Ft 

 185 000 Ft 

Regisztrációs díj: Nincs

Profi csomag esetében:

„A” lehetőség: 185.000 Ft. 101.000 Ft szerződéskötéskor, majd 7 hónapon keresztül 12.000 Ft/hó

„B” lehetőség: 216.000 Ft. 8 hónapon keresztül 27.000 Ft/hó, első részlet szerződéskötéskor fizetendő

Standard csomag esetében:

„A” lehetőség: 159.000 Ft. 89.000 Ft szerződéskötéskor, majd 7 hónapon keresztül 10.000 Ft/hó

„B” lehetőség: 192.000 Ft. 8 hónapon keresztül 24.000 Ft/hó, első részlet szerződéskötéskor fizetendő

Tankönyv és vizsgadíjak

Tankönyv: kb. 30e Ft (opcionális)
Elektronikus tananyagokhoz ingyenes hozzáférést biztosítunk (kidolgozott szóbeli tételek, gyakorló feladatok, vizsgasorok).

Vizsgadíj: Modulzáró vizsga (7 db): 12.000 Ft/modul, Komplex szakmai vizsga: 63e Ft

A vizsgadíjak a tanfolyam idejére szétosztva jelentkeznek.
Hasznos tudnivalók a mérlegképes könyvelő tanfolyami jelentkezés előtt

Milyen modulokat kell tanulnom a képzés során?

A képzés 7 modult tartalmaz: jogi ismereteket, gazdasági és vezetési feladatokat, pénzügyi ismereteket, számvitelt, adózást, számvitelszervezést és számvitel ellenőrzést.

Az egyes modulok pontos neve, óraszáma:

  • 10773-12 Jogi feladatok a gyakorlatban (2 tanóra + videós tananyag)
  • 10809-12 Gazdasági és vezetési feladatok a gyakorlatban (2 tanóra + videós tananyag)
  • 10774-16 Pénzügyi feladatok ellátása (60 tanóra)
  • 10775-16 Adózási feladatok ellátása (48 tanóra)
  • 10808-16 Számviteli feladatok a gyakorlatban (152 tanóra)
  • 11886-16 Számviteli szervezési feladatok gyakorlat (2 tanóra + videós tananyag)
  • 10789-12 Elemzési - ellenőrzési feladatok ellátása (56 tanóra)

A központi szabályozás szerint közgazdásznak minősülő végzettségek esetén a felsorolás első 3 modulja alól felmentés jár. Amennyiben végzettsége ennek megfelelő, érdemes a kifejezetten közgazdászok számára induló rövidebb, 4 modulos Mérlegképes könyvelő képzést választani.

Meddig tart a képzés, mikor jutok bizonyítványhoz?

Tanfolyami csoportjaink heti 8 tanórás, illetve heti 12 órás ütemezés szerint választhatóak. A képzés 324 tantermi órát és kiegészítő videós tananyagokat foglal magába. Heti 8 tanítási órával számolva ez 40 hetet, 12 tanítási órával számolva 27 hetet tesz ki. A képzés menetét azonban az ünnepnapok, hosszú hétvégék, az oktatók nyári szabadságai befolyásolják, ezért a tényleges hosszban körülbelül 46, illetve 30 héttel lehet számolni. Ez az intervallum a képzés időtartama, nem összekeverendő a bizonyítványhoz jutás idejével. Közgazdász hallgatók képzési ideje a három modulból történő felmentés miatt rövidebb.

A bizonyítványhoz jutáshoz modulzáró vizsgákat és komplex OKJ-s vizsgát kell teljesíteni.

A modulzáró vizsgákat az egyes modulok lehallgatása után a csoportjukban teszik le a hallgatók. Ez alól két kivétel van - a pénzügyi feladatok és az adózási feladatok -, ezek úgynevezett központi modulzárók, melyek időpontját a vizsgákat felügyelő Pénzügyminisztérium határozza meg. A konkrét vizsgaidőpontok megtalálhatók ezen a linken.

