Támogatottan milyen gyógyászati ellátást kaphatnak a betegek?

Dr. Radics Zsuzsanna

Szerző: Dr. Radics Zsuzsanna

A végzettségem közgazdasági szakokleveles jogász és egészségügyi menedzser. Dolgoztam mind magán-, mind közszférában. CO-NEXUS Gazdálkodási és Pénzügyi Tanácsadó Részvénytársaságnál kezdtem a munkámat, mint jogi előadó. Később a Pénzügyminisztériumban Nonprofit Osztály osztályvezetője voltam, majd a járulék szabályozás területén szakmai tanácsadóként dolgoztam. Rövid ideig voltam a PricewaterhouseCoopers Kft. munkatársa, majd az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Jogi Főosztályát vezettem. 2011. óta megbízásokban, illetve vállalkozóként dolgozom. 2014. januárjától tanítok a Pallas-ban.

Gyógyászati ellátást csak az a szolgáltató nyújthatja társadalombiztosítási támogatással, aki erre az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral szerződést kötött. Mindezek alapján, ha egy gyógyfürdő nem rendelkezik ilyen ártámogatási szerződéssel, akkor a fürdő a gyógyászati ellátást társadalombiztosítási támogatással nem tudja nyújtani. 

A betegség jellegétől függetlenül naptári évenként összesen két ún. gyógyászati ellátás kúra vehető igénybe. Az újabb kúra csak akkor rendelhető el, ha az előző kúrát követően a beteg a kúrát elrendelő orvosnál ellenőrző vizsgálaton részt vett.

Egy kúra keretén belül a gyógyászati ellátások közül – kivéve a komplex fürdőgyógyászati ellátást - legfeljebb 4 különböző fajta ellátás rendelhető, ellátásfajtákként 15 alkalomra; míg baleseti vagy műtéti utókezelés esetén legfeljebb 20 alkalomra. Az ellátások az alábbiak:

  • Gyógyvizes gyógymedence (ideértve a hévízi tófürdőt is). A kezelés időtartama: 30 perc
  • Gyógyvizes kádfürdő. A kezelés időtartama: 20 perc
  • Iszappakolás. A kezelés időtartama: 20 perc
  • Súlyfürdő. A kezelés időtartama: 15 perc
  • Szénsavas fürdő.  A kezelés időtartama: 15 perc
  • Orvosi gyógymasszázs. A kezelés időtartama: 20 perc
  • Víz alatti vízsugármasszázs. A kezelés időtartama: 15 perc
  • Víz alatti csoportos gyógytorna. A kezelés időtartama: 25 perc
  • Komplex fürdőgyógyászati ellátás. A kezelés időtartama: 4 óra
  • Szén-dioxid gyógygázfürdő. A kezelés időtartama: 20 perc
  • 18 éves kor alatti csoportos gyógyúszás. A kezelés időtartama: 45 perc

A fenti ellátások OEP támogatással is igénybe vehetők, ami azt jelenti, hogy a beteg által fizetendő ár a támogatásra tekintettel alacsonyabb, mint a teljes áru szolgáltatás. Például míg 20 perces testmasszírozásért a beteg a Budapesti Szent Lukács fürdőben 3 400 – 3 700 forintot fizet, addig az OEP által támogatott masszírozás 1 000 forintba kerül.

 

HOGYAN LEHET BIZTOSAN ÉS GYORSAN TB TÁMOGATOTT GYÓGYFÜRDŐ ELLÁTÁSHOZ JUTNI?

A jogszabály úgy rendelkezik, hogy háziorvosi beutalóval lehet a területileg illetékes járóbeteg rendelő szakorvosához például reumatológushoz, vagy ortopéd orvoshoz, illetve gyógyfürdő szakorvosához fordulni. 

A gyakorlatban ez a következőképpen alakul: Ha a beteg egy reumatikus problémával megkeresi a háziorvosát, akkor a háziorvos háromféleképpen járhat el a kezelés során. Az egyik, hogy maga látja el a beteget, például gyógyszert ír fel a betegség kezelésére. A második eset, hogy a beteget a területi ellátás szerinti szakorvoshoz, - például reumatológushoz – beutalja. A beteg az előjegyzési lista szerinti várakozási idő (ami sokszor több hónap is lehet) kivárását követően a szakorvos által rendelt ellátást kapja. Ez az ellátás lehet a gyógyszeres kezeléstől a fizikoterápiás kezelésen át, egészen a gyógyfürdőbe történő beutalás is. Az alkalmazandó kezelést maga a szakorvos dönti el. A harmadik, hogy a háziorvos közvetlenül egy gyógyfürdő reumatológiai szakorvosához ad beutalót, aki a beteget az őt foglalkoztató fürdőbe további kezelésekre utalja. Ez utóbbi esetben a beteg gyorsabban juthat tb támogatott gyógyfürdő ellátáshoz, hiszen a fürdők reumatológusainál nincs olyan hosszú várakozási idő, mint a szakrendelők esetében.

Gyógyászati ellátások társadalombiztosítási támogatással ún. orvosi rendelvénnyel, azaz vénnyel és két példányban kitöltött kezelőlapon rendelhetők. 

 

MIRE ÉRDEMES ODAFIGYELNI A TB TÁMOGATOTT GYÓGYÁSZATI ELLÁTÁSOKNÁL?

  • Csak orvosi vényre adható támogatottan ellátást. Ha nem rendelkezünk vénnyel, a teljes ellátás árát ki kell fizetni.
  • A kezeléshez 2 példányban kezelőlap, orvosi vény, TAJ-kártya, közgyógyellátás esetén közgyógyellátási igazolvány szükséges. 
  • Az ellátást a vény kiállításának napjától számított 30 napon belül meg kell kezdeni.
  • A tb támogatáson felül a betegnek térítési díjat ki fizetnie, így mindig számolnia kell azzal, hogy csak annyi gyógyászati ellátásfajtát írasson fel, amennyinek – 15 illetve 20 alkalomra kiszámolt - térítési díját ki tudja fizetni. 
  • A betegek által fizetendő térítési díj fürdőkként eltérő lehet, így mielőtt a fürdő reumatológus szakorvosát felkeresnénk, javasolt a fürdő honlapján vagy a pénztáránál tájékozódni az egyes kezelések térítési díjáról.