Ne kövesd el ezt a hibát: 3 tényező, amit nem vesznek eléggé figyelembe a munkára jelentkezők

2022-02-24
A munkánk az életünk nagyrészét teszi ki, ezért érdemes alaposan megfontolni minden állásajánlatot. Ebben a cikkben mutatunk pár olyan szempontot, amit ugyan nem mindig vesznek kellően figyelembe a munkát keresők, de érdemes rá különös figyelmet szentelnünk.

A munkánk az életünk nagyrészét teszi ki, ezért érdemes alaposan megfontolni minden állásajánlatot. Ebben a cikkben mutatunk pár olyan szempontot, amit ugyan nem mindig vesznek kellően figyelembe a munkát keresők, de érdemes rá különös figyelmet szentelnünk.


Ne a pénzt tekintsd elsődleges szempontnak

Természetesen azért dolgozunk, hogy fizetést kapjunk, hiszen valamiből ki kell fizetni a számlákat. Viszont óva intünk attól, hogy csak a pénz miatt dönts egy munkahely mellett. Bármilyen szépen hangzó összeget kaphatsz kézhez a hónap végén, de ha kedvtelenül – esetleg idegesen – mész be a munkahelyedre nap mint nap, akkor sokkal stresszesebbek lesznek a hétköznapjaid, mint egy olyan munkával, amit szeretsz, ám esetleg kevesebb fizetést kapsz érte.

Gondolj bele: a napunk jelentős hányadát a munkánk teszi ki, ezért az életünk egyik legfontosabb része. Ezért ahhoz, hogy lelkileg kiegyensúlyozottak maradhassunk, elengedhetetlen, hogy jól érezzük magunkat a munkahelyünkön.


Meg lehet előre jósolni, hogy tetszeni fog-e a munkahelyünk?

Nem, de vannak olyan jelek, amikből le tudjuk szűrni, hogy az adott munkahely mennyire nyerheti el a tetszésünket a későbbiekben. Nézzük is, milyen szempontok alapján érdemes felmérni egy munkahelyet, mielőtt aláírnánk a munkaszerződést.A fizetés – ám a több nem mindig jobb

Mindenki azért megy el dolgozni, hogy fizetést kapjon. De azt érdemes számításba venni, hogy egy nagyobb fizetéssel járó munkakörrel a legtöbb esetben több felelősség is jár. Ezért érdemes átgondolni, hogy készen állunk-e egy megerőltetőbb munkára egy szebb összegért, vagy inkább egy nyugodtabb állást fogadunk el kevesebb pénzért.

Emellett arra is érdemes odafigyelni, hogy érezzük a megbecsülést a fizetésünkön. Hiszen ha úgy dolgozunk, hogy nem érezzük viszonzottnak az erőfeszítésünket, akkor rövid időn belül rosszul érezhetjük magunkat a munkahelyen.A vállalati kultúra

Sokan nem veszik figyelembe ezt a tényezőt, pedig jobban meghatározza a munkahelyi elégedettséget, mint gondolnád. Például ha az egyik legnagyobb prioritásod a pörgés, a nyílt kommunikáció és a gyors ügyintézés, akkor egy olyan cégnél nem fogod jól érezni magad, ahol lassú, monoton munka folyik.

A vállalati kultúrát szerencsére könnyen meg lehet ítélni kívülről is. Ajánljuk végigolvasni a cégek weboldalát, és elemezni a kommunikációs stílust. Tegeződnek? Magázódnak? Természetesen az ügyfelekkel való kommunikáció nem teljesen fedi le a kollégák közötti kapcsolattartás jellegét, de adhat támpontot. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy általában az állami munkahelyekre jellemzőbb a lassabb információcsere a versenyszférában lévő munkahelyekhez képest.Milyen a légkör?

Ez az egyik legfontosabb szempont, és talán ezt a legnehezebb kívülről tisztán látni. A jelentősége nagy, mivel egy rossz munkahelyi légkör nagyon rövid időn belül felmondásra késztethet téged. A megítélése nehéz, hiszen a legtöbb esetben egy állásinterjú nem adja át azt a hangulatot, ami a munkakörnyezetben várni fog téged.

Érdemes utánajárni a kapcsolatrendszereden keresztül: ha ismersz valakit, aki már dolgozott vagy még mindig dolgozik a cégnek, akkor kérd ki a véleményét. Ám saját magad is alkothatsz benyomást. Ahogy bemész az állásinterjúra, figyelj oda a szembejövő alkalmazottak arckifejezésére.

Ha az interjúztatók úgy kísérnek az irodához, hogy rálátásod van az irodában folyó munkára, akkor is érdemes figyelni. Mindenképp plusz pont, ha hagyják a munka szemrevételezését, mivel ez azt mutatja, hogy úgymond „nem akar semmit rejtegetni” a cég.

Szeretnél még többet tudni a munkavállalók lehetőségeiről és jogairól? Ez esetben jelentkezz „Amit minden munkavállalónak tudnia kell” e-képzésünkre. Amennyiben más területek is érdekelnének téged, a Pallas70 oldalán több olyan kurzust találsz, amik online platformon folynak. Válogathatsz az időpontokhoz kötött online képzéseink, és az ilyen szempontból kötetlen e-képzéseink között is.

Az online képzés keretein belül valós időben folyik az oktatás, így élőben is felteheted a kérdéseidet a tanároknak. Az e-képzés pedig több szabadságot nyújt, hiszen a saját tempódban haladhatsz az anyaggal. Nézz körül képzéseink között, és válts karriert a Pallas70 segítségével!