Szellemi termék

Kérdés

Cégünk gépi hímzést végez. Egy-egy termék hímzését saját munkavállalónk egy fájl formában megalkotja amiről aztán a gép mint egy utasítást kezel és legyártja a megfelelő terméket. Előfordul, hogy a partner elkéri ezt a fájlt amit más gépen is fel lehet használni, hímezni lehet az adott terméket. Kérdésem ezt a fájlt mint szellemi termék nyilvántartásba kell vennem? Értékesíthetem mint önálló termék ha nincs ilyen tevékenységem? Ez softvernek minősül? Köszönettel Dósáné

Válasz

A választ azzal kezdjük, hogy nem attól lesz valami szellemi termék, mert annak nevezzük. A szellemi termékek közé sorolandó immateriális javakat az Szt. 25. §-ának (7) bekezdése részletezi.
Ha a file  tartósan szolgálja a vállalkozási tevékenységet, szellemi termékként az immateriális javak között nyilvántartásba kell venni [Szt. 25. §-ának (7) bekezdése]. Az immateriális jószág bekerülési értékét is a Szt. 47-51. §-ai alapján kell meghatározni. E szerint a bekerülési érték az eszköz megszerzése, létesítése használatbavétele érdekében a használatbavételig felmerült, az eszközhöz egyedileg hozzákapcsolható tételek együttes összege.
Ha a szellemi termék használati jogát értékesíti a társaság, akkor valójában jogot alapított, és annak a vevővel kötött szerződés szerinti értékét - az áfa felszámításával - számláznia kell, az áfa nélküli ellenértéket árbevételként kell elszámolnia. (A szellemi termék bekerülési értékét terv szerinti értékcsökkenés elszámolásával kell a költségek között kimutatni.)