Rendkívüli intézkedések a koronavírus járvány miatti gazdasági károk enyhítésére

Sinka Júlia

Szerző: Sinka Júlia

Végzettség: Közgazdász, mérlegképes könyvelő, adótanácsadó, okleveles adószakértő (nemzetközi adózás és áfa)

Szakterület: Kis- és középvállalkozások számviteli és adózási kérdései

Végrehajtási moratórium, családtámogatási ellátások meghosszabbítása, járulékfizetési könnyítések – dióhéjban a kormány legújabb intézkedései.


A kormány a múlt heti kárenyhítési csomagja után – az 51. számú magyar Közlönyben, 2020.március 23-án - újabb gazdasági segítséget jelentett be, a koronavírus-járvány gazdasági következményeinek enyhítése érdekében.
Ennek keretében kilakoltatási, illetve végrehajtási moratóriumot hirdettek mind a bírósági, mind a NAV által indított végrehajtási eljárásokban (ez a vészhelyzet lezárulását követő 15 napig tart), valamint bővítették azoknak az ágazatoknak a körét, ahol több hónapot átfogóan járulék-fizetési kedvezményt kapnak a munkaadók és a munkavállalók.
Jó hír azok számára, akiknek most járna le a gyes-, gyet- és gyedjogosultságuk, hogy továbbra is kapják majd az ellátást, a veszélyhelyzet végéig.

Nézzük meg közelebbről, mit is hoznak az érintettek számára a fentebb említett rendelkezések!

Katás vállalkozók

Az utasok és bevétel nélkül maradt kisadózó taxisok voltak az első körben bejelentett támogatások főszereplői. E kör most újabb ágazatok vállalkozóival bővült, az érintett tevékenységi köröket statisztikai besorolási számuk megadásával sorolja fel a támogatásukról intézkedő jogszabály:

- taxis személyszállítás (TEÁOR és TESZOR 4932),
- fodrászat, szépségápolás (TEÁOR és TESZOR 9602),
- festés, üvegezés (TEÁOR és TESZOR 4334),
- egyéb humán-egészségügyi ellátás (TEÁOR és TESZOR 8690),
- villanyszerelés (TEÁOR és TESZOR 4321),
- fizikai közérzetet javító szolgáltatás (TEÁOR és TESZOR 9604),
- előadó-művészet (TEÁOR és TESZOR 9001),
- víz-, gáz-, fűtés-, légkondicionáló-szerelés (TEÁOR és TESZOR 4322),
- szakorvosi járóbeteg-ellátás (TEÁOR és TESZOR 8622),
- épületasztalos-szerkezet szerelése (TEÁOR és TESZOR 4332),
- sport, szabadidős képzés (TEÁOR és TESZOR 8551),
- tetőfedés, tetőszerkezet-építés (TEÁOR és TESZOR 4391),
- általános járóbeteg-ellátás (TEÁOR és TESZOR 8621),
- padló-, falburkolás (TEÁOR és TESZOR 4333),
- fogorvosi járóbeteg-ellátás (TEÁOR és TESZOR 8623),
- előadó-művészetet kiegészítő tevékenység (TEÁOR és TESZOR 9002),
- egyéb sporttevékenység (TEÁOR és TESZOR 9319),
- fekvőbeteg-ellátás (TEÁOR és TESZOR 8610),
- konferencia, kereskedelmi bemutató szervezése (TEÁOR és TESZOR 8230),
- üdülési, egyéb átmeneti szálláshely-szolgáltatás (TEÁOR és TESZOR 5520),
- testedzési szolgáltatás (TEÁOR és TESZOR 9313),
- egyéb vendéglátás (TEÁOR és TESZOR 5629),
- egyéb szálláshely-szolgáltatás (TEÁOR és TESZOR 5590),
- szerencsejáték, fogadás (TEÁOR és TESZOR9200),
- idősek, fogyatékosok szociális ellátása bentlakás nélkül (TEÁOR és TESZOR 8810),
- szállodai szolgáltatás (TEÁOR és TESZOR 5510).

A fenti felsorolásban szereplő tevékenységet folytató vállalkozóknak már április 12-ig sem kell megfizetniük a március hóra esedékes adót, és legközelebb augusztus 12-ig kell majd a július havi katát átutalniuk (ha addig nem születik egy újabb kormányrendelet, amely meghosszabbítja a támogatott időszakot).

Azok, akik aggódtak a társadalombiztosítási helyzetük miatt, megnyugodhatnak: az ellátásokra való jogosultságukat a támogatott időszakban nem veszélyezteti a kata fizetése alóli mentesítésük. Azaz azok ugyanúgy járnak, mintha a vállalkozók folyamatosan fizetnék a katát.

Az előbbiekben felsorolt ágazatok vállalkozói mellett, azok a katások is, amelyek ugyan nem tartoznak a fenti körbe, de hátralékuk van a kata fizetésében, segítséget kapnak az államtól.
Ez az idén március előtt keletkezett adóhiányra adott mentességet jelenti, aminek köszönhetően egészen a veszélyhelyzet lezárulása utáni negyedik hónapig türelemmel vár a NAV a befizetésekre. A felhalmozott tartozást 10 hónapon át kell majd törleszteni, ráadásul ezt késedelmi pótléktól mentesen tehetik majd meg az érintettek: a veszélyhelyzet megszűnésének negyedévét követő hónaptól 10 havi egyenlő részletben, az egyes részleteket a tárgyhó 12. napjáig kell majd rendezniük.
Az azonban, aki ezután sem fizeti a katát az előírásoknak megfelelően, az pórul jár. Nekik egy összegben ki kell majd fizetniük a felhalmozott adósságot, ráadásul a március elsejétől esedékes késedelmi pótlékkal növelten.
Fontos hangsúlyozni, hogy ez esetben nem az adó elengedéséről beszélünk, mint a katások március-június havi adója kapcsán, hanem egy külön kérelem nélkül érvényes, három hónapos fizetési haladékról van szó.

