Számlaadási kötelezettség

Kérdés

Tisztelt szakértő! Kft.-énk egy előadómüvész rendezvényére árultunk belépő jegyeket, melyek az előadó sorszámozott ár+áfa-t tartalmazó belépőjegyét árultuk. A jegy tőpéldányával elszámoltunk a tulajdonos felé. Nekünk Ő számlát nem adott, és mi sem állitottunk ki számlát. Bevételi pénztárbizonylatot adtunk a könyvelés felé, melyen feltüntettük az eladott sorszámu belépőjegyek árát áfával. Az előadó megbizó felé, pedig a megállapodott árat kp.-ben kifizettük, azt is ÁFA-val, de csak átvételi bizonylat lett kiállitva erről is. Szerződés természetesen van róla, de mivel ÁFÁ-t érintő ügyletreől van szó, szerintünk nem lett helyesen lebizonylatolva. Mi bevallottuk az ÁFÁ-t ugy az átvételről, mint az eladásról. Mit kell tennünk, hogy ez szabályos legyen?

Válasz

Meg kell nézni pontosan miről szól a szerződés, a társaság mit vállalt, a színházjegyek értékesítésével kapcsolatosan. A kérdésből valószínűsíthető, hogy kizárólag az értékesítésben való közreműködést vállalták.
Ebben az esetben,  mint már korábban írtuk, a társaságnak a jegyértékesítési tevékenysége tekintetében az Áfa-tv. 15. §-ának előírásai szerint kell eljárnia
Az ügyletre bizományosi szerződést kell kötni, és bizományosként saját értékesítésként kell kezelni a jegyértékesítésből származó jövedelmet. Az előadóművésznek, mint megbízónak számlát kell kiállítani a jutalékkal csökkentett jegybevételről.