Magasabb összegű családi pótlék és az ehhez kapcsolódó egyéb támogatások

Dr. Radics Zsuzsanna

Szerző: Dr. Radics Zsuzsanna

A végzettségem közgazdasági szakokleveles jogász és egészségügyi menedzser. Dolgoztam mind magán-, mind közszférában. CO-NEXUS Gazdálkodási és Pénzügyi Tanácsadó Részvénytársaságnál kezdtem a munkámat, mint jogi előadó. Később a Pénzügyminisztériumban Nonprofit Osztály osztályvezetője voltam, majd a járulék szabályozás területén szakmai tanácsadóként dolgoztam. Rövid ideig voltam a PricewaterhouseCoopers Kft. munkatársa, majd az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Jogi Főosztályát vezettem. 2011. óta megbízásokban, illetve vállalkozóként dolgozom. 2014. januárjától tanítok a Pallas-ban.

JOGOSULTSÁG CSALÁDI PÓTLÉKRA

Elsőként tekintsük át, ki jogosult magasabb összegű családi pótlékra. Családi pótlékra jogosult többek között 

  • a vér szerinti vagy örökbe fogadó szülő; 
  • a szülővel együtt élő házastárs; 
  • az a személy, aki a saját háztartásában nevelt gyermeket örökbe kívánja fogadni és az erre irányuló eljárás már folyamatban van; 
  • a szülővel együtt élő élettárs, ha az ellátással érintett gyermekkel közös lakó vagy tartózkodási hellyel rendelkezik és a szülővel élettársként legalább egy éve szerepel az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásában, vagy a szülővel fennálló élettársi kapcsolatát az ellátás megállapítására irányuló kérelmet legalább egy évvel megelőzően kiállított közokirattal igazolja; 
  • a nevelőszülő; a gyám; továbbá az a személy, akihez a gyermeket ideiglenes hatállyal elhelyezték, s őt a saját háztartásában neveli.

Tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek után magasabb összegű családi pótlék jár, amelynek mértéke jelenleg havi 23 300 forint. Abban az esetben, ha valaki a tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket egyedülállóként neveli, akkor havi 25 900 forint emelt összegű családi pótlékot folyósítanak. 

A családtámogatás vonatkozásában tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek az, aki jogszabályban meghatározott betegsége, illetve fogyatékossága miatt állandó vagy fokozott felügyeletre, gondozásra szorul. Azt azonban, hogy konkrétan milyen betegségek, fogyatékosságok esetén jár a családi pótlék 5/2003. (II. 19.) ESzCsM rendeletben találhatjuk meg. Ebben a rendeletben olvasható többek között, hogy 1500 gramm születési súly alatt 3 éves korig különös betegség nélkül is jár a magasabb összegű családi pótlék.

 

A CSALÁDI PÓTLÉK IGÉNYLÉSE

A családi pótlék kérelmet a lakhely, tartózkodási hely szerint illetékes fővárosi, illetve megyei kormányhivatalnál, vagy ha a munkahelyen működik családtámogatási kifizetőhely, akkor a kifizetőhelynél lehet benyújtani. 

A tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek esetében a magasabb összegű családi pótlék iránti kérelemhez csatolni kell a magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről és fogyatékosságokról igazolást. Ha a gyermek (személy) a nem magasabb összegű családi pótlék folyósításának ideje alatt válik tartósan beteggé, illetve súlyosan fogyatékossá és ennek tényét az igazolás benyújtásával a családi pótlékot folyósító hatóságnak bejelentik, a családi pótlék magasabb összegben történő megállapítására új kérelmet nem kell benyújtani. 

Megjegyzem, hogy a családi pótlék visszamenőleg is igényelhető. Ez esetben az igénybejelentés napját megelőző második hónap első napjáig lehet visszamenőleg kérni.

 

A MAGASABB ÖSSZEGŰ CSALÁDI PÓTLÉKHOZ KACSOLÓDÓ JUTTATÁSOK

Magasabb összegű családi pótlék kapcsán – figyelemmel az egyes egyéb feltételekre – az alábbi támogatások igényelhetőek:

  • kiemelt ápolási díj;
  • a gyermek 10 éves koráig folyósított gyes;
  • közgyógyigazolvány;
  • egészségbiztosító utazási költségtérítési utalványa;
  • egyéb 90, illetve 100 százalékos utazási támogatás;
  • gépkocsi szerzési-, átalakítási támogatás.

Mit tartalmaznak a fenti ellátások? 

Kiemelt ápolási díj: Kiemelt ápolási díjra jogosult a hozzátartozó, aki olyan gyermek gondozását, ápolását végzi, aki után a magasabb összegű családi pótlékot határoztak meg súlyos betegségre vagy fogyatékosságra tekintettel. A kiemelt ápolási díj összege havi 53 100 forint, amelyből 10 százalék nyugdíjjárulék levonásra kerül. Az ápolási díjat a lakóhely, tartózkodási hely szerint illetékes járási kormányhivatal állapíthatja meg. 

