Erdélyi Gáborné társadalombiztosítási szakember

Eredeti végzettségem rendszerszervező üzemmérnök, ebben a szakmában kezdtem el dolgozni egy állami tulajdonban lévő cégnél és innen is mentem nyugdíjba a nők 40 éves kedvezményes nyugdíjazási lehetőségének kihasználásával néhány évvel ezelőtt.

Az eredeti végzettségem során szerzett számítógépes ismereteimre való tekintettel a cégnél a társadalombiztosítás területén kaptam megbízást a nyolcvanas évek végén.

Szakmai felkészültségemet Szegeden az akkori József Attila Tudományegyetem Állami és jogtudományi kar társadalombiztosítási szakának elvégzésével egészítettem ki.

Az oktatást a társadalombiztosítási tanulmányaim megkezdése előtt kezdtem el, ennek már több mint 30 éve. Először társadalombiztosítási, majd bérügyi modulban is oktattam, oktatok.

A munkahelyemen néhány év elteltével a jövedelem-elszámolási szakterület vezetője lettem, itt újabb kihívásokkal találkoztam – úgy mint pl. magánnyugdíjpénztár, önkéntes pénztárak, levonások, letiltások.

Ezen gyakorlati ismeret birtokában az oktatások alkalmával igen sok példát tudtam bemutatni, ezzel is elősegítve az erre a pályára készülők ismeretanyagának bővítését.

A tanítás során hiszem, hogy a gyakorlati példák bemutatásával közelebb lehet hozni ennek az összetett tudást igénylő szakmának a mindennapjait

A hallgatók első hallásra talán megdöbbennek azon, hogy nálam bizony van házi feladat. Azt meg kell oldani, a megoldást el kell tudni mondani és érvelni is kell mellette. Hiszem, hogy a szakmai tudás mellett ebben a szakmában nagyon is fontos szerepet játszik a kommunikáció.

Úgy gondolom, hogy mivel ezen a szakterületen – akár közteher, akár bér, akár egészségbiztosítás pénzbeli ellátásairól beszélünk – azt kell kapnia mindenkinek ami járandósága.

A törvényi, rendeleti és helyi szabályozások alapján szabályosan kell megállapítani a járandóságot, le kell vonni a közterheket és a kifizetésnek, a megfizetéseknek, bevallásoknak is ez kell, hogy az alapja legyen.

Fontos szempontnak tartom, hogy a képzés megszerzése alatt kialakuljon a hallgatókban és utána már természetessé váljon egy törvényi, rendeleti szabályozásokban való jártasság, értelmezési készség – ennek érdekében bemutatom és meg is megkövetelem az internet által nyújtotta lehetőségek minél nagyobb mértékű kihasználását.

A tanfolyam elején ezzel nagy népszerűségre nem szoktam szert tenni, de folyamatában későbbiekben megértik ennek jelentőségét a hallgatók.

Aki tanít az tudja, hogy Neki is tanulnia kell – ezért igen kiemelt figyelmet fordítok arra, hogy a szabályozási változások ismerete, az általam bemutatott példákban is szerepet kapjanak – akár két időszak összehasonlításával.
Legyen itt szó pl. szociális hozzájárulás vagy a CSED %-os változásáról.

Fontos kérdésnek felhívni a hallgatók figyelmét, hogy a vizsgán egy adott időpontban lévő szabályokból vizsgáznak – a szabályozás folyton változik és ezt az ezen a szakterületen dolgozóknak is figyelemmel kell kísérniük és szabályosan kell tudni alkalmazniuk is.

Kiemelten szoktam említeni a számítógépes programok alkalmazásakor a beállítások szabályszerűségét, azok folyamatos karbantartását – ennek elvégzéséhez pedig nagyon alapos, szakszerű ismeretekre van szükség. Legyen itt szó a minimálbér változásról, vagy egy helyi pótlék %-os mértékének megváltozásáról.

Ebben a szakmában a személyes adatok kezelése, a különböző nyilatkozatok, igazolások, nyilvántartások vezetése is megköveteli a titoktartási nyilatkozatban foglaltak maximális betartását.

Azt szoktam mondani, ha jól csinálják egy életre választottak maguknak pályát, ami azért lehetővé teszi, hogy további ismeretekkel, képzettségek megszerzésével ezt még bővítsék is.

Weboldalunkon (sütiket) cookie-kat használunk. Ezek működéséről bővebben itt olvashat.