3 módszer, amivel csökkentheted az ételpazarlásod

2022-05-25
Az ételpazarlás nagy probléma a nyugati világban, hiszen évről évre egyre több ételt dobunk ki. Szerencsére pár egyszerű módszerrel csökkenthetjük a kárba veszett étel mennyiségét a saját háztartásunkban.

Az ételpazarlás nagy probléma a nyugati világban, hiszen évről évre egyre több ételt dobunk ki. Szerencsére pár egyszerű módszerrel csökkenthetjük a kárba veszett étel mennyiségét a saját háztartásunkban.


Mik az előnyei az ételpazarlás csökkentésének?


Pénzt spórolsz

Tudtad, hogy egy felmérés szerint egy átlagos amerikai család 1500 dollár értékű élelmiszert dob ki felhasználás nélkül? Az ételpazarlás nagy terhet ró a családi kasszára, gondolj csak bele: a fel nem használt élelmiszer helyett újat kell venni egy fogás elkészítéséhez. Ez azt jelenti, hogy egy étkezéshez többször veszel alapanyagot. Ezzel szemben ha egyszer veszed meg, és időben felhasználod, akkor csak egyszer kell költened.


Környezettudatosabban élsz

Ételpazarlás esetén nemcsak az ételt pazaroljuk, hanem az étel előállításához, csomagolásához és szállításához szükséges erőforrásokat is. Például tegyük fel, hogy veszel egy kiló kenyeret. Ennek a kenyérnek az előállításához szükség volt többek között vízre is. Ha nem eszed meg a kenyeret és elszárad a szekrényben, akkor a hozzá felhasznált víz is kárba vész.


Nyugodtabb a lelkiismereted

Ezt nem kell túlmagyarázni. A lelke mélyén mindenki sajnálja kidobni az ételt, így az ételpazarlás csökkentésével mi is jobban érezhetjük magunkat.


Így csökkentsd a kidobott étel mennyiségét!


Tervezd meg a bevásárló listát

Az ételpazarlás elleni harc első lépése, hogy nem vásárolunk többet annál a mennyiségnél, amennyire szükségünk van. Hiszen minden élelmiszernél megvan, hogy átlagosan mennyit fogyaszt el belőle egy család heti rendszerességgel. Ennek az információnak a tudatában pakoljunk a bevásárlókosarunkba.

Emellett az is fontos, hogy ne csak egyszer járjunk egy héten boltba: ha azt érezzük bevásárlás közben, hogy egyszerre kell betárazni a hétre, akkor sokkal könnyebben megszaladhat a kezünk.

Segítséget nyújthat a tudatos vásárlásban, ha előre megtervezed, hogy a hét napjain mit fogsz főzni. Ez nemcsak azért hasznos, mert tervezhetőbbé teszi a vásárlást, hanem azért is, mert leveszi a válladról a „Ma mit főzzek?” kérdés terhét.



Tedd el a megmaradt ételt

Családok esetében sokszor megesik az, hogy túl sok étel készül el egy főzés alatt. Ilyenkor természetes, hogy elrakjuk a hűtőbe a maradékot, viszont azt is érdemes kihangsúlyozni, hogy helyezzük teljesen átlátszó tárolóba. Így mindig látni fogjuk a tárolóban, hogy mi van benne, és ezért előbb elfogy. Később akár le is fagyaszthatod.



Tárold megfelelően a zöldségeket és a gyümölcsöket

A legtöbb ember azt gondolja, hogy az összes zöldség és gyümölcs a hűtőben tárolandó, pedig ez nem igaz. Vannak olyanok is, amelyek a hideg hatására gyorsabban érnek, ezáltal gyorsabban megromlanak a hűtőben. Ilyen például a fokhagyma, a paradicsom, az uborka és a hagyma is.

Emellett arra is érdemes ügyelni, hogy ne tároljunk etilint termelő növényeket és gyümölcsöket olyan élelmiszerek mellett, amelyek etilin érzékenyek. Hiszen az etilin gyorsabban beindíthatja az etilin érzékeny növényeknél a rohadási folyamatot.


A legnépszerűbb etilint termelő növények:

  • banán
  • avokádó
  • paradicsom
  • sárgadinnye
  • őszibarack
  • körte
  • zöldhagyma


A legnépszerűbb etilin-érzékeny növények:

  • burgonya
  • alma
  • leveles zöldek
  • bogyók
  • paprika



A háztartás hatékony rendszerezését akár a Pallas70 Háztartásvezetés és gazdálkodás képzésén is megtanulhatod. Az E-képzést nyugodt szívvel ajánljuk bárkinek, aki ki akarja magát ismerni az otthoni pénzügyek és erőforrás gazdálkodás világában.

A képzést elvégzők garantáltan megkapják azt a tudást, ami szükséges a tervezéstől a megvalósítás segítéséig.