Gyermekgondozást segítő ellátás: Gyermekgondozást segítő ellátásra (azaz ismertebb nevén gyesre) jogosult a szülő - ideértve a kiskorú szülőt is -, a nevelőszülő, a gyám, ami a saját háztartásában nevelt tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek 10. életévének betöltéséig jár. A gyermekgondozást segítő ellátás havi összege gyermekenként 28 500 forint, töredékhónap esetén egy naptári napra a havi összeg harmincad része jár. Az ellátásból 10 százalék nyugdíjjárulékot le kell vonni. A családi pótlék igényléséhez hasonlóan a kérelmet a lakhely, tartózkodási hely szerint illetékes fővárosi, illetve megyei kormányhivatalnál, vagy ha a munkahelyen működik családtámogatási kifizetőhely, akkor a kifizetőhelynél lehet benyújtani. Amennyiben a tartósan beteg, súlyosan fogyatékos gyermekre tekintettel családi pótlék iránti kérelmet még nem nyújtottak be, a tartós betegség, illetve súlyos fogyatékosság tényéről szóló, a magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről és fogyatékosságokról szóló jogszabály szerinti igazolást a gyermekgondozást segítő ellátás iránti kérelemhez csatolni kell. 

Megjegyzés: Gyermekgondozást segítő ellátás igényelhető visszamenőleg is. Ez esetben az igénybejelentés napját megelőző második hónap első napjáig lehet visszamenőleg kérni.

Közgyógyellátás: Magasabb összegű családi pótlékra jogosult gyermeknek közgyógyellátás is jár. Azaz a tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek esetében alanyi jogon közgyógyellátás jár, amelyet a járási hivatal 2 évre állapíthat meg (azonban ez meghosszabbítható). 

A közgyógyellátási igazolvánnyal rendelkező térítésmentesen kap – a gyógyszerkerete erejéig - társadalombiztosítási támogatásba befogadott gyógyszereket, tápszert, egyes gyógyászati segédeszközöket (amelybe beletartozik a fogszabályozó eszköz is). Továbbá jogosult a gyógyászati segédeszközök javítására és kölcsönzésére a közfinanszírozás alapjául elfogadott ár erejéig, és orvosi rehabilitáció céljából igénybe vehető gyógyfürdő ellátásokra szintén a közfinanszírozás alapjául elfogadott ár erejéig. Közgyógy keret legfeljebb havi 6000 forint, ha azonban a jogosult havi gyógyszerkerete 6000 forintot meghaladja, a 6000 forint feletti összeg csak szakorvos által, illetve csak szakorvosi javaslat alapján rendelhető gyógyszerek figyelembevételével állapítható meg. 

Közgyógyigazolványt a lakóhely, tartózkodási hely szerinti kormányhivatal járási szervénél kell igényelni. A havi rendszeres gyógyító ellátási szükségletet a háziorvos, illetve - személyes gondoskodást nyújtó átmeneti és bentlakásos szociális intézményben vagy gyermek- és ifjúságvédő intézetben, nevelőotthonban elhelyezett jogosult esetén - az intézmény orvosa igazolja.

Utazási költségtérítési utalvány: A kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szerve a magasabb összegű családi pótlékra jogosult gyermek egészségügyi szolgáltatóhoz történő helyközi utazását ingyen biztosítja az ún. utazási költségtérítési utalvánnyal. 

Az utazási költségtérítési utalvány kiállítására kizárólag háziorvos és házi gyermekorvos jogosult. Az utazási költségtérítési utalvány az OEP által rendszeresített olyan szigorú számadású nyomtatvány, amely két pénztári és egy ellenőrző szelvényből áll. A biztosított a pénztári és ellenőrző szelvényt az egészségügyi szolgáltatás igénybevételének leigazolását követően a háziorvosánál, házi gyermekorvosánál köteles leadni. Amennyiben ezen kötelezettségének a beteg nem tesz eleget, úgy 6 hónapon belül újabb utazási költségtérítési utalványt a háziorvos, házi gyermekorvos nem állíthat ki a részére. 

Utazási kedvezmény: Magasabb összegű családi pótlék kapcsán további utazási kedvezmény is jár. Helyközi közlekedésben 90 százalékos, míg helyi közlekedésben 100 százalékos támogatásra jogosult mind a gyermek, mind a kísérője. Azaz korlátlan számban megváltható kedvezményes menetjeggyel, vagy kedvezményes bérlettel rendelkezik az a gyermek, aki után szülője vagy eltartója magasabb összegű családi pótlékban részesül. Megjegyzem, hogy a helyközi járatokra a 90 százalékos bérletkedvezmény csak a gyermeknek jár. A kedvezményt sorszámozott igazolvánnyal lehet igazolni, amelyet jelenleg az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság állít ki. 

Gépkocsi szerzési-, átalakítási támogatás: Gépkocsi szerzési-, átalakítási támogatás igényelhető arra a 18 év alatti gyermekre, aki a magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről és fogyatékosságokról szóló 5/2003. (II. 19.) ESzCsM rendelet 1. számú mellékletének L) pontjában meghatározott mozgásszervi fogyatékosságban szenved, vagy P) pontjában meghatározott többszörös és összetett betegségben szenved és többszörös és összetett betegségei közül legalább az egyik mozgásszervi fogyatékosságot okoz.

Fentiekben azokat az ellátásokat foglaltam össze, amelyek a beteg- illetve fogyatékos gyermekre tekintettel járó magasabb összegű családi pótlékhoz kapcsolódnak. Ám érdemes fejben tartani, hogy a gyermek tartós betegsége, illetve fogyatékossága kapcsán - a magasabb összegű családi pótléktól függetlenül - további ellátások is igényelhetők. Ilyen ellátás például a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény, ingyenes tankönyv ellátás, gyermekápolási táppénz.