Zeley-Piri Orsolya könyvelő, bérszámfejtő, TB ügyintéző

Jelenleg könyvelőként, bérszámfejtőként, TB ügyintézőként dolgozom a saját könyvelő irodámban és bedolgozom még 2 helyre.

Mindig is vonzott az irodai munka, édesanyám a TB-nél, később a NAV-nál dolgozott és mindig mesélt a munkájáról. Miatta is lettem könyvelő, mert érdekelt a szakma és az iskolában is sokat foglalkoztunk vele.

Képesített kereskedőnek tanultam és a technikum elvégzése után mentem el OKJ-s tanfolyamokat elvégezni (pénzügyi és számviteli ügyintézői majd mérlegképes könyvelői, utána bér és TB ügyintézői)

Vizsgáztatok, korrepetálok, felkészítek embereket a szakmákra (számvitel, RLB program, ABEV stb.)

Tudok segíteni az embereknek az életük minden terén, amihez csak a munkám lehetőséget ad.

Nagyon lent kezdtem, mint mindenki, végig kellett járnom a ranglétrát, de most már egyedül, saját irodámban dolgozom. Akinek bedolgozom, ő vitt bele a tanításba, korrepetálásba, vizsgáztatásba, amiért nagyon hálás vagyok neki. Már sokszor mondták, hogy miért nem megyek el tanítani, korrepetálni, mert jól tudok magyarázni, meg lehet érteni az anyagot.

Egyre többször kérnek már fel korrepetálni, felkészíteni és már volt is sok visszajelzés, hogy sikerültek a vizsgák. Most egy érettségire készülő fiatalnak segítek megérteni a számvitel csínját-bínját és eddig a visszajelzések alapján jobb vizsgákat ír, mint előtte, de van, hogy ő magyarázza a társainak és ők is jól vizsgáznak. Ebből látom, hogy jól csinálom, amit csinálok.

2016-ban kerültem a Pallas 70-hez ajánlásra és már volt több csoportom is, akik közül sokan jó eredménnyel vizsgáztak le. Nagyon szeretek tanítani, magyarázni. Én gyakorlatias embernek tartom magam, a száraz elmélet nem az én asztalom.

Aki szereti a változatosságot, az ebben a szakmában mindig találhat valamit, mert ahány cég, vállalkozó, nonprofit vállalkozás van, annyi féle megoldandó feladat is lesz. Én ezért is szeretek könyvelőként dolgozni, mert szeretem a kihívásokat. Persze ehhez kell tudni és követni a törvényi változásokat, ami a nehézsége a szakmának, de ha van összeköttetés, esetleg segítség is, akkor ez nem lehet gond.

Amiket én tanítok (RLB, ABEV), az összefügg az előző tantárgyakkal (pénzügy, számvitel).

Aki nem dolgozik olyan helyen, ahol már legalább érintették ezeket a témákat vagy esetleg már könyvelt is, annak minden nehéz, de nagyon igyekeznek. Nekem anno azért volt könnyebb, mert én már gyakorló voltam, amikor az iskolákba jártam.

Szerintem, aki minél több dologhoz ért, vagy legalábbis utána tud nézni, érdeklődni, ahhoz sokkal szívesebben mennek a cégek, ezt én tapasztalatból tudom. És nem tagolódik szét a sok munka, mert az a könyvelő csak egy valamihez ért, hanem 1 ember több mindent is tud csinálni.

Folyamatos tanulás, továbbképzés kell ehhez a munkához, ehhez idő is kell. A segítőkészség és empátia nagyon fontos a másikkal szemben. Amit tudunk, jól kell tudni előadni/elmondani is, hogy megértse az, aki a kérdést feltette. Ma már a számítógép ismerete elengedhetetlen, akár ehhez a munkához is, mert mindent táblázatba (is) kell foglalni, statisztikákat kell csinálni, programot használni, stb.

Nagyon szeretek olvasni és kreatívkodni, ebből szinte bármit. Engem ezek kikapcsolnak a napi hajtás után.

Általában romantikus könyveket olvasok, de a filmekben az érdekes történeteket szeretem inkább. A könyvben az a jó, hogy nagy képzelőerőt biztosít az embernek, amit én szeretek ki is használni, jobban, mint a filmben megnézni. Szeretek színházba is járni.

Akik bevittek a Pallasba tanítani, segítettek a vizsgáztatási lehetőségben is, azok a példaképeim, mert én is szeretnék annyi mindent tudni és csinálni, mint ők. Mindig is nyughatatlan típus voltam és vagyok is. Szeretek segíteni az embereken az élet bármely területén és én inkább adni szeretek, mint kapni, legyen szó bármiről.