Az újságírás, blog készítés érdekel?

2021-02-17
Írásbeli kommunikáció az online világban E-képzés

Ahogyan legutóbb a szerteágazó marketinges munkakörökről beszéltünk, felmerült az írás is, mint külön szegmens. Vannak, akik kifejezetten a webes felületek, hirdetések és blogok szövegezésével, tartalomkészítéssel foglalkoznak. Úgy érzed, izgalmas kihívás lenne számodra is ez a terület? Szeretsz írni? Szeretnél egy saját blogot, online újságot szerkeszteni? Itt a helyed!

Nálunk e-képzés formájában sajátíthatod el ezen színes és összetett tevékenység alapjait. Az írói véna ugyanis nem minden, rengeteg gyakorlás és persze tanulás előzi meg azoknak a profi íróknak, újságíróknak a munkásságát, akit végül akár százezrek olvasnak majd szeretettel, érdeklődéssel. Az adottságok és ambíciók nagyon fontosak, de a mai online szövegírás kimondott és kimondatlan szabályainak ismeretét sem nélkülözhetjük.

Különböző kommunikációs típusok

Lehet, hogy egy stílusban, formában szárnyal a kreativitásod, egy másik, teljesen ismeretlen formátumban viszont hozzászólni sem tudnál a témához, hiszen nem ismered olyan mélységeiben, ami elég lenne a hatékony alkotáshoz. Nyugodj meg, senki sem születik tehetséges weblap szövegezőnek, vagy blogírónak. A jó szókincs, a grafomán beállítottság, vagy a rendezett házi dolgozatok még nem garantálják, hogy például egy Facebook hirdetést is hatékonyan szerkesztesz meg.

Alap újságírói ismeretek

Belekóstolunk kifejezetten az újságírás világába is. Nehéz is lenne ezt elkerülni, hiszen a tutorod nem más lesz, mint egy újságíró, sportújságíró, és könyvszerző: Pircs Anikó. Elsőkézből értesülhetsz tehát a szakmabeliek kihívásairól, tapasztalatairól és persze mindennapi munkásságáról, hiszen őt is kérdezheted. Ez remek lehetőség, ha még nem szántad rá magad az újságírói szakra, illetve, ha nem vagy biztos benne, hogy milyen eszközökre, elhivatottságra van szükség a fejlődéshez ezen a területen.

Hogyan írjunk jól?

Ebben a fejezetben a profiktól tanulva a különböző szövegezések szerkezetét, szerkesztését, stilisztikáját, a publikálás fajtáit fogjuk átnézni. Szó lesz a cikkek megbízhatóságának, bizonyíthatóságának szerepéről, gyakorlati megvalósításáról. Az E-mail kommunikáció is terítékre kerül, ahogyan a blog, a közösségi oldalak és az újságírás is.

Jogi szabályozások az online írásban

Nagyon fontos tisztában lenni azokkal az alapvető etikai és jogi irányvonalakkal is, mely hiányában akár bajba is sodorhatod magad a különböző írásaid közzététele során. A szerzői jogok, a forráskezelés, a jóváhagyás csapdái, a nyilatkozó jogai, a kommentelés és álhírek terjesztése is napirendre kerül, ami igazán aktuálissá és gyakorlatiassá teszi az e-képzést.

Gyakorlati helyesírás

A magyar helyesírás mélyebb bugyraiba is betekintést nyerhetsz ennek a speciális területnek a megismerésén keresztül. Természetesen itt már nem a pontos és elipszilonos "jéről", sokkal inkább a gyakorlati helyesírásról, stilisztikáról és gyakori buktatókról lesz szó. Aki ezekkel is tisztában van, és egy jó alappal indul neki a nyilvános publikációnak, az mérföldekkel színvonalasabb írásokat közölhet, mint akik ezzel a technikai résszel nem hajlandók foglalkozni.

Ha szeretnéd magad ezeken a területeken kipróbálni, vagy elmélyíteni a tudásodat, felkészülni egy hosszabb távú, haladóbb képzésre is a téma kapcsán, akkor jelentkezz és ismerkedj meg ezekkel az alapvető témakörökkel, hogy magabiztosan vághass bele a későbbi terveidbe is!

Hamarosan induló tanfolyamok:

Kreditpontok 2024.

Tudásháló

Karrier
Tanulás, karrier, munkajog


Továbbiak...


Összes blogbejegyzés...