társas vállalkozó és TGYÁS

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Édesapámmal, aki nyugdíjas, van egy közös cégünk, a többségi tulajdonos én vagyok. Mindketten ügyvezetők vagyunk a cégben (önálló aláírási jogkörrel), én társas vállalkozóként vagyok biztosított. Mivel veszélyeztetett terhes vagyok, táppénzre írt ki az orvos, ezért jó ideje már apukám látja el egyedül az ügyvezetői feladatokat. Mivel augusztusban szülni fogok, a TGYÁS miatt érdekelne, hogy maradhatok-e a cégkivonatban én is ügyvezető, úgy, hogy semmilyen munkát nem végzek és természetesen díjazást sem kapok (apukám igen), vagy mindenképpen szükséges egy társasági szerződés módosítása és a TGYÁS ill. GYED idejére az ügyvezetőségem töröltetése a cégkivonatból is. Köszönöm előre is a választ.

Válasz

Tisztelt Kérdező!
Járulékfizetés:
Ön társas vállalkozóként biztosított, ezért az Ön esetében az 1997. évi LXXX. törvény alapján a járulékalap alsó határát arányosan csökkenteni kell azon időszak figyelembevételével, amely alatt a társas vállalkozó:
-          táppénzben, baleseti táppénzben,
-          terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben,
-          gyermeknevelési támogatásban, ápolási díjban részesül - kivéve, ha a gyermekgondozási segély, a gyermeknevelési támogatás, az ápolási díj fizetésének időtartama alatt vállalkozói tevékenységét személyesen folytatja -,
Ha a fenti körülmények nem állnának fenn, akkor a naptári hónap teljes tartamán át, a járulékfizetési alsó határ kiszámításánál egy naptári napra a járulékalap harmincad részét kellene alapul venni. Tekintettel arra, hogy Ön táppénzen van illetve terhességi-gyermekágyi segélyen lesz, járulékfizetési kötelezettsége nem keletkezik.
Társasági szerződés:
Mivel két ügyvezető is az Önök cégében, aki önállóan jogosult eljárni a cég ügyeiben, így nem kell a társasági szerződésben semmilyen módosítást végrehajtani az ügyvezetéssel kapcsolatban. Javasolnám azonban, hogy taggyűlési jegyzőkönyvben rögzítsék, hogy Ön adott időponttól (azaz a táppénz kezdetétől) és majd a terhességi-gyermekágyi segély valamint a gyed folyósítása alatt nem működik közre a társaság tevékenységében. 

Tájékoztatásul jelzem, hogy 2013. júliusi jogszabály módosítások alapján
- Ön írásban kérheti a terhességi-gyermekágyi segély, illetve a gyermekgondozási díj folyósításának szüneteltetését abban az esetben, ha a tgys illetve a gyed alatt munkát szeretne folytatni.
- 2014. május 11-ét megelőzően született gyermekekre tekintettel igényelt és megállapított terhességi-gyermekágyi segély vagy gyermekgondozási díj esetében az ellátás összegét a 2013. július 15-e előtt hatályos, valamint a 2013. július 14-e után hatályos jogszabályok alapján is meg kell állapítani, és a biztosítottnak a magasabb összegű ellátást kell folyósítani.