Táppénz,TGYÁS,GYED határozott idejő munkaviszony megszűnése esetén

Kérdés

Tisztelt Pallas! 2013.márciusban fogok szülni. A jelenlegi munkahelyemen júlis 1-től dolgozom, tehát próbaidőn vagyok még. Gondolom meg fogják szüntetni a munkaviszonyomat, mivel terhes lettem. Ha elmegyek táppénzre meddig kaphatok táppénzt?Milyen ellátásokat kaphatok szülés után?

Válasz

Kedves Kérdező!
Igen, nagy valószínűsséggel meg fogják szüntetni a jogviszonyt, próbaidő alatt indoklás nélkül megszüntethető.
A levelében nem írta meg, hogy a július 01-én kezdődő munkaviszonya előtt volt-e biztosítási jogviszonya.
Abban az esetben, ha nem volt, akkor annyi nap táppénzre lesz jogosult, ahány nap után fizettek járulékot július 01 napjától.  
Ha nincs biztosítási jogviszonya alanyi jogon GYES-re lesz jogosult.
Ha  rendelkezik 180 biztosított nappal a szülést megelőző két évben, akkor a baba érkezése után 168 napig jogosult a szülési szabadságra. Ez idő alatt az OEP GYÁS-t folyósít a számára, melynek összege a szülési szabadság kezdő napját megelőző naptári évben keresett jövedelem napi átlagkeresetének 70%-a.Szja levonás terheli.
A szülés várható időpontja előtt 28 nappal igényelhető.
Gyedre akkor jogosult a biztosított szülő, ha a gyermekgondozási díj igénylését- a gyermeket szülő anya esetében- a szülést megelőzően két éven belül 360 napon át biztosított volt, és a gyermek gondozása végett fizetés nélküli szabadságot vesz igénybe. (tehát van munkaviszonya)
Ha a terhes gyermekágyi segélyben részesült anya biztosítási jogviszonya a tgyás időtartama alatt megszűnik, jogosult marad a gyedre, feltéve, hogy terhes-gyermekágyi segélyre való jogosultsága a biztosítási jogviszonyának fennállása alatt keletkezett, a szülést megelőző két éven belül 360 napon át biztosított volt, és a gyermeket a saját háztartásában neveli.
A GYED a gyermek 2 éves koráig jár.
A gyed adóköteles jövedelem, abból az adószabály szerint adót(előleget), és nyugdíjjárulékot kell levonni.
A  tgyás egyik feltétele az aktív biztosítási jogviszony, azonban a jogalkotók a jogosultságból nem zárták ki azokat a kismamákat, akik a biztosítási jogviszony megszűnését követő 42 napon belül szülnek.