Egyszer volt hol nem volt ..., avagy mesehősök a kifutón

2022-05-26
A mesék hercegnői már többször ihlették meg a divatvilágot. Nézzük, mi a helyzet a vörösszőnyegen!

Gyermeknap alkalmából nézzünk néhány Hercegnőt a múltból és néhányat a jelenből, akik újra értelmezik a rég múlt meséit. Egyszer volt hol nem volt, volt egyszer egy nagyon hosszú vörösszőnyeg és megannyi színésznő, énekesnő és modell. A közismert emberek csodás megjelenéséért természetesen elengedhetetlenek voltak a tehetséges designerek, akik ihletet kaptak, és megalkották a modernkor hercegnőit. Szerették volna életrekelteni a csodaszép kikrálylányokat, tündéreket vagy a sanyarú sorsú szépségeket, akikért egyszercsak eljön a daliás herceg fehér lovon, és boldogan élnek míg meg nem halnak…

A mesék hercegnői már többször ihlették meg a divatvilágot, például a Harrods, London legnépszerűbb luxus termékeket forgalmazó áruházának kampányfotóin is megjelentek a Disney hercegnők. Jason Ell fotográfus, és a nagy múltú divatházak közösen keltették életre a klasszikus mesék főszereplőit, mai ,,köntösbe ,, csomagolva. Természetesen ez a mesebeli téma több művész számára volt kedves, mint például Hayden Williams divatillusztrátor számára is, akire szintén inspirálólag hatottak a gyönyörű hercegnők… de nézzük mi a helyzet a vörösszőnyegen!


Akit egy csók keltett életre

A Grimm testvérek Hófehérke című meséjéből készült az első Disney film, a Hófehérke és a hét törpe, amit 1937-ben mutattak be Amerikában. Bár Hófehérke ruhája már kiment a divatból, mégis klasszikusnak számít, viszont a hét törpe helyett Michelle Celeste hétvégi öltözetét csodálhatjuk meg. A kontraszt hatású estélyi akár a mai Hófehérke filmbeli változatában is el tudnám képzelni…persze egy alma formájú ékszer táskával kiegészítve, ami biztosan nem mérgez.


Disney hercegnő és hasonló jellegű ruha a kifutón



A szerencséthozó üvegcipellő

Aztán itt van nekünk, az üvegcipő tulajdonosa, Hamupipőke és az Ő története, aminek több mint 400 változata kering szerte a Földön. A történet egyik legismertebb változata Charles Perrault francia meseírótól származik, amelyet Hamupipőke avagy a kis üvegcipellő, címen írt meg 1697-ben. A Walt Disney 1950-ben mutatta be, az egész estés rajzfilmet. A modernkori szépség Doutzen Kroes tüllös báliruháját Zac Posen designer gondolta újra...a varázsló Tündérkeresztanya helyett.


Hamupipóke ruhája a mesében és egy hírességen


Az aranygolyó és a béka

A Grimm testvérek Békakirályfi meséjének feldolgozott történetében Tiana hercegnő nem volt annyira szerencsés, mert neki egy békát kellett megcsókólnia ahhoz, hogy megtalálja az igazit. A Disney produkciót 2009-ben mutatták be a nagyközönség számára. Giambattista Valli tündérmesékbe illő alkotásával Deepika Padukone akár lehetne a mai kor Tiana hercegnője, aki az arany golyó nélkül is magabiztosan viseli ezt a ,,habrengeteget’’. Sokan úgy tudják, a herceg egy csók miatt változik át, de az eredeti mesében a királylány falhoz vágta a békát, és ekkor nyeri vissza régi alakját... csoda, hogy happy end lett a vége.


Disney hercegnő és hasonló jellegű ruha a vörös szőnyegen


Amikor a szeretet győz

A csodálatos Belle történetét 1991-ben mutatták be Szépség és a Szörnyeteg címmel, ami a 30. Disney alkotás volt. Az Oscar-díj történetének első animációs legjobb filmjeként jelölték. Bellnek sem volt könnyű dolga, ugyanis fogságban volt kénytelen élni, és hogy ne legyen már olyan egyszerű a sztori, még egy szörnyeteget is meg kellett szeretnie ahhoz, hogy a boldog vég beteljesedjed. Georges Chakra haute couture ruháját a modern Belle, Jasmine Tookes modell viselte a cannes-i filmfesztiválon…ahova szerencsére a Szörny nélkül érkezett.


