5 tipp a hatékony online tanuláshoz!

2021-05-26

A modern világ egyik legnagyobb vívmánya az online tanulás. A virtuális térnek köszönhetően szinte már bármilyen szakmát tanulhatunk, és a tartalomkészítőtől kezdve a lakberendezőn át, egészen a könyvelőig, rengeteg foglalkozás alapjait sajátíthatjuk el.

Annak érdekében azonban, hogy a folyamat hatékony legyen, meg kell tanulnunk a hagyományos, tantermi képzés keretein kívül gondolkodni, és el kell sajátítanunk azokat a képességeket, melyek biztosítják majd, hogy távoktatásban is kihozzuk magunkból a maximumot.

Éppen ezért most egy különleges bejegyzéssel készültünk, melyben szeretnénk néhány tippet adni azzal kapcsolatban, hogyan lehet igazán hatékony az online tanulás!


Alakítsunk ki saját tanulósarkot

Otthoni munkavégzés szempontjából az elmúlt időszakban gyakran hallhattuk, hogy mennyire fontos a megfelelő környezet kialakítása, és nincs ez másképp online tanulás esetében sem. Fontos, hogy olyan környezetet teremtsünk magunk körül, ami egyrészt kényelmes, másrészt pedig ahol semmi sem befolyásolja azt, hogy figyelmünket száz százalékosan a tananyagra koncentrálhassuk.

A tanulósarok kialakítása azért is jó ötlet, mert ha ugyanazon a helyen ülünk le tanulni, ahol pihenni is szoktunk, az agyunk a megszokás miatt az utóbbi tevékenységre fókuszál, így nehézkesebben, döcögősebben mehet a tananyag feldolgozása, mint a lakás egy kifejezetten erre a célra berendezett pontján.



Készüljünk fel az órákra

Habár az online tanulás egészen más, mintha egy tanteremben ülve próbálnánk meg elsajátítani egy új képességet, ettől függetlenül érdemes minden órára felkészülten leülni és gondoskodni arról, hogy minden fontos eszköz kéznél legyen.

Ne feledkezzünk meg egy tollról és egy füzetről a jegyzetelés érdekében, de készítsünk be egy fülhallgatót is a gép mellé, hogy ha egy kurzus során szeretnénk mindent nyugodtan, jól érthetően feldolgozni, ne zavarjanak az otthoni zajok.



Legyen egy tanulásra szánt idősávunk

Az online kurzusok egyik legnagyobb előnye, hogy a többségüket rugalmas időbeosztásban végezhetjük. Abban az esetben azonban, ha túlságosan rugalmasan kezeljük őket, sokszor lehet a dolog vége kapkodás.

Ha nem szeretnénk, hogy beadandó feladatainkat az utolsó pillanatban kelljen összedobnunk vagy épp a vizsga előtt néhány órával kelljen egy utolsó, nagy hajrá során felkészülnünk mindenből, érdemes stabil idősávot választanunk magunknak. Ez garantálja azt, hogy minden egyéb teendőnk mellett is időt szánjunk a tanulásra, és sose csússzon ki a heti programból a rendszeres felkészülés.

Ezt a beosztást a siker érdekében érdemes minél szigorúbban kezelni, és csak akkor tényleg csak akkor megváltoztatni, ha a tanulás helyett életbevágóan fontos, halaszthatatlan teendőnk akad.



Ha valami nem tiszta, merjünk kérdezni

Sokakba beleivódtak az általános- és középiskolai órákról hozott rossz tapasztalatok, melyek miatt, ha valamit nem értenek, akkor sem mernek kérdezni és utánajárni a megoldásnak. Ne feledjük azonban, hogy az online kurzusok esetében az oktatók egyáltalán nem célja, hogy megbuktassanak minket. Ahogyan mi, úgy ők is azt szeretnénk, ha a lehető leghatékonyabban teljesítenénk és egy kurzus után nem maradnának bennünk megválaszolatlan kérdések.

Éppen ezért, ha valamit nem értünk, bármilyen formában is, de merjünk konzultálni oktatóinkkal. Elég lehet ugyanis egyetlen e-mail ahhoz, hogy a kételyeink szétoszoljanak, és ne kelljen amiatt megakadnunk a tananyaggal, hogy elsőre nem sikerült valamit száz százalékban önálló munkával elsajátítanunk, befogadnunk.



Ha szükséges, tartsunk szünetet

A tananyag akkor tud a legjobban leülepedni a fejünkben, ha nem erőltetjük túlságosan meg magunkat. Ha hagyunk időt annak, hogy az újonnan szerzett tudás leülepedjen, kikristályosodjon bennünk.

Éppen ezért fontos, hogy egy hosszabb online tanóra vagy az éjszakába nyúló felkészülés során is tartsunk némi szünetet. Álljunk fel a géptől néha, mozgassuk meg tagjainkat, és ha szükséges, igyunk egy kávét vagy egy pohár vizet. Egy kis kikapcsolódás ugyanis csodákra lehet képes, és segít abban, hogy a monitor elé visszaülve újult erővel, felfrissülten vethessük bele magunkat újból a tananyagba.