Számla és nyugtaadás

Kérdés

Tisztelt szakértő! A következő kérdésekben szeretném a segítségét kérni: 1. Ha az üzletben történő értékesítéskor kézi-, vagy gépi számla kiállítására kerül sor, azt be kell-e ütni a pénztárgépbe? 2. Ha nem az üzletben, hanem kiszállással a vevőnél történik az értékesítés, az erről kiállított kézi-, vagy gépi számlák, nyugták összegét utólag be kell-e ütni az üzletben levő pénztárgépbe? 3. Hogyan lehet szabályosan kiállítani, megosztani az értékesítés összegéről a számlát, ha a számlából bizonyos összeget térít a vevő munkáltatója, a fennmaradó összeget pedig a vevő egészségpénztári kártyával fizetné? Köszönöm a segítséget.

Válasz

Tisztelt Kérdező!

1-2 ) Az Áfa-tv. 166. §-ának (2) bekezdése lehetőséget biztosít az adóalanynak arra, hogy nyugta helyett számlát bocsásson ki, és ezzel mentesüljön a külön jogszabályban előírt pénztárgép-használati kötelezettség alól.

Ehhez azt kell biztosítani, hogy a 165. § (1) bekezdésének b) pontja és a 166. § (1) bekezdése alapján a nyugtakibocsátási kötelezettséget keletkeztető valamennyi értékesítés esetében az adóalany megismerje a vevő nevét és címét, mint a számla 169. §-ának e) pontja szerinti kötelező adattartalmát.

 

3 ) A számla kiállítását nem befolyásolja, hogy a kiegyenlítés hogyan történik.

üdvözlettel,