Laukó Zsuzsanna közgazdász tanár

A szakmám, gazdálkodási szakos közgazdász tanár. Közgazdasági szakgimnáziumban tanítok. Amikor szakmát kellett választanom, egyértelmű volt, hogy közgazdasági szakközépiskolába jelentkezem, nem pedig gimnáziumba. Hamarosan kiderült, hogy ez jó döntés volt, megszerettem a szakmai tantárgyakat. A középiskola elvégzése után az akkori Pénzügyi és Számviteli Főiskolára jártam számvitel szakra. Itt szereztem közgazdász diplomát. Dolgoztam könyvelőként, majd sikerült előbbre lépni a szakmai ranglétrán 2000-től gazdasági vezetőként dolgoztam. Emellett tanfolyamokon, és középiskolában is óraadóként tevékenykedtem.

Ez ösztönzött arra, hogy elvégezzem a Corvinus Egyetemen a közgazdász tanár szakot, majd ezután csak a tanítással foglalkozzak.

A tanítás mellett túl sok időm nincs. Mivel az volt a célom, hogy ezzel foglalkozhassak, így fő és mellék foglalkozásban is ezt csinálom szívesen.

Szeretem a tanítványok érdeklődését, szeretem, hogy olyan ismereteket tudok átadni, amivel még a tanítványok hallgatók nem rendelkeznek. Szeretem, hogy az élet más területén dolgozóktól én is tanulhatok. A középiskolás korosztályban szeretem a fiatalok sokszínűségét.

Büszke vagyok arra, hogy amit szerettem mindig is csinálni, most azt csinálhatom. Az oktatási munkámban számos OSZTV sikert értünk el a tanítványaimmal. A legjobb eredmény 2010-ben országos 2. helyezés volt, a csapatban pedig országos 3. helyezés. Tavalyi évben SZÉTV versenyen indított tanítványom országos 19. helyezést ért el, jelentős többletpontot szerezve ezzel a továbbtanulásához. Természetesen a kisebb versenyeken elért sikerek is motiválják a munkámat, és büszke vagyok rájuk.

Legkedvesebb élményem amikor tanítványaimnak sikerül az érettségijük, vagy a szakmai vizsgájuk. Miután levizsgáztak utána odajönnek és csak annyit mondanak, köszönöm. Ennél szebb nincs, ezért érdemes csinálni.

A Pallasban 2016 óta tanítok. Kellemes környezetben, szívélyes kollégák fogadtak. Én szeretek itt tanítani. Színvonalas, minőségi oktatásban, és környezetben tanulhatnak az idejelentkezett hallgatók.

A pénzügy, számvitel, adózás világa egyetlen vállalkozás életéből sem maradhat ki. Aki ezt a szakmát választja, biztos megélhetést választ magának. Ha a szakmáját magas színvonalon, és jól végzi kiemelkedő jövedelmet is biztosít számára. A szakmai fejlődés fontos, a naprakész tudás elengedhetetlen, de ez egy folyamatos kihívást jelent a mindennapokban.

A könyvelő szakma szépsége és nehézsége is szerintem az, amit már az előző kérdésre is válaszoltam. Itt soha nem lehet elavult tudással rendelkezni. A jogszabályi környezet napi ismerete elengedhetetlen. Fontos a pontosság és precizitás.

Pénzügyi és számviteli ügyintéző képzésen tanítok pénzügyet, vállalkozás finanszírozást, adózást. Itt rendelkezésre állnak tankönyvek, példatárak, amit a hallgatók jól tudnak használni a felkészülés során. Természetesen ezek a tantárgyak nem könnyűek, viszont szorgalommal, igyekezettel jól megtanulhatók. A tanulók legjobban talán az elektronikus adózást kedvelik. Ezt általában könnyen meg is tanulják.

A mérlegképes könyvelők adózás modulja már nagyobb kihívást jelent a hallgatóknak. A jogszabályok folyamatosan változnak. Ha valaki előző években tanulta a tantárgyat, akkor szinte tanulhatja újra a vizsgára. Sajnos a vizsgadolgozatok összeállítása is kiszámíthatatlan.

Erre a két kérdésre szintén egyben válaszolnék. Szerintem, mint ahogy már előbb is említettem nagyon fontos a pontosság, precizitás. Ma már a digitális írás tudás ebben a szakmában elengedhetetlen. Szerintem valaki akkor válik jó könyvelővé, ha egy vállalkozást rendszer szemléletben is átlát. Ehhez először a rész folyamatok megismerése szükséges. Lássa át döntései pénzügyi, adózási, számviteli következményeit, rendszerben gondolkodjon.

Szabadidőmben szívesen vagyok a családommal. Szeretek utazni. Régebben sokáig fontam kosarakat, sajnos most se helyem, se időm nem nagyon van rá. Hétvégén szívesen megyek kerékpározni, kirándulni.

Tanítványaim javaslatára néztem meg legutóbb A Kincsem című magyar kosztümös filmet. Nekem nagyon tetszett. Bátran ajánlom mindenkinek aki még nem látta, hogy nézze meg. Kedvenc könyveim pedig Agatha Cristie regényei. Ezeket mindig szívesem olvasom újra.

“Tanulj a tegnapból, élj a mának és reménykedj a holnapban. A legfontosabb azonban, hogy ne hagyd abba a kérdezést.” (Albert Einstein)

Minden nap új dolog vár ránk, új kihívások elé kell néznünk. Egy iskolában mindig történik valami. Sikerek, kudarcok, örömök, bánatok. Ezek adják meg minden napnak a másságát, szépségét.