Milyen gyógyászati ellátásokat kaphatunk a társadalombiztosítási támogatással?

Dr. Radics Zsuzsanna

Szerző: Dr. Radics Zsuzsanna

A végzettségem közgazdasági szakokleveles jogász és egészségügyi menedzser. Dolgoztam mind magán-, mind közszférában. CO-NEXUS Gazdálkodási és Pénzügyi Tanácsadó Részvénytársaságnál kezdtem a munkámat, mint jogi előadó. Később a Pénzügyminisztériumban Nonprofit Osztály osztályvezetője voltam, majd a járulék szabályozás területén szakmai tanácsadóként dolgoztam. Rövid ideig voltam a PricewaterhouseCoopers Kft. munkatársa, majd az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Jogi Főosztályát vezettem. 2011. óta megbízásokban, illetve vállalkozóként dolgozom. 2014. januárjától tanítok a Pallas-ban.

A nyár folyamán a Világgazdaságban jelent meg, hogy „Megszűnnek a Gellért fürdőben a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által támogatott gyógykezelések, az alacsony tb támogatásra tekintettel. Pár héttel később arról olvashattunk, hogy 2020. szeptember elsejétől a Gellért fürdőben ismét igénybe vehető a NEAK által támogatott gyógyvizes gyógymedencefürdő és az orvosi gyógymasszázs szolgáltatás. Köztudott, hogy ennél azonban sokkal szélesebb körű ellátásokat támogat az egészségbiztosító. Ezen hír kapcsán alábbi cikkben részletes tájékoztatást adok azokról gyógyászati ellátásokról, amelyeket társadalombiztosítási támogatással lehet igénybe venni.

A gyógyfürdők által nyújtott gyógyászati ellátások az év bármely időszakában igénybe vehetők. A gyógyászati ellátásokat elsősorban reumatológiai, ortopédiai, neurológiai illetve érbetegségek funkciójavítását szolgáló rehabilitációs kezeléseknél alkalmazzák.A gyógyászati ellátásokat a következő három csoportba lehet sorolni:

Fürdőgyógyászati ellátások,

18 éves kor alatti csoportos gyógyúszás, mint egyéb rehabilitációs célú gyógyászati ellátás és szén-dioxid gyógygázfürdő kezelés.

Tekintsük át, hogy milyen ellátások tartoznak az 1. pontban foglalt fürdőgyógyászati ellátásokba!

1. Fürdőgyógyászati ellátások a következők:

- gyógyvizes gyógymedence (ideértve a hévízi tófürdőt is),

- gyógyvizes kádfürdő,

- iszappakolás,

- súlyfürdő,

- szénsavas fürdő,

- orvosi gyógymasszázs,

- víz alatti vízsugármasszázs,

- víz alatti csoportos gyógytorna.


Megjegyzés: A fenti ellátásokat többek között reumatológus-, vagy ortopéd szakorvos, továbbá a gyógyfürdő szakorvosa jogosult rendelni.

A fenti fürdőgyógyászati ellátásokat igénybe lehet venni ún. komplex fürdőgyógyászati ellátás keretében is. Komplex fürdőgyógyászati gyógyászati ellátás a fenti ellátások és adott fizikoterápiás kezelések közül kiválasztott, összesen 4 kezeléstípusból álló ellátás. Komplex gyógyászati ellátás keretében igénybe vehető ellátásfajtákat a gyógyfürdő szakorvosa határozza meg.

2. A második csoportba tartozik a 18 éves kor alatti csoportos gyógyúszás, mint egyéb rehabilitációs célú gyógyászati ellátás.

Megjegyzés: 18 éves kor alatti csoportos gyógyúszást adott betegségcsoport egyes szakorvosai, illetve a szakorvos javaslata alapján a gyermek háziorvosa jogosult rendelni, továbbá adott betegségek esetén iskolaorvos is jogosult az ellátás rendelésére.

3. A harmadik csoportot alkotja a szén-dioxid gyógygázfürdő, mint egyéb természetes gyógytényezőn alapuló gyógyászati ellátás.

Szén-dioxid gyógygázfürdő javasolt a következő betegségeknél: végtagok krónikus obliteratív verőérbetegségei; diabéteszes angioneuropátia; poszttrombotikus szindróma; Buerger-kór, Raynaud-szindróma; progresszív szisztémás szklerózis; renyhén gyógyuló lábszárfekély; oszteopéniás állapotok.

Megjegyzés: Társadalombiztosítási támogatással szén-dioxid gyógygázfürdő ellátást kardiológia, vagy érsebészet, orvosi rehabilitáció (mozgásszervi területen), vagy fizikális medicina és rehabilitáció, vagy fizioterápia, vagy ortopédia, vagy traumatológia, vagy ortopédia és traumatológia, továbbá angiológiai vagy diabetológiai szakképesítéssel rendelkező szakorvos rendelhet.

Hol lehet igénybe venni a gyógyászati ellátásokat?


Társadalombiztosítási támogatással csak azoknál a gyógyfürdőknél vehető igénybe az ellátás, amelyek a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel „gyógyászati ellátás társadalombiztosítási támogatással történő nyújtására” szerződést kötöttek.


Milyen gyakorisággal nyújthatók tb támogatottan a gyógyászati ellátások?


Társadalombiztosítási támogatással, naptári évenként, maximum 2 kúra vehető igénybe. Egy kúra keretén belül a gyógyászati ellátások közül legfeljebb 4 különböző fajta ellátás rendelhető, ellátásfajtákként 15 alkalomra. Meg kell említeni, hogy baleseti vagy műtéti utókezelés esetén a komplex fürdőgyógyászati ellátás maximum akár 20 alkalomra is rendelhető.


