Az impozáns szőnyegeken túl: ezt csinálja egy lakberendező

2021-09-27

Amikor azt hallják az emberek, hogy „lakberendező”, általában egy fiatal alak ugrik be, aki vizslató szemmel méri össze a kezeiben lévő két majdnem ugyanolyan színű szőnyeg színét. A valóság azonban az, hogy sokkal több felelősség van a lakberendező vállán, mint az esztétikus szőnyegek kiválasztása. Ebben a cikkben elolvashatod, hogy milyen feladatai vannak egy lakberendezőnek.


Mit csinál egy lakberendező?

Egy lakberendező esztétikusan, ugyanakkor az ügyfeleinek az igényeinek megfelelően rendez be zárt tereket. Ez a „zárt tér” jelenthet egy szobát egy házban, egy irodai helységet, vagy akár nyilvános tereket is, például egy kórház váróját is. Ám nemcsak a kinézet a fontos, hanem a berendezések funkciója is.

Maradjunk a kórház példánál: ha lakberendezőt hívnak egy kórházi váró berendezéséhez, akkor nemcsak az lesz a célja, hogy esztétikus berendezést alakítson ki a térnek, hanem az is, hogy könnyen tisztítható bútorokkal dolgozzon. Hiszen ezekben az intézményekben a higiénia nagyobb prioritást élvez, mint a kinézet.


Egy lakberendezőnek ezek a feladatai a gyakorlatban:


  • megbecsülni a lakberendezés költségeit: egy lakberendezőnek nemcsak az a feladata, hogy egy tervet tárjon az ügyfelei elé. Hanem az is, hogy tisztában legyen a terv végrehajtásához szükséges költségekkel, és ezt az ügyfelei felé kommunikálja a munkálatok előtt.

  • látványtervek készítése: a lakberendező a munkája végén általában egy látványtervet nyújt át a kidolgozott dizájnról. Ezek lehetnek kézzel készült tervrajzok, preziben elkészített montázsok vagy akár digitális látványtervek is. A lényeg, hogy vizuális módon szemléltesse a víziót.

  • megtalálja az aranyközéputat az ügyfél vágyai és pénztárcája között: a lakberendező munkájához tartozik, hogy figyelembe vegye az ügyfele pénzügyi kereteit, és ehhez igazítsa a berendezést.

  • képben kell lennie az aktuális trendekkel, és a bútorok árfekvésével: az előző pont automatikusan hozza magával azt is, hogy a lakberendezőnek ismernie kell az egyes bútorok és az építészeti kellékek árkategóriáját, továbbá tudnia kell elkülöníteni a majdnem, hogy időtlen trendeket a gyorsan elmúlóktól.

Milyen készségek szükségesek a lakberendező munkájához?

Kiváló kommunikációs készségek: a lakberendező közvetlenül az ügyféllel dolgozik. Az ő igényei szerint tervez, így fontos megértenie, hogy mit akar a vevő pontosan. Minden lehetséges félreértést ki kell küszöbölnie azzal, hogy minden hiányzó részletre rákérdez az ügyfélnél. Emellett folyamatosan értesítenie kell az ügyfelet az esetleges változásokról vagy felmerülő problémákról is.

Pontos, részlet orientált gondolkodás: ebben a szakmában pontosan tudni kell azt, hogy a színek, a textúrák és a formák hogyan illenek egymáshoz. Ahhoz, hogy ezt meg lehessen állapítani, szükség van a precízségre – természetesen a kellő elméleti tudás mellett.

Kreatív szemlélet: ugyan a lakberendezés világában nagyon fontos megtanulni azokat a bizonyos szabályokat, amik biztosítják egy tér esztétikus megjelenését. Viszont ahhoz, hogy a berendezés az ügyfél igényeinek is megfeleljen, a lakberendezőnek tudnia kell a határokon belül kísérletezni, és izgalmas víziókat létrehozni.

Rendszeresség: általában egy lakberendező több projekten dolgozik egyszerre, amik szintén több feladatból állnak. Ezért ahhoz, hogy minden határidőre kész lehessen, pontosan meg kell terveznie, hogy mire mennyi időt tud szánni, és ezt az időt tartania is kell.


Mi kell ahhoz, hogy valakiből lakberendező válhasson?

Nem kell hozzá egyetemi végzettség. Régebben OKJ képesítés kellett, hozzá, ma államilag engedélyezett, programkövetelmény alapján szervezett, tanúsítványt adó képzést kell elvégezni, ami után szakmai képesítő vizsgát lehet tenni.


Megtetszett a lakberendezői szakma? Ez esetben nyugodtan nézd meg Lakberendező képzésünket, amit nyugodt szívvel ajánlunk bárkinek, aki lakberendezési területen szeretne dolgozni, vagy tovább szeretné tökéletesíteni a tudását szakemberként.

A képzést elvégzők garantáltan megkapják azt a tudást, ami szükséges a tervezéstől a megvalósítás segítéséig. Ráadásul ezen képzésünkre még képzési hitel is igényelhető. Vegyél részt képzésünkön, és váljon belőled a jövő szakembere!