E-áfa és az online számlázási felület változásai: ezek történtek mostanában az adózás világában

2021-09-15

Az elmúlt időszakban megint végbement pár változás a számlázás és az áfabevallás világában. Ebben a cikkben összeszedtük azokat a törvényi változásokat, amik a legtöbbeket érinthetnek.


Vállalkozások figyelem: jön az e-áfa


Majdnem, hogy egész nyáron tartott az e-áfa tesztidőszaka. Az online felületet novemberben tervezik megnyitni a vállalkozók számára. Az új fejlesztés akár fél millió magyar vállalkozás adóbevallását is megkönnyítheti, ezért ez nagyon jó hír a magyar piac résztvevőinek.

Az e-áfabevallás novemberben indul élesben, így az októberi bevallást már el tudják végezni a felületen a vállalkozók. Minden hónap 20-a a leadási határidő, ám a tervezetek már 12-én megjelennek.

Ezt a folyamatot az előzőleg beiktatott törvény is segíti, ami szerint 2020. július 1.-től a számlákat teljesítés után legkésőbb 8 nappal ki kell állítani. Ez abból a szempontból könnyíti meg az áfabevallást, hogy a hónap végi teljesítés után 8 napon belül már kiállítják a vállalkozók a számlákat, így a tervezet kiküldésének 12-ei határidejébe beleférnek.

A kiküldött tervezet tartalmazza az adóalapot, az áthárított előzetesen felszámított és a fizetendő adót. Így a vállalkozások be tudják fizetni az adót minden hó 20-án.


Kinek éri meg használnia az e-áfabevallást?

Az e-áfa leginkább az évente akár fél millió, kisebb méretű és forgalmú, egyszerű tevékenységi körben működő vállalkozásoknak nyújt majd segítséget. Ennek az az oka, hogy mivel az áfaegyenleg nagyon könnyen változhat vállalkozásonként, ezért az automatikusan kiajánlott tervezetet nem felelősségteljes egyből elfogadni.

Először az adózónak ellenőriznie kell az adatokat. Ez a folyamat annál nehezebb, minél nagyobb a számlaforgalma a vállalkozásnak. Ezért nagyobb cégeknek nem mindig éri meg az e-áfabevallás az ellenőrzéssel járó idő és energia miatt.


Mit érdemes tenned azért, hogy könnyebb legyen számodra az e-áfabevallás?


Úgy gondolod, hogy az e-áfa használata jelentősen könnyítene vállalkozóként a terheiden? Ebben az esetben érdemes lehet előre megtenni pár lépést annak érdekében, hogy az e-áfa könnyedségét teljeskörűen élvezhesd. Mindössze annyit érdemes tenned, hogy a november előtti időszakot az adóbevallásaid automatizálására, és az áfakezelésid rendbetételére fordítod.



Változik az online számla rendszere

Több változásról is beszámolt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleményükben az online számla felületével kapcsolatban: változik az online számla rendszerében a regisztráció. Ezt az is mutatja, hogy az oldalról teljesen eltűnt a „Regisztráció” gomb. Arról jelenleg nincsen információnk, hogy milyen változások lesznek a regisztrációval kapcsolatban.

A belépést pedig az elsődleges felhasználók a Központi Azonosítási Ügynökön tudják majd megtenni, ahol az ügyfélkapus adataikkal tudnak belépni az online számla rendszerébe. A sikeres azonosítás során az oldalon meg fog jelleni az összes személy, akinek a nevében az illető adózhat. Amennyiben az illető egy felhasználónév alatt regisztrálta az adózókat, nincs további teendője a felületen.

Ezzel szemben, ha több felhasználónév alatt regisztrált az adózókat, akkor az illetőnek újból el kell fogadni az adatkezelési tájékoztatót, és meg kell adnia a kapcsolattartási adatokat az Online Számla rendszerbe való első bejelentkezéskor.



Még több adózással kapcsolatos cikket olvasnál? Ez esetben nézz körül szakmai cikkeink között, ahol az adózás témaköre mellett munkajoggal kapcsolatos cikkekre is bukkanhatsz.