Teherautónál is egészségtelen a túlsúly - Peches adócsalónak legyen (legalább) EKÁER-száma!

Sinka Júlia

Szerző: Sinka Júlia

Végzettség: Közgazdász, mérlegképes könyvelő, adótanácsadó, okleveles adószakértő (nemzetközi adózás és áfa)

Szakterület: Kis- és középvállalkozások számviteli és adózási kérdései

Az adóhatóság honlapján ma megjelent híradás szerint az EKAER- rendszer ismét lecsapott, és ezúttal 15 tonna burgonyát és almát fogott Békés-megyében. A pórul járt – és a jelek szerint a „szakmában” igencsak kezdő – adócsalók elfelejtettek bejelentkezni az Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszerbe, azaz népszerű (?) nevén az EKÁER-be. 

A szóban forgó szállítmányt két lengyel rendszámú kisteherautón akarták Romániába szállítani. Ez most nem sikerült. Ráadásul a fülön csípett sofőrök nem csak EKÁER-számot nem tudtak felmutatni, hanem semmilyen, a szállítmányok azonosítására alkalmas nyilvántartási számmal nem rendelkeztek. Az áruk kísérő okmányainak vizsgálatakor az is kiderült, a bemutatott számlák hamisak, az azokon eladóként feltűntetett vállalkozásoknak semmi köze nem volt az állítólagos román vásárlóhoz. Súlyosbította a helyzetet (jelen esetben szó szerint), hogy mind az alma, mind a burgonya esetében a teherautók jelentősen túlsúlyosak voltak: a papíron 9 tonnás szállítmányok a valóságban közel 15 tonnát nyomtak.

A többféle szempontból is igazolatlan eredetű szállítmányokról a pénzügyőrök által azonnal értesített kormányhivatal munkatársai a burgonya és az alma megsemmisítéséről döntöttek. Ez utóbbi esetében a „megsemmisítés” a kifejezés sugallta eredménnyel szemben igen hasznos dolgot jelent: a Szarvasi Arborétumban az állatok etetésére használják majd fel.

Az ügyben ez utóbbiak – és a költségvetés - jól jártak, míg a „rossz fiúk” elnyerték (legalábbis el fogják nyerni) méltó büntetésüket. A NAV ugyanis nem csak a fiktív számlákat vonta be, hanem a lefülelt csalókat is, ez utóbbiakat pontosabban kivonta a forgalomból, és rendőrségi feljelentést tett ellenük csalás vétség elkövetésének gyanúja miatt.

Mi ebből a tanulság?

Nos, kezdő adócsalók számára az, hogy ne húzzanak újat az EKAER-rel, a számlákat bízzák profi okirat-hamisítókra, és véletlenül se legyenek túlsúlyosak (a szállítmányok, legalábbis). A – remélhetően erős többségben lévő- becsületes cégek számára is számos tanulsággal szolgálhatnak az adóhatóság ekáer-es ellenőrzési tapasztalatai. Hogyan és miképpen? Erről Kedves Olvasóink hamarosan, egy hosszabb lélegzetű írást is találnak a Pallas Tudáshálón.