A tantermi oktatást sem kell elvetnünk: 4 ok a hagyományos oktatás mellett

2021-09-16

Manapság az online oktatás nagy népszerűségnek örvend, nem hiába: végtelenül rugalmas tanulási metódusról beszélünk. Viszont ez sem jelenti azt, hogy mindenki számára ideális. A tantermi tanulásnak is megvannak az előnyei, amik lehet, hogy hozzád sokkal jobban illenek. Ebben a cikkben összeszedtük, hogy mely előnyökről van szó.


A tanulók egyből választ kapnak a kérdéseikre

Az osztálytermi tanulás személyes interakciót jelent a diákok és oktatók között. Az osztálytermi tanulásban részt vevő diákok aktívan tehetnek fel kérdéseket, és rögtön kaphatnak rájuk válaszokat. Ez biztosítja a dinamikus tanulási élményt. Az egyének közötti párbeszéd beszélgetésekhez vezet, és lehetőséget biztosít tapasztalataik megosztására.

Viszont az e-learningben ez a fajta interakció általában nem jön létre – vagyis csak abban az esetben, ha időponthoz kötött videóhívásban folyik a tanóra. Előre felvett felvételekből való tanulás esetén csak e-mail és közösségi médiás kommunikáció révén kap a tanuló választ. Ez belezavarhat a diák tanulási folyamatába, hiszen nem rögtön kap választ, hanem napokkal vagy akár hetekkel később.


Kevesebb önkontrollra van szüksége a diákoknak

Az online oktatás rugalmassága egyben az egyik legnagyobb hátránya. Ugyanis nem mindenkinek a személyisége tudja jól kezelni a túlzott szabadságot. Az, hogy valaki felnőtt korban megy vissza az iskolapadba, az sem jelenti azt, hogy elegendő önkontrollal rendelkezik az online oktatáshoz – és ezzel nincsen semmi baj!

Viszont tény, hogy a tantermi oktatás sokkal előnyösebb azoknak az embereknek, akiknek kell egy minimális segítség a szervezésben. Hiszen egy ilyen programban sokkal kevésbé lehet irányítani, hogy mikor és hol kell részt venni az órákon, ami adhat egy keretet a diákok számára.


Nem szükséges technológiai háttér

Mivel az online oktatás számítógépen folyik, ráadásul a diák teljesen egyedül van a tanulás ideje alatt, ezért muszáj egy minimálisan értenie az laptophoz. Hiszen, ha bármilyen hiba csúszik a rendszerbe – például valami nem működik a gépen vagy nem veszi a gép a wifi-t, és még sorolhatnánk – azt a diáknak egyedül kell megoldania. Ha pedig nem rendelkezik minimális technológiai tudással, akkor egy ilyen meghibásodás az egész napirendet felboríthatja.

Ezzel szemben a jelenléti oktatásban minden ilyen probléma a tanár felelőssége. Ám ha esetleg az ott lévő tanár sem tudja megfejteni, hogy mi a probléma a géppel, akár számítógépes segítség nélkül is meg tudja tartani az órát. Hiszen a diákok előtte vannak a padokban, nem kellenek más eszközök ahhoz, hogy elérhesse őket.


Az aktív órai részvétel sokkal nagyobb eséllyel valósul meg

A tanórán lezajló párbeszédek a tanulók és a tanár között igencsak fontosak, hiszen ez könnyíti a diákok számára a téma megértését, és érdekesebbé teheti az anyagot. Az online térben ez az interakció néha elmaradhat.


Esetleg nekifutnál a tantermi oktatásnak? Nyugodtan nézz szét a Pallas70 tantermi képzései között, amelyek között számvitellel és TB-vel kapcsolatos, továbbá kreatív képzéseket is egyaránt találhatsz. Amennyiben belevágnál a tantermi oktatásba, válogass tanfolyamaink közül, és sajátítsd el a tanterem biztonságot adó környezetében a szakmádhoz szükséges tudást!



Hamarosan induló tanfolyamok:

Kreditpontok 2024.

Tudásháló

Karrier
Tanulás, karrier, munkajog


Továbbiak...


Összes blogbejegyzés...