osztalék utáno eho

Kérdés

Magánszemélynek osztalékot fizet a cég.Az utána fizetendő eho (14%) összegét hogyan kell kiszámolni? Pl:A magánszem. eddig megfizetett 160 e Ft egészségbizt. járulékot ( ekho és eg.szolg.járulékot nem kell fizetnie).Kivesz 5.000 e Ft osztalékot, aminek a 14%-a 700 eFt. Akkor most 450-160= 290 e Ft Ehot fizet, és a továbbiakban nem fizet egészségbizt. járulékot, és esetleg további osztalék után már nem fizet ehot sem??

Válasz

 A magánszemély az adóévben megszerzett

-  vállalkozásból kivont jövedelem [Szja tv. 68. §],

-  értékpapír-kölcsönzésből származó jövedelem [Szja tv. 65/A. §],

- osztalék [Szja tv. 66. §], vállalkozói osztalékalap [Szja tv. 49/C. §],

- árfolyamnyereségből származó jövedelem [Szja tv. 67. §],

- ingatlan bérbeadásából [Szja tv. 16. § (1) bekezdés] származó 1.000.000. forintot meghaladó jövedelem esetén a teljes összeg után 14 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást fizet.

Ha a fenti jövedelemből csak osztalék kifizetésre került sor, amely után 700.000. forint eho-t kell fizetni, akkor  az az Ön által leírtak szerint ez a következőképpen alakul:

Az adóévben összesen 450.000. forint eho fizetési kötelezettség áll fenn a tárgyévben, ami tartalmazza a megfizetett

-          7% természetbeni és pénzbeli egészségbiztosítási járulékokat,

-          ekho alapján fizetett egészségbiztosítási járulékot, valamint

-          az egészségügyi szolgáltatási járulékot.

Ha a fenti közterhekből csak a természetbeni és pénzbeli egészségbiztosítási járulék került befizetésre, ami 160.000. forint, akkor 450.000. – 160.000. = 290.000. forint eho fizetési kötelezettség áll fenn ebben az évben.

A jogszabály alapján a magánszemélynek a naptári év folyamán mindaddig meg kell fizetnie a fenti százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást, amíg a kifizetőnek nem nyilatkozik arról, hogy az egészségbiztosítási járulékot vagy a százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást a hozzájárulás-fizetési felső határig megfizette. Mivel azonban erre még nem került sor, így két lehetőség áll fenn az eho megfizetésére.

1.)     Befizetik a 700.000. forint eho helyett a 290.000. forintot és természetesen az év folyamán megfizetik a további egészségbiztosítási járulékokat is. Az így keletkezett túlfizetést a magánszemély a jövedelemadó bevallásában, mint eho túlfizetést fogja visszaigényelni.

2.)     A másik lehetőség, hogy nem fizetik be 290.000. forint eho-t. Ez a magánszemély nyilatkozatára épülhet, azaz a magánszemély nyilatkozhat arról, hogy az egészségbiztosítási járulék összege várhatóan eléri a hozzájárulás-fizetési felső határát. Ha a hozzájárulás-fizetési felső határt az egészségbiztosítási járulék összege mégsem éri el, a magánszemély az őt terhelő százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást 6 százalékkal növelten, a tárgyévre vonatkozó személyi jövedelemadóról benyújtott adóbevallásában vallja be, és a bevallás benyújtására előírt határidőig fizeti meg.

Amennyiben azonban szeptemberig 160.000. forint egészségbiztosítási járulék került befizetésre, akkor  egyéb jövedelem hiányában év végéig ez az összeg kb: 80.000. forint lesz. Erre tekintettel a magánszemély nem teheti meg a 2.) pontban foglalt nyilatkozattételt, mert az egészségbiztosítási járulék nem éri el a 450.000. forintot.

Mindezek alapján az 1.) pontban írtak szerint kell eljárniuk.