Disney hercegnő és egy hölgy hasonló ruhában


Csókra várva

Az egyik legismertebb tündérmesét a Csipkerózsikát 1812-ben adták ki a Grimm testvérek. Majd közel 150 évvel később 1959-ben ,,modernizálta,, a Walt Disney. Csikerózsika ugyan nem volt sanyarú sorsú leányka, mert jó helyre született, de az Ő helyzete sem volt annyira szerencsés, konkrétan átaludta az egész életét...de persze jött a királyfi, és csókjával felkeltette a hosszantartó álomból. A modernkori Csipkerózsika, aki Molly Sims, egy Zuhair Murad alkotásban merülne álomba, de ez a történet azért egy kicsit szimpatikusabb, mert ki ne aludna el szívesen ebben a csodás haute couture darabban, úgy, hogy még a királyfi érkezésére is kellőképp stílusosan felkészültünk!


Csipkerózsika  a mesében és ruhája egy hölgyön


A tengerek királynője

Egy Andersen mese feldolgozása a következő történet, amit a 80-as évek végén mutattak be a filmvásznon. Ariel a lángvörös hajú (végre egy kis változatosság) kis hableány, aki úgy dönt, hogy a szerelemért sellőből átváltozik emberré, hogy szíve választottjával boldogan éljenek, amíg meg nem halnak. Amy Adams viszont pont fordítva tette, mert ebben a Proenza Schouler estélyiben egy igazi XXI. századi sellővé alakult át, de nem a szerelme, hanem inkább a vörösszőnyeges megjelenés miatt.


Disney hercegnő és hasonló ruha a valóságban


Hajban az erő

Rapunzel egy európai tündérmese, aminek legismertebb változatát a Grimm testvérek írták meg 1812-ben. Disney adaptációja 2010-ben Aranyhaj és a nagygubanc címmel jelent meg. Sok kislány álma lehetett a gyönyörű hosszú haj, aminek még varázsereje is volt. Ebben a mesés sztoriban is eljön a daliás herceg, és megmenti a fogva tartott szépséget, bár az Ő története azért Istenes volt a többiekéhez képest. Az Alexander McQueen divatház extrém estélyi viselete a modernkori Rapunzelt mutatja, amit a stílus ikon Sarah Jessica Parker testesít meg… aki persze nem egy toronyban él, hanem hercegestül-gyerekestül boldogságban New Yorkban.


Aranyhaj ruhája a mesében és a kifutón


Az ezeregyéjszaka fényei

És végül, de nem utolsó sorban jöjjön gyermekkorom kedvenc meséje. Az Aladdin 1992-ben bemutatott egész estés amerikai rajzfilmet, az Ezeregyéjszaka meséi alapján készítették el. A misztikus mese telis-tele van izgalommal, egy kis humorral fűszerezve, és Jázmin hercegnőnek sem kell annyi mindenen keresztül mennie, hogy rátaláljon a szerelem. A jelenkor szépségét Eva Longoria mutatja egy sejtelmesen áttetsző türkiz árnyalatú ruhában, ami visszaadja a kelet hangulatát. Számomra Ő a legszebb hercegnő, nem véletlen, hogy felnőtt koromra nekem is lett egy saját Jázmin hercegnőm...europai változatban.


Disney hercegnő és az általa ihletett ruha


Nos, azt gondolom ezeknek a meseszép hercegnőknek sok mindenen kellett keresztül menniük, hogy megtalálják az igazit. Szerencsére ma már elég csak társasági életet élnünk ahhoz, hogy a végén boldogan éljünk, míg meg nem halunk. Itt a vége fuss el véle.

A cikket írta: 
Zámbó Vörös Viktória, divatstílus szakértő

Ha érdekel a divat és stílus, nézd meg Stylist, divat és stílus E-képzésünket.