Tisztelt Szakértő!

Kérdés

2012.07.11-én lejár a GYED-em és 2012.08.01-től mennék csak vissza a munkahelyemre dolgozni. Közben gyes-t igényelnék. A kérdésem az, hogy 1. így folyamatos marad-e a munkaviszonyom v tanácsos 2012.07.12-től a szabadságokat már kivenni? 2. nekem jár-e még a GYED első évére a szabadság, mert amikor gyed-re mentem, még ez volt a törvény (most már csak fél évre jár 2011.08.01-től)? 2. 2012.07.01-től változik a munka tvk-e, így a gyerek 3 éves kora előtt is kirúghat a munkáltatóm? Köszönöm

Válasz

1.    Természetesen folyamatos a munkaviszony. 2012. 07. 12-től meg kell igényelni a GYES-t. Figyelem, meg kell igényelni -ki kell tölteni az igénybejelentő lapot, illetve mellékelni kell a szükséges dokumentumokat –automatikusan nem kapjuk.
A gyermekgondozási segélyre vonatkozó igényt, a „Kérelem gyermekgondozási segély megállapítására" című nyomtatványon kell benyújtani. A formanyomtatványon kitöltési útmutató található, amely tartalmazza az egyes rovatokhoz tartozó magyarázatokat, valamint az igénybejelentéshez benyújtandó iratok, okmányok megnevezését. Az ellátás igényléséhez - az orvosi igazolások, dokumentációk kivételével - elegendő az okmányok másolatát benyújtani.
2.    Akik  2011. augusztus 1-je előtt kezdték meg, nekik még nem 6, hanem 12 hónapra jár a szabadság.

3.    Jelenleg még a régi van érvényben, egészen június végéig. Ami most jön ismertetőként,
az viszont már az új változatra vonatkozik, ami majd csak az év közepétől lesz hatályos.
Megmarad a kismamák felmondási védelme „A munkáltató a Munka törvénykönyvének nyári hatálybalépését követően sem szüntetheti meg a munkaviszonyt a várandósság, a szülési szabadság, továbbá a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság időtartama alatt. A felmondási védelem a gyermek három éves koráig áll fenn, és akkor is megilleti a munkavállalót, ha a gyermek három éves koráig visszatér dolgozni. A védelem alkalmazása szempontjából továbbra is a felmondás közlésének időpontja irányadó, azonban változás, hogy a védelem fennállására a munkavállaló csak akkor hivatkozhat, ha erről a munkáltatót a felmondás közlését megelőzően tájékoztatta. Ez alól kivétel azon eset, ha a munkavállaló képessége indokolja ezt, vagy a munkáltató működésével összefüggő okból szükséges, továbbá a munkáltatónál nincs a munkavállaló munkaszerződése szerinti munkahelyen egy másik olyan, betöltetlen munkakör, ami az anya képességének, végzettségének, gyakorlatának megfelelő lenne.Az is a kivételek körébe tartozik, ha ugyan van ilyen munkakör, de az anya az ajánlatot elutasítja, vagy a munkavállaló a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan, vagy súlyos gondatlanságból jelentős mértékben megszegi”
Felmondási védelem szabályainak változásai
• Az új MT 66.§ (3) bek. rögzíti a felmondási védelem eseteit és taxatíve felsorolja, hogy mely esetekben nem történhet felmondás. Ezen esetek:
•    Várandósság
•    Szülési szabadság
•    Gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság
•    A nő jogszabály szerinti, emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelésének időtartama, de maximum a megkezdéstől számított 6 hónap
Ezen új szabály megszünteti például a gyermek ápolási táppénz igénybe vétele alatti felmondási védelmet, továbbá az ezt követő szakaszok rögzítik, hogy a védelem (68.§ (1)-(3) bek) csak és kizárólag a megnevezett jogcímek időtartamára vonatkozik, amint az megszűnik, a védelem is megszűnik. Ez azt jelenti, hogy a visszatérő kismama a gyermek 3 éves kora után korlátozás (védelmi idő) nélkül bocsájtható el!
FONTOS és ÚJ szabály, hogy az eddigiektől eltérően a védelem fennállásának feltétele az is, hogy a Munkavállaló a felmondási tilalomra csak akkor hivatkozhat, ha az ezt okozó tényekről (várandósság és fizetés nélküli szabadság igénybe vétele) a Munkáltatót előzetesen tájékoztatta.
Ez a rendelkezés az eddigi bírói gyakorlattal szemben azt rögzíti, hogy ha a kismama nem akarja közölni ideje korán a terhesség tényét vagy nem is tud még esetleg róla nem hivatkozhat később  ezen okra.