Tanuljon belőle - Biztosítási jogviszony a tanulószerződés alapján

Dr. Radics Zsuzsanna

Szerző: Dr. Radics Zsuzsanna

A végzettségem közgazdasági szakokleveles jogász és egészségügyi menedzser. Dolgoztam mind magán-, mind közszférában. CO-NEXUS Gazdálkodási és Pénzügyi Tanácsadó Részvénytársaságnál kezdtem a munkámat, mint jogi előadó. Később a Pénzügyminisztériumban Nonprofit Osztály osztályvezetője voltam, majd a járulék szabályozás területén szakmai tanácsadóként dolgoztam. Rövid ideig voltam a PricewaterhouseCoopers Kft. munkatársa, majd az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Jogi Főosztályát vezettem. 2011. óta megbízásokban, illetve vállalkozóként dolgozom. 2014. januárjától tanítok a Pallas-ban.

TANULÓSZERZŐDÉS

A tanulószerződés a tanuló gyakorlati képzésére vonatkozik. A szerződést kötő feleknek – azaz a képző szervnek és a tanulónak – meg kell felelni az alábbi feltételeknek:

  • Tanulószerződést az a gyakorlati képzést szervező gazdálkodó szervezet vagy egyéb olyan szerv, szervezet köthet, amely a gyakorlati képzés folytatására jogosult szervezetek közhiteles hatósági nyilvántartásában szerepel. 
  • Tanulószerződés azzal az iskolai rendszerű szakképzésben magyarországi székhellyel működő köznevelési intézményben, iskolai oktatás keretében részt vevő tanulóval köthető, aki adott egészségügyi feltételeknek, pályaalkalmassági követelményeknek megfelel. 

 

MILYEN PÉNZBELI JUTTATÁST KAPNAK A TANULÓK A TANULÓSZERZŐDÉS ALAPJÁN

A szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII. törvény meghatározza a tanulószerződés alapján kifizethető tanulói pénzbeli juttatások legkisebb összegét. A jogszabály alapján a havi juttatások minimális összegei az alábbiak:

Tanulószerződés alapján kifizetett pénzbeli juttatás havi legkisebb összege (annak a szakképzési évfolyamnak az első félévében, amelyben a tanuló tanulószerződés alapján vesz részt szakképzésben), ha a gyakorlati képzési idő eléri

  • 80%-ot, a hónap első napján érvényes kötelező legkisebb havi munkabér, azaz a minimálbér 15 %-ának 1,3-szerese,
  • 70%-ot, a minimálbér 15 %-ának 1,2-szerese,
  • 60%-ot, a minimálbér 15 %-ának 1,1-szerese,
  • 50%-ot, a minimálbér 15 %-a,
  • 40%-ot, a minimálbér 15 %-ának 0,9-szerese,
  • 30%-ot, a minimálbér 15 %-ának 0,8-szerese,
  • 20%-ot, a minimálbér 15 %-ának 0,7-szerese.

A fenti pénzbeli juttatást a szakképzési évfolyam további féléveiben emelni kell a tanuló tanulmányi előmenetelének, a gyakorlati képzés során nyújtott teljesítményének és szorgalmának figyelembevételével. A tanulószerződésen alapuló pénzbeli juttatás a szorgalmi időszakot követően, július és augusztus hónapokra is kifizetésre kerül. 

Megjegyzés: Abban az esetben, ha a tanuló elégtelen tanulmányi eredménye miatt évismétlésre köteles, a pénzbeli juttatás havi mértéke a megismételt szakképzési évfolyam első félévében az előző félévre megállapított pénzbeli juttatásnak a fele. Pénzbeli juttatás a befejező szakképzési évfolyamon a tanulmányok befejezését követő első komplex szakmai vizsga utolsó napjáig jár.

 

A TANULÓSZERZŐDÉS, MINT BIZTOSÍTÁSI JOGVISZONY

A tanulószerződés biztosítási jogviszonyt keletkeztet, amelyet T1041-es nyomtatványon, a 1130-as kódon kell bejelenteni. 

A fenti pénzbeli juttatás a tanulószerződés hatálybalépésének napjától, teljes hónapra illeti meg a tanulót azzal, hogy 

  • a tanulói pénzbeli juttatását a tanuló igazolatlan mulasztásával arányosan csökkenteni kell, illetve
  • ha a tanulószerződés a tanév megkezdése után, hónap közben jön létre vagy szűnik meg, a tanulót a tanulói pénzbeli juttatás időarányos része illeti meg.

Mindezekre tekintettel a biztosítási jogviszony alapján fizetendő járulékoknak és szociális hozzájárulási adónak az alapja a tanulószerződés alapján ténylegesen kifizetett díj. A tanulószerződéssel rendelkező tanuló ténylegesen kifizetett díja alapján a foglalkoztatónak meg kell fizetnie a 27 százalékos szociális hozzájárulási adót, a tanuló pedig 10 százalék nyugdíjjárulékot és 7 százalék pénzbeli és természetbeni egészségbiztosítási járulékot fizet.

Szünetel a biztosítási jogviszony, ha a tanulószerződés szünetel. A tanulószerződés szüneteltetése alatt a tanuló pénzbeli juttatásra nem jogosult. A biztosítás szünetelésének kezdetét és végét be kell jelenteni a T1041-es nyomtatványon, továbbá a tanuló tanulói jogviszonya szüneteltetésének kezdetéről és végéről a szakképző iskola haladéktalanul értesíti a gyakorlati képzést szervező szervezetet és a nyilvántartást vezető szervet.

 

BIZTOSÍTÁSI JOGVISZONYON ALAPULÓ TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI ELLÁTÁSOK 

A járulékfizetés alapján a tanuló az alábbi ellátásokat kaphatja:

  • Egészségügyi szolgáltatás keretében a tanuló többek között orvosi ellátást vehet igénybe, továbbá támogatottan kaphat gyógyszert-, gyógyászati segédeszköz-, és gyógyfürdő ellátást. 
  • Üzemi baleset és foglalkozási betegség esetén a gyakorlati képzésen tanulószerződés alapján részt vevő tanuló részére a társadalombiztosítási szabályok szerinti ellátás jár, azaz jogosult lesz baleseti egészségügyi szolgáltatásra, baleseti táppénzre, baleseti járadékra. 
  • A tanuló betegsége esetén jogosult táppénzre. Ezt megelőzően azonban a tanulót 10 nap betegszabadság illeti meg, amelyre pénzbeli juttatásának 70 %-a jár.
  • A tanulószerződés alapján a terhes és a szülő tanuló - ha a jogosultsági feltételek fennállnak- csecsemőgondozási díjra továbbá gyermekgondozási díjra lehet jogosult.
  • A tanulószerződés alapján a tanuló majd jogosult lesz nyugellátásra is. 

 

TANULÓT MEGILLETŐ EGYÉB JUTTATÁSOK

A tanulót a gyakorlati képzésével összefüggésben kedvezményes étkeztetés, útiköltség-térítés, munkaruha, egyéni védőfelszerelés (védőruha), tisztálkodási eszköz és kötelező juttatások illetik meg. 

A gyakorlati képzést szervező szervezet által adható egyéb juttatások:

  • a tanuló részére a gyakorlati képzést szervező szervezetnél a tanuló által választott szakképesítéssel betöltött munkakörben foglalkoztatottak részére biztosított juttatások is adhatók;
  • a tanuló a gyakorlati képzés során elért eredménye, teljesítménye alapján jutalomban, prémiumban, egyéb más juttatásban vagy szociális támogatásban részesíthető.