Az összes modulzáró sikeres letétele után lehet jelentkezni a komplex OKJ-s vizsgára. A komplex OKJ-s vizsga gyakorlati (ez ennél a képzésnél írásbeli feladatokat jelent), írásbeli és szóbeli részekből áll. A gyakorlat számvitelből, az írásbeli elemzés és ellenőrzés vizsgákból tevődik össze. A komplex OKJ-s vizsga írásbeli részeit csak az kezdheti meg, akinek a gyakorlati számviteli vizsgája sikerült, azaz pontszáma elérte a maximális pontszám 60 %-át. A két írásbeli vizsgán szintén külön-külön 60-60 %-ot kell teljesíteni a sikerességhez. Akinek sikeres a gyakorlati és a két írásbeli vizsgája, az vehet részt a szóbeli vizsgán. A szóbeli vizsga során két tételsorból kell vizsgázni: számvitel és elemzés-ellenőrzés. A sikeres szóbeli vizsgához mindkettőt legalább megfelelt szintre kell tudni. Sikeres vizsgázás esetén a Mérlegképes könyvelő OKJ-s bizonyítvány a szóbeli vizsganapon kiállításra kerül, átvehető.

Amennyiben a komplex OKJ-s vizsga bizonyos részeit sikertelenség miatt meg kell ismételnie a hallgatónak, a vizsgadíj a teljesítendő vizsgarészek száma alapján kerül megállapításra (a vizsga költségei részben függetlenek a hallgatók vizsgán nyújtott teljesítményétől).

Célszerű az elméleti anyagrész alapos elsajátítása után, több korábbi vizsgasort megoldva, felkészülten jelentkezni az OKJ-s vizsgára. Minden vizsga (a központi modulzárók, valamint a komplex OKJ-s vizsga is) a képzés helyszínén, a XIII. kerület, Váci út 154. alatt kerül lebonyolításra.

Milyen segítséget kapok a tanuláshoz?

Az adott modul elsajátítandó tananyagát a csoportok az oktató vezetésével feldolgozzák a tanórákon. Elméletet és gyakorlati példákat egyaránt tanulnak, vizsgapéldákat oldanak meg. Mivel tanáraink gyakorlati szakemberek is, ezért a gazdasági életből hozott példákat is ismertetnek és a hallgatók ilyen jellegű kérdéseit is megválaszolják. Szóbeli tételsorokat bocsájtunk a hallgatók rendelkezésére. Pénteki, illetve szombati napokon vizsgafelkészítőket szervezünk, ahol szintén korábbi vizsgaidőszakok vizsgasorainak gyakorlására van lehetőség. Hallgatóink tanulását Videótárral is segítjük, ahol oktatóink nehezebb eseteket és korábbi vizsgasorokat dolgoznak fel. A videókat hallgatóink ingyenesen és korlátlanul tekinthetik meg fiókjukon keresztül.

Mi tehetek, ha érdekelne a könyvelés, de nem rendelkezem a szükséges szakmai előfeltétellel?

A mérlegképes könyvelő tanfolyamot az kezdheti meg, aki rendelkezik közgazdásági diplomával vagy bármilyen egyéb diplomával és mellette 2 év pénzügyi, számviteli területről származó gyakorlattal vagy pedig harmadik opcióként megfelelő szakmai OKJ-s végzettsége van. Ha nem teljesül a fenti feltétel egyike sem, érettségire alapuló Pénzügyi-számviteli ügyintéző tanfolyamunkat javasoljuk. Ezen képzés elvégzésével – ha érdekli a folytatás – már jelentkezhet a Mérlegképes könyvelő tanfolyamra.


A mérlegképes könyvelő

/Pótolhatatlan ember igenis létezik/

A sokat hangoztatott mondás igaza – miszerint egy vállalatnál mindenki pótolható, csereszabatos – erősen vitatható. Ahol mégis így van, az illető cég nemigen tekinthető komoly piaci szereplőnek, a jelenlegi gazdasági krízist pedig aligha vészelik át a gyenge képzettségű dolgozói gárdával rendelkező, átláthatatlan pénzügyi hátterű, koncepciótlan működésű vállalatok.