A fürdőgyógyászati ellátások keretében igénybe vehető kúra az azt alkotó ellátásfajták számának megfelelően 15, 30, 45 vagy 60 kezelésből állhat összesen. Ugyanakkor a 18 éves kor alatti csoportos gyógyúszás pedig 60, illetve 80 kezelésből is állhat. A szén-dioxid gyógygázfürdő ellátásnál naponta legfeljebb 1 kezelés végezhető azzal, hogy egy kúra 15 kezelésből áll és 4 hétig tarthat.



Megjegyzés: A kúra igénybevétele során az azt elrendelő orvos, illetve a szolgáltató szakorvosa orvosszakmailag indokolt esetben a kúra összetételét jogosult megváltoztatni, ennek keretében a kezelések számát csökkentheti vagy növelheti.


Hogyan rendelhető tb támogatottan gyógyászati ellátás?


Gyógyászati ellátások társadalombiztosítási támogatással ún. orvosi rendelvénnyel, azaz vénnyel és két példányban kitöltött kezelőlapon rendelhetők. Vagyis a kezeléshez 2 példányban kitöltött kezelőlap, a fenti orvosi vény, TAJ-kártya, közgyógyellátás esetén közgyógyellátási igazolvány szükséges. A betegnek a kezelőlapot minden kezelésre magával kell vinnie.


Az orvos egy vényen csak egy kúra rendelhet. Kivételt képez 18 éves kor alatti csoportos gyógyúszás, mint egyéb rehabilitációs célú gyógyászati ellátás, mert ez esetben egyszerre két kúra is rendelhető.


Kezelés megkezdése:


Figyelni kell arra, hogy a vény – hasonlóan a gyógyszer vényéhez – csak adott ideig váltható be. Erre tekintettel a fürdőgyógyászati ellátásokat és szén-dioxid gyógygázfürdő ellátást a vény kiállításának napjától számított 30 napon belül meg kell kezdeni.

A 18 éves kor alatti csoportos gyógyúszást, ha egyszerre csak egy vényt állított ki az orvos, a vény kiállításának napjától számított 90 napon belül kell megkezdeni, ha azonban egyszerre két vényt állított ki az orvos, akkor az első kúrát a vény kiállításának napjától számított 90 napon belül, a második kúrát a vényen megjelölt legkorábbi igénybevételi naptól számított 90 napon belül kell megkezdeni.


Árak:


A társadalombiztosítás keretében támogatott gyógyfürdő árak két részből állnak. Az árhoz egyrészt az egészségbiztosító ad támogatást, másrészt azonban a beteget is terheli ún. önrész megfizetése. A gyógyfürdők 3 csoportba vannak sorolva. Ennek keretében megkülönböztetünk országos minősítésű-, körzeti minősítésű és helyi minősítésű gyógyfürdőket.


A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által nyújtott ártámogatások a fenti gyógyfürdő besorolás alapján eltérőek. A társadalombiztosítási támogatással igénybe vehető gyógyászati ellátásokhoz nyújtott támogatás alapját és mértékét az 5/2004. (XI. 19.) EüM rendelet 8. számú melléklete részletesen tartalmazza. A betegek által fizetendő térítési díj gyógyfürdőkként eltérő lehet, így a gyógyfürdő ellátásának igénybe vétele előtt javasolt a fürdő honlapján vagy a gyógyfürdőben tájékozódni az egyes kezelések térítési díjáról.


Megjegyzés: Ha a betegnek távolsági tömegközlekedéssel utaznia kell a tb támogatott gyógyfürdőhöz, akkor kérhet a gyógyászati ellátások igénybevételéhez utazási költségtérítést is.


Hogyan lehet gyorsabban tb támogatott fürdőgyógyászati ellátáshoz jutni?


A jogszabály úgy rendelkezik, hogy a háziorvosi beutalóval lehet a területileg illetékes járóbeteg rendelő szakorvosához például reumatológushoz, vagy ortopéd orvoshoz, illetve gyógyfürdő szakorvosához fordulni. (Megjegyzem, hogy vannak olyan fürdők, amelyeknél beutaló nélkül is felkereshető a gyógyfürdő szakorvosa.)


A gyakorlatban ez a következőképpen alakul: Ha a beteg egy reumatikus problémával megkeresi a háziorvosát, akkor a háziorvos háromféleképpen járhat el a kezelés során. Az egyik, hogy maga látja el a beteget például gyógyszert ír fel a betegség kezelésére. A második eset, hogy a beteget a területi ellátás szerinti szakorvoshoz, - például reumatológushoz - beutalja, aki adott várakozási idő (ami sokszor több hónap is lehet) kivárását követően a szakorvos által rendelt ellátást kapja. Ez az ellátás lehet a gyógyszeres kezeléstől a fizioterápiás kezelésen át, egészen a gyógyfürdőbe történő beutalás is. Az alkalmazandó kezelést maga a szakorvos dönti el. A harmadik, hogy a háziorvos közvetlenül egy gyógyfürdő szakorvosához ad beutalót, aki a beteget az őt foglalkoztató fürdőbe további kezelésekre utalja. Ez utóbbi esetben a beteg gyorsabban juthat tb támogatott gyógyfürdő ellátáshoz, hiszen pl: a fürdők reumatológusainál nincs olyan hosszú várakozási idő, mint a szakrendelők esetében. A fürdő szakorvosa által elrendelt kezelés esetén továbbá az is biztosított, hogy gyógyfürdő gyógyászati ellátását írja fel az orvos, és nem egyéb el.