Csökkentsd a gépeléshez szükséges időt a tízujjas vakírás segítségével!

2021-10-05

Nem vagy megelégedve az írástempód sebességével? Ez teljesen természetes, hiszen senki nem születik laptoppal a kezében. Viszont ez nem jelenti azt, hogy ennek így is kell maradnia. Hiszen különböző technikákkal jelentősen javíthatsz a gépelésed időtartalmán. Az egyik legnépszerűbb módszer erre a vak tízujjas gépírás készségének elsajátítása, ami nem csak, hogy jelentősen lerövidíti a gépelés időtartalmát, de még a helyesíráson is jelentősen javíthat.


Mi is az a tízujjas vakírás?

Ha több régebbi amerikai filmet néztél, akkor te is ismered azokat a jeleneteket, amiben az öltönyös vállalatvezető elmélázva tekint ki a 73. emeleti irodája üvegfalán hátul összefűzött kezekkel, miközben diktálja az asztalnál ülő titkárnőnek az aktuális levelet. A hölgy pedig minden precizitását bevetve villámgyorsan gépel.

A tízujjas gépírásnál nem kell nézni a billentyűket ahhoz, hogy helyesen üssük le a betűket. Ehelyett a korábban memorizált és begyakorolt betűket emlékezetből ütjük le.

Mivel ez a készség lehetővé teszi, hogy az írásfolyamat közben ne kelljen keressük az egyes betűket, ezért lényegesen lerövidül az írás időtartalma.


Számos előnye van ennek a gépelési technikának, többek között:


Lerövidíti a munka időtartalmát

Amennyiben sokat gépelsz a munkád során, te is észrevehetted, hogy az írás rengeteg időt tud elvenni. Természetesen az ember idővel egyre gyorsabban tud írni a klaviatúrán, ám még egy több éves gépelési múlt sem adhat olyan gyorsaságot, mint a vak tízujjas gépírás. Ezen készség segítségével a másodperc töredéke alatt hívhatod elő az agyadban a billentyűk elhelyezkedési helyét, ezáltal nem vesz el időt a billentyűk keresése a klaviatúrán.

Sokkal helyesebb lesz a szöveg, amit leírsz

Amikor az ember keresi a billentyűket a gépen, könnyedén belezavarodhat a folyamatba egy gyorsabb írástempó esetén. Hiszen egyszerre keres, gondolkodik a szövegen és billentyűt is üt le.

Ezzel ellentétben a memória alapú vak tízujjas gépírás billentyű keresési folyamata teljesen kiesik a folyamatból. Ezáltal sokkal jobban tud összpontosítani a leírt szöveg helyességére. Emellett a beírt szövegre is több figyelmet tud fordítani a képernyőn. Hiszen nem a billentyűzetet nézi írás közben.


Ilyen munkakörökben lehet hasznos a tízujjas vakírás:

  • újságíró, szövegíró: jóval többet írnak a munkájuk során, mint más szakmák szakemberei. Ezért rendkívül jól jöhet a vak tízujjas gépírás készsége, hiszen jóval le tudják rövidíteni a munkájuk időtartalmát vele.

  • orvos: a pácienssel töltött idő jelentős része azzal telik el, hogy az orvos küzd a billentyűzettel, a panaszok, a diagnózis és a terápia leírásával, A tízujjas vakírással sokkal több beteget tud ellátni az orvos ugyanannyi idő alatt.

  • jogász: a jogászok is rengeteget írnak, a tíz ujjas vakírással jobban tudnak koncentrálni a jogszabályokra, a fogalmazás pontosságára és természetesen gyorsabban is tudnak dolgozni.

  • hallgatók, diákok: tananyagok kijegyzetelésénél beadandó anyagok megírásánál stb. szintén hasznos és időt megtakarító a tíz ujjas gépírás.

  • titkárnő, adminisztrátor, asszisztens, recepciós: szintén gyorsítja és pontosítja ezen munkakörök munkafolyamatait.

  • minden más munkakör: ahol sokat kell word dokumentumok megírásával, szerkesztésével foglalkozni.



A Pallas70-nél számos e-képzésre bukkanhatsz, amik között megtalálhatod a tízujjas vakírás képzésünket is. Jelentkezz államilag nyilvántartott, tanúsítványt adó képzésünkre, és légy te is a jövő villámkezű szakembere!