Ezt csinálja a gyakorlatban egy fotográfus

2021-09-27

Az internet elterjedésével és fejlődésével egyre nagyobb szükség lett fotográfusokra. Hiszen megnövekedett azon platformok száma, ahová vizuális szemléltetés szükséges. Rengetegen választják ma már ezt a szakmát. Ebben a cikkben elolvashatod, hogy mit csinál egy fotográfus a gyakorlatban.


Mit csinál egy fotográfus?

A fotográfus specializálódásától függően különböző eseményeket, modelleket vagy termékeket örökít meg a kamerájával. Mindezt úgy teszi, hogy a fotózás célját megfelelően emelje ki vizuális eszközök segítségével – például retusálással, különböző fényszögekkel, vagy a fotózás hangulatának a kiválasztásával.


Milyen területekre specializálódhat egy fotográfus?

Kereskedelmi, céges fotózás: a kereskedelmi célú fotózásokat vállalatok, marketing ügynökségek és kisebb vállalkozások is igénybe veszik. Ezen a területen a fotózások célja az, hogy a termékről készült fotó kiegészítse a rászabott marketing kampányt. A kereskedelmi fotózáson belül is tovább lehet specializálódni ruha, étel, ékszer vagy bármilyen más termékkategória fotózására.

Fotós-újságírói tevékenység: a neve is jól mutatja, hogy a fotós újságírók a fotós, és az újságíró szerepét egyszerre töltik be. Ezen a területen egy hírportál alkalmazottjaként, de egyéni vállalkozóként is el lehet helyezkedni. A fotós-újságírók olyan eseményeket örökítenek meg, amik felkeltik a nagy közönség figyelmét. Itt is tovább lehet szakosodni politikai, közéleti vagy akár természettel kapcsolatos hírek megörökítésére.

Esküvői fotózás: általában az esküvői fotósok magánvállalkozók, nem dolgoznak beosztásban. Esküvőről esküvőre járnak, ahol megörökítik a pár egybekelésének legszebb pillanatait. Mivel ilyen rendezvények az ország minden pontján történnek, ezért általában rengeteget utaznak.

És még rengeteg egyéb terület: Jegyes fotózás, kismamafotózás, babafotózás, családfotózás, művészi fotózás, portréfotózás, sportfotózás, eseményfotózás, természetfotózás, épületfotózás.

Milyen gyakorlati feladatai vannak egy fotográfusnak?

Kezdjük a legegyértelműbb feladattal, a fotózással: egy fotósnak képeket kell készítenie olyan tárgyakról, tájakról, vagy személyekről, amik a specializációjához tartoznak. Ez magával vonzza azt, hogy legyen elméleti tudása arról, hogy bizonyos fotózási körülmények milyen hatást keltenek a fotókon.

Megfelelő marketing kialakítása: ha valaki ebben a szakmában mozog, fontos az, hogy tudja magát megfelelően reklámozni – különösen, ha magánvállalkozó az illető. Márpedig a fotográfusok nagy része nem céges beosztott.

Odafigyelés a felszerelésre: a fotográfusok felszerelésének az értéke általában milliós nagyságrendekben mozog. Emellett rendkívül sérülékenyek is. Ezért egy fotográfusnak meg kell tanulnia vigyáznia a felszerelésére, hiszen egy-egy darab újra vétele nagyon súlyos kiadás lehet, főleg magánvállalkozóként.

Retusálás: egy nyers kép és egy retusált munka között óriási különbségek vannak. Akkor is, ha szakképzett fotográfus készíti a képeket. Hiszen legtöbbször a retusálás több fokkal is javíthat a kép hangulatán.


Milyen készségek kellenek ahhoz, hogy valakiből fotográfus lehessen?

  • Kreativitás: ezt szerintünk nem kell magyarázni. A fotográfusnak a feladata kitalálni a fotózás koncepcióját, helyszíneit, esetleges szereplőit összeválogatni stb. Ehhez pedig kreativitás szükséges.

  • Részletesség: ahhoz, hogy egy kép a megfelelő hangulatot tudja kelteni, precíz átgondolás szükséges. Sokszor egy apróbb részlet megváltoztatása is elősegítheti azt, hogy a kép még jobban keltse a célzott hatást. Ehhez pedig az szükséges, hogy a fotós meglássa a részleteket.

  • Kapcsolatteremtési skillek: a jó networking elengedhetetlen ahhoz, hogy ügyfeleket lehessen szerezni fotósként.

  • Készség a csapatmunkára: a fotós minden esetben több szakemberrel együtt dolgozik. Akár csak egy modellről, akár egy egész stábról van szó, a fotográfusnak tudnia kell együttműködni más emberekkel is.

Esetleg megtetszett a fotográfus szakma? Ez esetben nézd meg bátran fotográfus képzésünket, és légy te is a jövő szakembere!