Járulékok megnyirbálása

Az előbbiekben felsoroltaknál szűkebb körben, de így is tizenegy tevékenységet érintően, a vállalkozások akkor is kapnak segítséget, ha nem a kisadózó vállalkozások tételes adóját (azaz a katát) választották.
Ők ugyanis – a már korábban is kedvezményezett taxisok mellett – márciustól júniusig csak minimális járulékot kell fizetni – azt is a munkavállalóknak-, ráadásul ennek felső határa is csekélyke összeg.
Ez azt jelenti, hogy a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét elengedik, a munkavállalóknak pedig csak a 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulékot kell fizetniük (legfeljebb 7710 forintot) március, április, május és június hónapra vonatkozóan.

Az előbbiek szerint kedvezményezett tevékenységi körök a következők:

- taxis személyszállítás (TEÁOR és TESZOR 49.32),
- szálláshely-szolgáltatás (TEÁOR és TESZOR 55),
- vendéglátás (TEÁOR és TESZOR 56),
- alkotó-, művészeti, szórakoztató tevékenység (TEÁOR és TESZOR 90),
- sport-, szórakoztató, szabadidős tevékenység (TEÁOR és TESZOR 93),
- szerencsejáték, fogadás (TEÁOR és TESZOR 92),
- film, video, televízióműsor gyártása, hangfelvétel-kiadás (TEÁOR és TESZOR 59),
- konferencia, kereskedelmi bemutató szervezése (TEÁOR és TESZOR 82.30),
- napilapkiadás (TEÁOR és TESZOR 58.13),
- folyóirat, időszaki kiadvány kiadása (TEÁOR és TESZOR 58.14),
- műsor-összeállítás, műsorszolgáltatás (TEÁOR és TESZOR 60).

Számokra lefordítva, mindez azt jelenti, hogy a minimálbérre bejelentett munkavállalók esetében fejenként mintegy havi 54 ezer, garantált bérminimumnál havi 71 ezer forinttól esik el a költségvetés a kedvezményes időszak alatt.

Ha valaki alaposan átböngészve a kedvezményezett tevékenységek listáját, úgy dönt, hogy gyorsan megváltoztatja a főtevékenységét, nem jár jól.
A jogalkotó ugyanis azonnal bezárta ezt a kiskaput azzal, hogy a fenti könnyítések csak azoknak a vállalkozóknak járnak, akiknek a főtevékenysége ténylegesen azok egyike, amelyek az ominózus felsorolásban szerepelnek, azaz eleget tesznek annak a kritériumnak, miszerint az elmúlt fél évben ebből a tevékenységből volt a legtöbb bevétele, de legalább a bevétel 30 százaléka származott ebből.


Kilakoltatási, végrehajtási moratórium

A kilakoltatásokat, végrehajtásokat felfüggesztik a veszélyhelyzet lezárását követő 15. napig, valamint az adótartozások behajtását is.
Az adótartozásoknál egyébként is a méltányossági kérelmek benyújtását tanácsolták a könyvelők, adószakértők ügyfeleiknek. A jogalkotó e lépésével elejét vette a kérelemáradatnak is.

Aki viszont – úgy tűnik – arra is felkészült, hogy a vészhelyzet kitarthat akár októberig, vagy még tovább is: a végrehajtási moratórium kapcsán a kormányrendelet ugyanis úgy fogalmaz, hogy „ha veszélyhelyzet megszűnését követő 15. nap november 15. és április 30. napja közötti időszakra esik”, akkor nem lehet kilakoltatni senkit.

A bankkártyás terminálok nyomógombjainak „kímélésével” a koronavírus terjedését igyekszik gátolni az a rendelkezés is, hogy az érintős (paypass) fizetés új limitje a korábbi 5 ezer helyett 15 ezer forint lett, azaz ezen összeghatárig nem kell megadni a PIN-kódot.

A bankoknak legkésőbb április 15-ig kötelezően át kell állniuk erre.

Meghosszabbítják a gyes, a gyed és a gyet folyósítását

Azok számára, akik a járvány okozta vészhelyzet időszakában veszítenék el a jogosultságot valamelyik támogatásra, továbbra is kapják a juttatást a költségvetésből, a vészhelyzet megszűnéséig.
Fontos azonban, hogy a kormányrendeletben előírtak alapján – már a jogosultság megszűnte után is – továbbfolyósított támogatások mellett más, e körbe tartozó ellátás (azaz „másik” gyed, gyes, gyet) nem vehető igénybe.
Lényeges pontja a rendeletnek e kérdésben az is, hogy az ellátásnak a jogosultság megszűnte utáni folyósítása nem érvényes azokra az esetekre, amikor az alapjogosult nyilatkozata alapján részesült valaki az ellátásban (például nagyszülőnek átadott gyes-jogosultság), és a jogosultság azért szűnt meg, mert az eredeti jogosult e nyilatkozatát visszavonta.