Önmagában az sem elegendő, ha egy vállalkozás jó minőségű szolgáltatásokat és termékeket állít elő. A vállalat tevékenységét ugyanis számos jogi, számviteli, pénzügyi és egyéb rendelkezés, törvény szabályozza, amelyek betartását a megfelelő szervek rendkívül szigorúan ellenőrzik. A vállalkozások vezetői – akiket éppen eléggé leköt a napi üzleti, szervezési tevékenység – általában ezeket a szabályozókat nem, vagy csak hiányosan ismerik, ezért bizalmukat a cég pénzügyeinek szabályossága felett őrködő mérlegképes könyvelőbe helyezik.

Természetesen szó sincs arról, hogy a mérlegképes könyvelő egy egyszerű törvénytár vagy szimpla adatrögzítő lenne. A mérlegképes könyvelő ugyanis nemcsak a törvényes működés őre, hanem az adott vállalat egyik – ha nem a legjobb – ismerője. Márpedig minden egyes vállalkozás egy-egy külön világ. Vannak, amelyeket mind üzletpolitikai, mind pedig személyügyi szempontból viszonylagos állandóság jellemez. De vannak olyanok is, amelyeket a piaci környezet hektikus változása folyamatos megújulásra késztet annak minden jogi, pénz- és személyügyi következményével.

Minden jel arra mutat, hogy az utóbbi típusú vállalatokból lesz egyre több. Márpedig a gyorsan változó helyzetben kell egy sziklaszilárd pont – a mérlegképes könyvelő –, aki részletekbe menően ismeri a cég mindennapos működését, pénzügyi helyzetét, lehetőségeit. E tudás nélkülözhetetlen a kulcsfontosságú üzleti tervek megalkotásához, a fontos stratégiai döntések meghozatalához. Nem is beszélve az esetleges hitelfelvételről, amelynek kockázatelemzésében döntő szerepet játszik a mérlegképes könyvelő.

Egyre több vállalkozás igényel különféle EU- és egyéb támogatásokat, vagy vesz részt közbeszerzési pályázatokon. Mindkét esetben alapkövetelmény a törvényi előírásoknak megfelelő, pontos könyvelés, a vonatkozó jogszabályok ismerete, sőt, a közbeszerzéseknek legújabban az is feltétele, hogy a pályázó semmiféle köztartozással ne rendelkezzen. A mérlegképes könyvelőnek ezért értelemszerűen ismernie kell az adott vállalat által fizetendő közterheket, mert ha csak egyet is figyelmen kívül hagy ezek közül, azzal nemcsak a büntetést kockáztatja, hanem akár a cég működése szempontjából létfontosságú állami megbízás elúszását is. A banánhéjat olyan apróságnak látszó tételek is jelenthetik, mint a mostanság sokat emlegetett úgynevezett környezetvédelmi termékdíj, amelyről az érintett vállalkozások jelentős része azt sem tudta, hogy neki azt fizetnie kellene – jól tudjuk, hogy a törvény nem ismerete nem jelent felmentést a következmények alól.

A mérlegképes könyvelőkre nemcsak az üzleti, hanem az egyre látványosabban erősödő, mind több társadalmi, szociális feladatot magára vállaló civil szférában is nagy szükség van. Az országban ma több tízezer alapítvány működik, amelyekben évente ezermilliárdos nagyságrendű pénzösszeg forog. A nehezedő gazdasági helyzetben természetesen csak azok az alapítványok, szervezetek számíthatnak magánszemélyek és gazdálkodó szervezetek adományaira, amelyek azokkal pontosan el tudnak számolni, működésük, könyvelésük pedig tisztán átlátható. Ez pedig elképzelhetetlen lelkiismeretes, a szakmáját alaposan ismerő mérlegképes könyvelő nélkül.

Mindezen követelményeknek csak egy nagyon magasan képzett szakember képes megfelelni. A Pallas 70 Oktatási és Vizsgaközpont akkreditált, OKJ-s mérlegképes könyvelői tanfolyamára ezért olyanok jelentkezhetnek, akik már rendelkeznek valamilyen szakirányú felsőfokú végzettséggel, vagy pedig valamilyen pénzügyi képesítéssel. A mérlegképes könyvelői szakképzés gondosan, a kor követelményeinek megfelelően összeállított tananyagát összesen 352 órában, rangos oktatói gárdától sajátíthatják el azok, akik fel szeretnének jutni a könyvelői szakma csúcsára.

Tudnivalók a képzésről


Oktatók

Összes oktatónk

Partnerek