Erdélyi Gáborné társadalombiztosítási szakember

Eredeti végzettségem rendszerszervező üzemmérnök, ebben a szakmában kezdtem el dolgozni egy állami tulajdonban lévő cégnél és innen is mentem nyugdíjba a nők 40 éves kedvezményes nyugdíjazási lehetőségének kihasználásával néhány évvel ezelőtt.

Az eredeti végzettségem során szerzett számítógépes ismereteimre való tekintettel a cégnél a társadalombiztosítás területén kaptam megbízást a nyolcvanas évek végén.

Szakmai felkészültségemet Szegeden az akkori József Attila Tudományegyetem Állami és jogtudományi kar társadalombiztosítási szakának elvégzésével egészítettem ki.

Az oktatást a társadalombiztosítási tanulmányaim megkezdése előtt kezdtem el, ennek már több mint 30 éve. Először társadalombiztosítási, majd bérügyi modulban is oktattam, oktatok.

A munkahelyemen néhány év elteltével a jövedelem-elszámolási szakterület vezetője lettem, itt újabb kihívásokkal találkoztam – úgy mint pl. magánnyugdíjpénztár, önkéntes pénztárak, levonások, letiltások.

Ezen gyakorlati ismeret birtokában az oktatások alkalmával igen sok példát tudtam bemutatni, ezzel is elősegítve az erre a pályára készülők ismeretanyagának bővítését.

A tanítás során hiszem, hogy a gyakorlati példák bemutatásával közelebb lehet hozni ennek az összetett tudást igénylő szakmának a mindennapjait

A hallgatók első hallásra talán megdöbbennek azon, hogy nálam bizony van házi feladat. Azt meg kell oldani, a megoldást el kell tudni mondani és érvelni is kell mellette. Hiszem, hogy a szakmai tudás mellett ebben a szakmában nagyon is fontos szerepet játszik a kommunikáció.

Úgy gondolom, hogy mivel ezen a szakterületen – akár közteher, akár bér, akár egészségbiztosítás pénzbeli ellátásairól beszélünk – azt kell kapnia mindenkinek ami járandósága.

A törvényi, rendeleti és helyi szabályozások alapján szabályosan kell megállapítani a járandóságot, le kell vonni a közterheket és a kifizetésnek, a megfizetéseknek, bevallásoknak is ez kell, hogy az alapja legyen.

Fontos szempontnak tartom, hogy a képzés megszerzése alatt kialakuljon a hallgatókban és utána már természetessé váljon egy törvényi, rendeleti szabályozásokban való jártasság, értelmezési készség – ennek érdekében bemutatom és meg is megkövetelem az internet által nyújtotta lehetőségek minél nagyobb mértékű kihasználását.

A tanfolyam elején ezzel nagy népszerűségre nem szoktam szert tenni, de folyamatában későbbiekben megértik ennek jelentőségét a hallgatók.

Aki tanít az tudja, hogy Neki is tanulnia kell – ezért igen kiemelt figyelmet fordítok arra, hogy a szabályozási változások ismerete, az általam bemutatott példákban is szerepet kapjanak – akár két időszak összehasonlításával.
Legyen itt szó pl. szociális hozzájárulás vagy a CSED %-os változásáról.

Fontos kérdésnek felhívni a hallgatók figyelmét, hogy a vizsgán egy adott időpontban lévő szabályokból vizsgáznak – a szabályozás folyton változik és ezt az ezen a szakterületen dolgozóknak is figyelemmel kell kísérniük és szabályosan kell tudni alkalmazniuk is.

Kiemelten szoktam említeni a számítógépes programok alkalmazásakor a beállítások szabályszerűségét, azok folyamatos karbantartását – ennek elvégzéséhez pedig nagyon alapos, szakszerű ismeretekre van szükség. Legyen itt szó a minimálbér változásról, vagy egy helyi pótlék %-os mértékének megváltozásáról.

Ebben a szakmában a személyes adatok kezelése, a különböző nyilatkozatok, igazolások, nyilvántartások vezetése is megköveteli a titoktartási nyilatkozatban foglaltak maximális betartását.

Azt szoktam mondani, ha jól csinálják egy életre választottak maguknak pályát, ami azért lehetővé teszi, hogy további ismeretekkel, képzettségek megszerzésével ezt még bővítsék is.