Mérlegképes könyvelő képzés - Érdemes belevágni!

2022-04-04
Könyvelőként vagy a pénzügyi-számviteli területen továbbtanulni szándékozóként talán felmerült már Benned, hogy mérlegképes könyvelői végzettséget szerezzél. Természetesen ez pénzben, időben, erőfeszítésben is invesztíciót igényel - ez a költségoldal. De vajon mekkora hozamot nyújt a befektetésed? Többet? Kevesebbet? Ennek végiggondolásában próbálunk segítséget adni a következő írással.

Könyvelőként vagy a pénzügyi-számviteli területen továbbtanulni szándékozóként talán felmerült már Benned, hogy mérlegképes könyvelői végzettséget szerezzél. Természetesen ez pénzben, időben, erőfeszítésben is invesztíciót igényel - ez a költségoldal. De vajon mekkora hozamot nyújt a befektetésed? Többet? Kevesebbet? Ennek végiggondolásában próbálunk segítséget adni a következő írással.

Ha már könyvelőként dolgozol vagy még nem, de érdekel a számok, a könyvelés, a vállalat pénzügyeinek világa, a válaszunk IGEN. Néhány fontos érv az ’igen’ mellett:

Felelősségteljes, alkotó munkát végezhetsz.

Egy ’sima’ könyvelői munkához képest, ahol lényegében előkontírozott számlákat kell a könyvelőprogramba bevinni, a mérlegképes könyvelő jogosultságot szerez arra, hogy ne csupán könyveljen, hanem elkészítse a mérleget, az eredménykimutatást, kialakítsa és működtesse a vállalkozás számviteli politikáját és külső-belső számviteli beszámolási rendszerét. Nem csupán adminisztrál, nem csupán naprakész a jogszabályokat illetően, hanem feladata és kötelessége is, hogy átlássa adott vállalkozás pénzügyeit (vagy azt a részterületet, amiért felel), így fontos szerepe van az üzleti tervek, befektetési döntések, hitelkockázat-elemzések stb. előkészítésében.

A munkahely biztonsága jóval átlag feletti.

A számviteli beszámolók és jelentések elkészítése törvényileg kötelező, míg a különböző döntés-előkészítő anyagok összeállítása elengedhetetlen a vállalkozások számára, ezért a mérlegképes könyvelői szakma sosem válik elavulttá, feleslegessé. Egy felkészült és tapasztalt mérlegképes könyvelő aranyat ér minden vállalkozás számára. Ezt mutatja, hogy a mérlegképes könyvelők iránti kereslet még válságok idején sem csökken érdemben.


A nemzetgazdasági átlag többszörösét keresheted.

A mérlegképes könyvelők – különösen több éves szakmai tapasztalattal és/vagy vezetői pozícióban – a nemzetgazdasági átlagnál jóval többet keresnek. E mellett már pályakezdőként magasabb bérrel tudnak elhelyezkedni, mint ’sima’ könyvelői végzettséggel. (Hogy mennyi a beruházás megtérülési ideje? Ha a monetizálható képzési költségeket nézzük, az – képző intézménytől függően – 300-450e Ft körül van. A mérlegképes könyvelők kezdőként átlagosan nettó 100-150e forinttal keresnek többet, mint a nem mérlegképesek. Ez éven belüli megtérülést jelent. Arról nem beszélve, hogy sok esetben a mérlegképes végzettség az előrejutás feltétele.)


Az előrelépésed  feltétele lehet.

Akár vezetői (főkönyvelő, gazdasági igazgató, vezető elemző) ambícióid vannak, akár önálló könyvelőirodát működtetnél, a mérlegképes könyvelői végzettség ezek (sok esetben jogszabályi) előfeltétele. Sőt, valójában mindenkinek, aki pénzügyi-számviteli területen vezető pozíciót akar betölteni (legyen a fentieken kívül akár könyvvizsgálói, kontroller, szervezetirányítási vagy pénzügyi területen) ajánlott a tanfolyam elvégzése.
Sokan gondolják, hogy mérlegképes könyvelő csak felsőfokú végzettséggel lehet valaki – de ez nem így van. A mérlegképes végzettség megszerzéséhez nem szükséges szakirányú felsőfokú végzettség. Beiratkozni már érettségivel is lehet.


A mérlegképes könyvelő szakma tehát az átlagosnál perspektivikusabb, mind a munkaerő iránti keresletet, mind a bérezést tekintve. Ez (mint minden más szakmában) leginkább a ’jó’ szakemberekre igaz. Ehhez sok és folyamatos tanulás, megfelelő tapasztalat, a jogszabályok alapos ismerete és a változások követése szükséges. Ezt pedig az tudja könnyen, hatékonyan és jól csinálni, aki szereti a szakmáját. ’Csupán’ azért, mert többet fizet és könnyebb az elhelyezkedés, de egyébként nem szeretünk számokkal dolgozni és a monotónia-tűrésünk minimális, azért nem érdemes belevágni. Ellenben, ha hivatásként tekintünk rá és hajlandóak vagyunk erőfeszítéseket tenni a szakmai fejlődés érdekében, akkor IGEN!

A mérlegképes könyvelő képzés tartalmáról, a képzés ütemezéséről és az iratkozási feltételekről itt tájékozódhatsz >>

Hamarosan induló tanfolyamok:

Kreditpontok 2024.

Tudásháló

Karrier
Tanulás, karrier, munkajog


Továbbiak...


Összes blogbejegyzés...