Szendi-Bereczki Beáta közgazdász

Számvitel főszakirányon, HR mellékszakirányon végeztem a Budapesti Corvinus Egyetemen, mely mellett Gazdálkodási szakos közgazdász tanári végzettséget is szereztem a képzés 5 éve alatt. Középiskolai tanulmányaim során osztályfőnököm – aki szintén közgazdász tanár is volt – példamutatása alapán nagyon megtetszett a tanítás – főleg a gazdálkodási szakmai tárgyak tanítása. Később az egyetemen pedig a számvitel volt az, amelyet egy másik tanár nagyon megszerettetett velem.

Szakmai életutam során folytattam a kettős szakmai pályafutást, melyet a Corvinus egyetemen elkezdtem. Tanítani a Pallas 70-nél tanítottam először PSZÜ képzésen majd a mérlegképes könyvelői képzésen tanítottam a jogon kívül minden tantárgyat. Számviteli területen először egy outsourcing szolgáltatást nyújtó könyvelő cégnél kezdtem. Itt kezdőként 1,5 évig az alapvető számviteli feldatok elvégzésében szereztem tapasztalatot. Ezt követően 3 hónapig tárgyi eszközgazdaként dolgoztam. Ezt követően egy dohányipari vállalatnál dolgoztam 9 évet – először senior könyvelőként majd főkönyvelőként.

Nekem a tanítás a „hobbim” így mellette főállásban dolgozom és nevelgetem a két tündéri kisfiamat.

A csapatmunkát, a számviteli összefüggéseket és ezek megjelenését a cég életében szeretem legjobban a munkámban.

Legbüszkébb arra vagyok, hogy mindkét szakmai területen a kemény befektetett munkának és tanulásnak látom az eredményét. Megérte a sok küzdelem és energia amelyet a tanulásba és a szakmai pályafutásba fektettem. Sok megbecsülést és elismerést kaptam mind az iskolában a diákoktól és az iskola vezetőségétől mind pedig a főállásomban. Természetesen ezért folyamatosan tovább kell dolgozni.

A tanításban picit több sikerélményt könyvelhetek el, mivel ott gyorsabb a reakcióidő. Amikor egy diáktól megbecsülést kapok valamint a képzés után is emlékeznek rám és kikérik a véleményem bizonyos kérdésekben az mindig örömmel tölt el.

A Pallasban már 2008 óta tanítok. Nagyon szeretem a csapatot, mindig segítőkészek és mindig bizalommal fordulhatok hozzájuk. Jó érzés tudni, hogy bármilyen probléma megoldásra talál. Ez nagy és ritka kincs az életben. Emelett a rugalmasság ami még nagyon szimptikuk a számomra.

A könyvelő szakma nem könnyű, ám anyagilag stabilitást tud biztosítani. Természetesen csak akkor, ha pontosan és megbízhatóan megtanulja az ember a szakmát és mindig megpróbál lépést tartani a változásokkal és hajlandó tanulni és alkalmazkodni a cégek igényeihez. A könyvelő szakmát nem nevezném művészetnek és ennek megfelelően nem annyira nevezhető szépnek mint például az oktatás vagy bármilyen más alkotói tevékenység hiszen igencsak szabályozott. Szépsége az, ha az ember a számviteli törvény elvárásait tudja teljesíteni a cég beszámolókészítése során. Nehézsége mindig az, hogy rendelkezésre kell állni, és mindig van valamilyen határidő amelyet be kell tartani.

A tananyag elsajátítása során a legnehezebb mindig a számvitel tantárgy. A legnagyobb hiba, amely a bonyodalmat okozza az, hogy az alapokat nem veszik komolyan a diákok. Akinek van tapasztalata, az legyint egyet hogy ó én ezt már tudom – (csak elfelejti, hogy nem pontosan tudja) aki pedig először tanulja nem fordít elég időt az alapok pontos, 100%-os elsajátítására. Mert itt nem elég a 60%. És utána összedől az egész ráépítmény. A vállalkozásgazdaságtan véleményem szerint tetszik a hallgatóknak.

Aki magas mércét állít maga elé, mindig pontosan megfigyeli a részleteket és elgondolkodik a gazdsági eseményeken, nem „csak” bekönyveli a kért tételeket. És aki folyamatosan tanulási célt is tűz maga elé.

Pontosság, megbízhatóság, rugalmasság, tárgyalóképesség és jó állóképesség szükségesek a szakmához. (annak ellenére hogy nagyrész ülő munka  )

A hobbim a tanítás és kedvelem a sorozatokat. A szabdidőmet a családommal töltöm legszívesebben akikkel sokat kirándulunk és midenféle közös programon veszünk részt.

Mostanában a Vészhelyzet című sorozatot nézem ha jut rá kis időm, zenében a komolyzenét kedvelem. Ezt ajánlom mindenkinek mert megnyugtatja az embert.

Mottóm:

„A jó, amit ma teszel, holnap már feledésbe megy, mégis tedd a jót! Amit évek alatt felépítesz, lerombolhatják egy nap alatt, mégis építs! Az embereknek szükségük van segítségedre, de ha segítesz, támadás érhet, mégis segíts!” (Teréz anya)