Munkaviszony mellett végzett tevékenység adó és járulék terhei

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély 36órás munkaviszonya mellett fitness órákat tart heti pár órában. Idáig alkalmi munkavállalóként csinálta, de ebben a hónapban eléri a maximális 90 napot. Végezheti a továbbiakban a fitness tevékenységet adószámos magánszemélyként a főfoglalkozása mellett? Ha igen, akkor milyen járulék és adóterhekkel kell számolnia? Ha pedig nem ajánlja az adószámos magánszemélyként való további tevékenykedést, akkor egyéni vállalkozóként milyen járulék és adóterhekkel kell kalkulálni? Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszra szánt idejét és segítségét!


Válasz

Tisztelt Kérdező!

Nincs akadálya annak, hogy Ön munkaviszonya mellett adószámos magánszemélyként olyan tevékenységet folytasson, ami nem tartozik a munkakörébe. Adószámos magánszemély az, aki nem egyéni vállalkozó, de adóköteles bevételszerző tevékenységet végez. Esetükben biztosítási jogviszony akkor jön létre, ha ezen szerződés alapján személyesen munkát végző személy járulékalapot képező díja eléri a minimálbér harminc százalékát, illetőleg naptári napokra annak harmincad részét.

Járulékalapot képező díj: A díjazásból (bevételből) személyi jövedelemadó szabályai szerint általános költségelszámolás alapján 10 százalék költség kerül levonásra vagy számlákkal igazolva, a személyi jövedelemadó szabályai szerint tételes költségek levonására kerülhet sor (maximum a megbízási díj 50 százalékáig). A megbízott bármelyik költségelszámolást választhatja. Ha a fentiek alapján létrejön a biztosítási jogviszony, akkor azt be kell jelenteni az adóhivatalnak a T1041-es nyomtatványon.

A költséggel csökkentett megbízási díj eléri vagy meghaladja a minimálbér harminc százalékát, illetőleg naptári napokra annak harmincad részét, akkor a nem nyugdíjas személy - költséggel csökkentett - megbízási díjából levonásra kerül a 15 százalék személyi jövedelemadó-előlegen túl a

  • 10 százalék nyugdíjjárulék,
  • 3 százalék pénzbeli egészségbiztosítási járulék,
  • 4 százalék természetbeni egészségbiztosítási járulék.

A fenti költséggel csökkentett díj után a kifizető megfizeti a 19,5 százalék szociális hozzájárulási adót.

Amíg azonban fennáll a minimum heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszony, addig én inkább javasolnám a tevékenység egyéni vállalkozásban történő folytatását. Ez esetben az egyéni vállalkozó csak akkor a fizeti a közterheket, ha jövedelmet/kivétet vesz fel. Az egyéni vállalkozó - minimum heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszony mellet – , ha jövedelmet vesz fel, akkor a jövedelemből 15 százalék szja előlegen túl fizeti a 7 százalék egészségbiztosítási járulékot, 10 százalék nyugdíjjárulékot és 19,5 százalék szociális hozzájárulási adót, amelyeknek alapja a tényleges jövedelem. Ha azonban nem vesz ki jövedelmet, akkor ezeket a közterheket nem kell megfizetnie.