Szülés GYED-be megszűnt cég esetén

Kérdés

Hogyan alakul a biztosítás, illetve ellátás kifizetése (hova fordulhat és milyen ellátást kap) a kismama, aki GYED-be szül bele, miközben a cég felszámolás alatt van vagy más meg is szűnik közben?

Válasz

Tisztelt Kérdező!
A kismama esetében nem a GYED alatti szülés, hanem a foglalkoztatójának a megszűnése okozhat gondot arra vonatkozóan, hogy kap-e az újszülött után terhességi-gyermekágyi segélyt illetve gyermekgondozási díjat.
Terhességi-gyermekágyi segély vonatkozásában:
Terhességi-gyermekágyi segély annak jár, aki a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt, és a biztosítás tartama alatt vagy a biztosítás megszűnését követő negyvenkét napon belül szül. A cég megszűnésének és a szülés időpontjának ismeretében lehet eldönteni, hogy a kismamának jár-e a terhességi-gyermekágyi segély.
Gyermekgondozási díj vonatkozásában:
Gyermekgondozási díjra akkor lesz jogosult, ha a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt, és a terhességi-gyermekágyi segélyben úgy részesült, hogy
-          a terhességi-gyermekágyi segélyre való jogosultság a biztosítási jogviszonyának fennállása alatt keletkezett és
-          a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt és
-          a gyermeket saját háztartásában neveli.
Ha a fentiek alapján a kismama kaphat tgys-t illetve gyed-et, akkor ezen pénzbeli ellátásokat az alábbiak szerint kell kiszámítani:
-          terhességi-gyermekágyi segély:
-          A jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári évben elért, pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelem naptári napi átlaga alapján kell megállapítani. Ha azonban ezen időtartam alatt tgys-en vagy gyed-en volt, akkor jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszeresét kell alapul venni.
-          gyermekgondozási díj:
-          A jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári évben elért, pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelem naptári napi átlaga alapján kell megállapítani. Ha azonban ezen időtartam alatt tgys-en vagy gyed-en volt, akkor a jelenlegi gyed alapját képező jövedelmet kell figyelembe venni, ha az nagyobb a minimálbérnél.
Ha a kismama a fentiek alapján nem lenne jogosult társadalombiztosítási ellátásra, akkor gyermekgondozási segélyt igényelhet a Magyar Államkincstártól.