Mi a csuda az a “UX” és miért fontos?

2022-04-25
A User Experience, vagyis Felhasználói Élmény kifejezés leginkább IT témákban jön elő, elsősorban weboldalak működésével kapcsolatban. Mai írásunkban a UX és a SEO közötti kapcsolatról írunk.

Írásainkat olyan, az informatika iránt érdeklődőknek szánjuk, akik egyelőre még szinte semmit vagy csak nagyon keveset tudnak az IT, weboldal készítés, internet, hálózatok, programozás, stb. világáról. Az általunk használt kifejezések és magyarázatok a nem szakmabelieknek szólnak. Cserébe közérthetően szeretnénk bemutatni az informatika különböző területeit és fogalmait.

***

Mi ez az egyre többször emlegetett UX? Angol betűszó, amely a User Experience (UX, kiejtve “ju-ex”, fonetikusan leírva /juːˈɛks/), vagyis Felhasználói Élmény szavak rövidítése. Leginkább IT témákban jön elő, elsősorban weboldalak működésével kapcsolatban.

Flancos kifejezés… azt hihetnénk, hogy csak nagy cégeknek és márkáknak kiváltsága, hogy ezzel foglalkozzon. Azonban ez nagy tévedés! A felhasználói élmény egyszerűen “van”, mindig van, bármit is nézünk, bármit is használunk. Akkor is, ha jó, akkor is, ha rossz. A UX-nek sok megközelítése van. Mai írásunkban a UX és a SEO közötti kapcsolatról írunk.

Miért írunk erről? Bár IT képzéseink (Junior Java backend fejlesztő, Junior frontend fejlesztő , Junior rendszerüzemeltető , Junior szoftvertesztelő) elsősorban technikai jellegű képzések, egyetlen fejlesztő sem - itt főleg a frontend fejlesztőkre gondolunk - hagyhatja figyelmen kívül a UX fontosságát.

Egyik korábbi cikkünkben már említettük a SEO-t (Search Engine Optimisation, magyarul keresőoptimalizálás). Frontend fejlesztők számára fontos, hogy a SEO szempontokat is figyelembe vegyék egy weboldal fejlesztésekor. Az eddig említett szempontok főleg technikai jellegűek voltak. Azonban van egy másik szempont is, amelyről kevés szó esik, amikor keresőoptimalizálásról van szó. És ez a felhasználói élmény, a UX.


Miért fontos a felhasználói élmény a keresőoptimalizáláshoz?

Kevesen tudják, hogy a Google a találatok sorrendjének megállapításakor nemcsak az oldal tartalmát elemzi, hanem azt is figyeli, hogy a felhasználók hogyan viselkednek az adott oldalon.

Ez bizony kissé kísértetiesen hangzik, de igaz. Ha jobban belegondolunk, akkor teljesen érthető ez a megközelítés.

Egy olyan weboldal, ahol a felhasználók sok időt töltenek, több linkre vagy gombra kattintanak, vagyis a viselkedésük azt mutatja, hogy tetszik nekik az adott weboldal, akkor a Google - joggal - azt “gondolja”, hogy ez a weboldal bizonyára tetszik az odalátogatóknak. Ha nem tetszene a látogatóknak egy adott weboldal, akkor nem töltenének annyi időt rajta. A Google pedig természetesen azon weboldalak sorolja előre a találati listában, amelyet szeretnek a felhasználók.

Ezennel máris elérkeztünk a UX fontosságához.


Gyakori tévedés

A UX nem csak a weboldalon található kezelő elemek (gombok, checkboxok, "rádió" gombok, "toggle" gombok, legördülő listák, stb.) látványát és design-ját jelenti, hanem a teljes folyamatot, amellyel a felhasználó találkozik egy szolgáltatás vagy termék megvásárlásával kapcsolatban. Ebben az első információ megszerzésétől kezdve a termékkel/szolgáltatással történő “ismerkedésen” át egészen a vásárlás befejezéséig minden lépés benne van. Ezért a UX természetesen nem csak weboldalakkal kapcsolatban létezik, de képzéseinkkel kapcsolatban számunkra ez a megközelítés az elsődleges.


Néhány fontos terület UX szempontból a teljesség igénye nélkül:

  • Tartalom hasznossága
  • Könnyű használhatóság
  • Látványos, de ugyanakkor tiszta és egyszerű design
  • Hiteles és következetes kommunikáció
  • Logikus működés
  • Átlátható felület
  • Megfelelő vizuális hierarchia és egyensúly


UX és Google kapcsolata

Ahogy a Google folyamatosan finomítja algoritmusait, a UX egyre fontosabb összetevője lesz a SEO-stratégiának. Bár a keresési kulcsszavak megfelelő használata és a tartalomfejlesztés továbbra is rendkívül fontos, a Google a hangsúlyt egyre inkább a felhasználói élményre helyezi át.


Összegzés:

  • A UX nem egy divatos, ámde haszontalan és modern kifejezés.
  • Kijelenthetjük, hogy a UX közvetlenül befolyásolja egy honlap SEO pozícióját és ezáltal egy vállalkozás sikerességét.
  • A UX-nek sok eleme van, amely elemeket megfelelő szaktudással rendelkező fejlesztők és web designerek közösen alakítanak.


Ha érdekel a frontend fejlesztés és a weboldalak látványos felületeinek működése, gyere Junior frontend fejlesztő képzésünkre.