Mérlegképes könyvelő karrier utak

2022-06-22
Képzés választásnál fontos, hogy tisztában legyünk, azzal, hogy milyen lehetőségek nyílnak meg előttünk majd a bizonyítvány birtokában.

Mérlegképes könyvelő karrier utak

2021. január óta már érettségivel is el lehet kezdeni a mérlegképes könyvelő képzést.
Persze van lehetőség arra is, hogy valaki két lépésben előbb a kontírozó könyvelő végzettséget szerezze meg és csak aztán kezdjen neki a mérlegképes könyvelő képzésnek.


De mihez kezdhetünk egy sok tanulás és vizsga után megszerzett mérlegképes könyvelő bizonyítvánnyal?


Az első és egyik legfontosabb szempont, hogy mérlegképes könyvelő végzettséggel alkalmazottként vagy vállalkozóként egyaránt lehet dolgozni.


Sokan előbb alkalmazottként gyakorlatot szereznek, aztán később amikor élethelyzetük úgy hozza, például gyerek vállalás vagy költözés után váltanak és vállalkozóként folytatják.
Alkalmazottként előny lehet, hogy különböző munkakörökben és felelősségi szinten is lehet munkát vállalni, mindenkinek a saját képességei és habitusa szerint.
Ez egyben azt is jelenti, hogy van előre lépési lehetőség szakmán belül.

Ha váltani szeretnénk és kipróbálnánk magunkat vállalkozóként arra is van lehetőség.
Egyrészt a váltás lehet egy folyamat eredménye is, például még alkalmazottként dolgozunk, de mellette már könyvelünk néhány kisebb céget és amikor már a könyvelt cégekből megfelelő árbevételt tudunk realizálni csak akkor lépünk ki a munkahelyünkről.
Könyvelő vállalkozás indítása nem igényel nagy beruházást, mivel a vállalkozás alapja a könyvelő tudása.
Számítógép, nyomtató, egy könyvelő program, íróasztal, szék, esetleg egy külön helyiség otthon és már indulhat is a vállalkozás.
A vállalkozói lét nagy előnye lehet, hogy magunk döntjük el, hogy kiknek, mikor és mennyit dolgozunk.
Gyerekvállalás után például, ahogy nő a gyermek, bölcsödébe, óvodába, iskolába megy, vállalhatunk egyre több munkát és a munkavégzésben igazodhatunk a gyermek napirendjéhez.
Vállalkozóként választhatunk, hogy egyéni vállalkozóként egyedül dolgozunk, vagy könyvelő irodát hozunk létre.

Mérlegképes könyvelő tudásunkat kiegészíthetjük, társadalombiztosítási és bérszámfejtési ismeretekkel továbbá adótanácsadással. Ezeket a tevékenységeket sok cég igényli és ezáltal versenyképesebbek lehetünk a munkaerőpiacon vagy a vállalkozásunkkal egyaránt. A nagyon elszántak könyvvizsgálóként érhetnek föl a szakma csúcsára.

Természetesen mielőtt bele kezdenénk egy képzésbe fontos feltenni a kérdést: fogjuk szeretni az új munkánkat?
Szerintünk a mérlegképes könyvelők fontos tulajdonságai: precizitás, rendszeretet, empátia, logikus gondolkozás, készség a változások nyomon követésére.