Hogyan tanulj gyorsabban?

2021-09-17

Te is kipróbáltad régen a sokak által ajánlott titkos módszert a gyors tanulásra? Neked is ismerős az egyszerű recept? Tedd a könyvet a párnád alá éjjel és reggelre tudni fogod az anyagot! Ma már mosolygunk az instrukción, gyermeki hitünkön talán még inkább. Bár felnőttfejjel belegondolva valóban jó lenne egy hasonló módszer a tudás megszerzésére. Noha ennyire egyszerű módját még nem ismerjük a tanulásnak, pár tippet azért elhoztuk neked, melyek segítségével gyorsabban elsajátíthatod a vágyott tudást.

Készíts kézzel írt jegyzeteket


Ha valamit leírsz, sokkal nagyobb valószínűséggel fogsz emlékezni rá. Éppen ezért, ha oktatáson veszel részt, mindig készíts elő egy füzetet és íróeszközt, majd jegyzeteld le a legfontosabb kulcsszavakat. Ez a módszer ismerős lehet az általános iskolából is, hiszen feltehetőleg neked is rengeteget kellett jegyzetelned. A későbbi tanulmányok során viszont ez az elvárás csökkent a diákok felé.

Amennyiben valamit online vagy könyvből tanulsz, írd át az olvasottakat a saját szavaiddal. Ezzel egyfelől feldolgozod az információt, ha pedig megérted, akkor könnyebben meg is jegyzed. Minden tanulási folyamat egyik legfontosabb pontja, hogy fordíts teljes figyelmet a tevékenységre, ne csak fél gőzzel koncentrálj. Ha elkészültél a jegyzeteiddel, akkor rendezd őket strukturáltan, hogy könnyebben áttekinthetők legyenek.

Mondd ki hangosan


Amikor hallod magad, ahogy megismétled az információkat, könnyebben fogsz emlékezni rájuk. Miután hangosan kimondod az olvasott szavakat, akkor egy új kapcsolat jön létre az agyban, mert az információ jobban kirajzolódik a hosszú távú memóriádban.

Az is sokat segít, ha olvasás közben a szavakra mutatsz, így a látottak még egy ponton kapcsolódhatnak a memóriádba. Ehhez a módszerhez teljes nyugalomra van szükséged, kapcsold ki a zavaró technikai eszközöket, mint amilyen a tévé, telefon és rádió. Ha zavarban érzed magad mások előtt, hogy hangosan tanulsz, akkor menj olyan helyre, ahol biztosan egyedül lehetsz és bátran gyakorolhatsz.

Használd az analógia erejét


Abban az esetben, ha összetettebb témákat kell feldolgoznod, sokat segít, ha más tematikákhoz kapcsolod őket. A bonyolultabb témákat igen nehéz megjegyezni, főképp akkor, ha nem is érted a lényeget. A megoldás az, ha megpróbálod összehasonlítani a tanultakat valami olyannal, amit már ismersz, ezáltal könnyebben tudod elképzelni és ezáltal felidézni az információt.

Mivel már lesz kapcsolatod egy már jól ismert dologhoz, sokkal könnyebben felidézed majd a komplikáltabb, összetettebb témát is. Ráadásul a vizuális memóriádat is bevonva a tanulás folyamatába, jobban tudod eltárolni és feldolgozni az információkat.

Reméljük, meghoztuk a kedved egy kis okuláshoz, hiszen célunk, hogy minél hatékonyabban tanulj. Egy fontos momentumot viszont még meg kell osztanunk veled, ez a titkos összetevő az összes siker motorja: ne csak olvass róla, hanem csináld is! A legjobb tanulási trükk sem ér semmit, ha nem sajátítod el az alapokat és nem hasznosítod őket a gyakorlatban.

Alkalmazd ezen tippeket képzéseinken!