saját tőke

Kérdés

A Gt. 51 § (1) bekezdése szerint KFT ha egymást követő két üzleti évben nem rendelkezik a társasági formájára kötelezően előírt jegyzett tőkének megfelelő összegű saját tőkével, akkor ez rendezhető-e úgy, hogy a képződőtt veszteségnek megfelelő összegű tagi kölcsönt folyósítanak a tagok a társaság részére. Ez, ha megfelelő papírok (taggyűlési jkv. kölcsönszerződés a kölcsönfolyósító taggal) könyvelhető-e úgy, hogy a taggal szembeni követelés illetve eredménytartalék?

Válasz

A tagi kölcsön rendezésére többféle megoldás van. Természetesen, amikor a tulajdonos nyújtja a kölcsönt, akkor első lépésben a tagi kölcsönt természetesen a számviteli szabályoknak megfelelően a tagokkal szembeni kötelezettségek sorban tüntetjük fel a mérlegben.

Az egyik lehetőség, hogy a cégük tulajdonosa el fogja engedni a tagi kölcsönét, melyet  rendkívüli bevételként kell elszámolni.

Amit a Tisztelt kérdező ír, hogy azt adózás nélkül az eredménytartalékba rakja a saját tőke rendezése érdekében, az sajnos nem felel meg a számviteli törvénynek.

 A rossz hír tehát, hogy az elengedett tagi kölcsönt nem lehet az eredménytartalékkal szemben elszámolni.

A másik megoldás az,  hogy a tulajdonos fel is emelheti  a jegyzett tőkéjét, illetve ázsióval a tőketartalékát a tagi kölcsönével, amennyiben azt apportként viszi be a társaságába.( és ezzel tudja rendezni a törvénynek való megfelelést )

Azért figyeljünk a következő két problémára a tagi kölcsönnek kapcsolatban:

1. probléma a tagi kölcsönnel: a cégtulajdonos az adóhivatal látókörébe kerül, így magas tagi kölcsön állomány esetén az adóhivatal könnyedén kijelölheti vagyonosodási vizsgálatra.
2. probléma a tagi kölcsönnel: amennyiben a magánszemélynek akár a vagyonosodási vizsgálatból kifolyólag akár egyéb bevallásából kifolyólag adófizetési kötelezettsége keletkezik, amelyet nem tud egy összegben megfizetni és ezért az APEH részére fizetési könnyítési, halasztási és/vagy részletfizetési kérelmet terjeszt elő, az adóhivatal azt arra hivatkozással elutasíthatja, hogy kérje vissza tagi kölcsönét a vállalkozásától.