Java, Javascript - rokonok vagy csak ismerősök?...

2022-01-14
Java, illetve frontend fejlesztő képzéseinket olyanok is elkezdhetik, akiknek nincs informatikai előképzettségük. Nekik szánjuk ezt a rövid ismertetőt.

Ha érdekel az IT, de még nem tudsz róla sokat...

Java, illetve frontend fejlesztő képzéseinket olyanok is elkezdhetik, akiknek nincs informatikai előképzettségük. Nekik szánjuk ezt a rövid ismertetőt.

Java, Javascript - hasonlóan cseng e két szó. A hasonló elnevezés miatt azt gondolhatjuk, hogy a két programnyelv lényegében azonos, és legfeljebb úgy viszonyulnak egymáshoz, mint a motorkerékpár a segédmotoros kerékpárhoz. Nos, ez egyáltalán nincs így.


A Java

A Java már több mint 26 éves (1995-ben “született”), így az egyik legrégebbi és legelfogadottabb programozási nyelv lett az idők során. Különösen népszerű nagy cégeknél, ahol egyedi, belső felhasználású szoftverek működnek Java alapon.

A Java sokféle környezetben képes működni. Becslések szerint világszerte jóval több mint 15 milliárd eszközön fut, mivel gyakorlatilag minden Android-alkalmazást Javaban fejlesztenek. Márpedig a mobiltelefonok legnagyobb százaléka Android alapú.

A Java azért is népszerű, mert a vele készült régebbi alkalmazások az új Java verziók alatt is működnek.

Néhány példa a Java használatára: Az Amazon, Ebay, SAP vállalatirányítási rendszer és sok pénzügyi intézmény szoftverei is Java alapokon futnak.


A JavaScript (JS)

A JavaScript nem a Java “könnyített” változata. Bár vannak hasonlóságok, de a különbségek nagyon nagyok.

Az egyik lényegi különbség, hogy a Java komplex alkalmazások létrehozására alkalmas, a háttérben a szerveren fut, és először egy másik programmal kell “lefordítani”, mielőtt használható lenne a felhasználó számára.(Azt, hogy ez a “lefordítás” mit jelent, Java programozó képzésünkön megtanítjuk.)

A JavaScriptet ezzel ellentétben közvetlenül a webböngészőben kell futtatni, vagyis használatához le kell tölteni (a háttérben) a felhasználó számítógépére / mobileszközére.

Minden webfejlesztő használja a JavaScriptet pl. különböző látványeffektek és kisebb animációk létrehozására.

A Javascript (JS) a webböngészők (pl. Chrome, Firefox, stb,) szerkezetének alapját képezi, és sok alapvető funkció, amelyet a böngészőben végeznek a felhasználók, nem lenne lehetséges JS nélkül.

Kik használnak Javascriptet? Mindenki! Legalábbis mindenki, akiknek van weboldala vagy weboldalakat látogat.


Valószínű, hogy ettől még nem kaptál kedvet sem a Java, sem a Javascript megtanulásához, de talán tisztult némileg a kép. Olvass tovább! További témákért, illetve fejlesztő képzéseink részletes ismertetéseiért érdemes megnézni Junior Java fejlesztő és Junior frontend fejlesztő képzéseink oldalait.

Hamarosan induló tanfolyamok:

Kreditpontok 2022.

Tudásháló

Karrier
Tanulás, karrier, munkajog


Továbbiak...


Összes blogbejegyzés...