Így fokozd az első benyomásod sikerességét

2022-03-03
Népszerű tanács üzleti körökben, hogy szenteljünk kellő figyelmet a hatékony kézfogás elsajátítására, nem hiába. Ez a mozdulat meghatározhatja az első benyomás egész jellegét, ezért érdemes jól csinálni.

Népszerű tanács üzleti körökben, hogy szenteljünk kellő figyelmet a hatékony kézfogás elsajátítására, nem hiába. Ez a mozdulat meghatározhatja az első benyomás egész jellegét, ezért érdemes jól csinálni.


Miért fontos a kézfogás?

A Beckman Institute for Advanced Science and Technology kutatása szerint önmagában már az, hogy kezet nyújtunk a másiknak, sokkal erősebbé teheti a pozitív benyomást magunkról, sőt. Csökkentheti a negatív benyomások erősségét is.[1]

Ami az üzleti szituációkat illeti, Greg Steward, a Tippie College of Business professzora szerint a kézfogás fontosságának az oka a személyiség megismerésében rejlik.

„Hivatalos közegekben az emberek már megtanulták, mit vegyenek fel, milyen stílusban beszéljenek, mit emeljenek ki a kommunikációjukban, így a személyiségük nagy része láthatatlan marad. Az egyetlen dolog, ami ebbe egy minimális betekintést enged, az a kézfogás. Így kijelenthető, hogy ez a mozdulat mondja el a legtöbbet a másik fél személyiségéről a találkozás első perceiben.”[2]Mik az etikett szabályai a kézfogásra?

Először is nézzük azt, hogy kinek illendő kezdeményeznie a kézfogást. Az nyújtja először a kezét, aki úgymond magasabb pozícióban áll a két személy között. Ergo, idősebb a fiatalabbnak, nő a férfinak, magasabb beosztású személy az alacsony beosztásúnak. A magánéletben fontos tartani ezt a szabályt, míg az üzleti életben nem annyira van kőbe vésve ez a rendszer.

Ennek az oka egyszerű: a céges hierarchia könnyen felülírhatja. Például könnyen lehet egy nőnek férfi felettese, ahogy egy idősebb beosztottnak is lehet fiatalabb. Ilyenkor általában a hierarchia diktálja azt, hogy ki kinek nyújtja a kezét.Mikor kell kezet fogni?

Aranyszabály, hogy minden társasági esemény előtt és után illendő kezet fogni a házi gazdával. Ettől eltekintve bárkivel foghatsz kezet. Különösen praktikus mozdulat, ha olyan baráttal vagy rokonnal találkozol, akivel nem vagy elég közeli viszonyban az ölelkezéshez, de azért szeretnél köszönni neki.Hogyan célszerű kezet fogni üzleti szituációkban?

Alapvetően semmiben nem tér el ez a kézfogás, mint a hétköznapi életben történő kézfogás. Viszont vannak bizonyos dolgok, amikre fokozott figyelmet kell fordítani. Ilyen például a szemkontaktus tartása, illetve a tartás szabályozása.

Emellett mindig figyeljünk arra, hogy a jobb kezünk tiszta legyen. Ugyanis, ha izzadt vagy koszos tenyérrel ajánlod fel a kezed, kellemetlen helyzetbe hozhatod a másik felet.

Ami kifejezetten a kézfogást illeti, mindig legyél egy szintben a másik féllel. Amennyiben ülsz, illendő felállni, és a másik felet is célszerű megvárni, míg feláll a székéből. Fordulj teljes törzseddel a másik személy felé, majd egy határozott – de nem túl erős – szorítással rázz vele kezet. Az ideális kézfogási idő 3-4 másodperc, ügyelj arra, hogy ennél tovább ne tartson.Dolgok, amiket kerülj a kézfogásnál:

  • politikus kézfogás (amikor rákulcsolod a másik tenyered a másik fél kezére)
  • túl erős/túl gyenge szorítás
  • túl nagy magasságból indított kézfogás (derék magasságból illendő várni a kézfogást)


El szeretnéd sajátítani az üzleti etiketthez igazodó viselkedés alapjait? Ez esetben jelentkezz  Üzleti etika, etikett, protokoll E-képzésünkre. Sajátítsd el az üzleti etiketthez igazodó magatartást, és kölcsönözz magabiztosságot fellépésednek!


[1] Sanda Dolcos, Keen Sung, Jennifer J. Argo, Sophie Flor-Henry, Florin Dolcos: The Power of a Handshake: Neural Correlates of Evaluative Judgments in Observed Social Interactions - https://direct.mit.edu/jocn/article-abstract/24/12/2292/27879/The-Power-of-a-Handshake-Neural-Correlates-of?redirectedFrom=fulltext

[2] Tom Snee: The science of a firm handshake - https://tippie.uiowa.edu/news/science-firm-handshake