Nem jelentős összegű hiba könyvelése

Az ellenőrzés, önellenőrzés megállapításait (a hibákat, a hibahatásokat) a folyamatos könyvelés keretében kell könyvelni, elszámolni, mivel a beszámolóval már lezárt üzleti év könyvviteli elszámolásait nem lehet "újból megnyitni", nem lehet "tovább folytatni".
A könyvelés általában a hibás tétel sztornírozásával, a helyes tételnek a törvényi előírásoknak megfelelő könyvelésével történik, függetlenül attól, hogy a hiba jelentősnek vagy nem jelentősnek minősül.
Az ellenőrzés megállapításait indokolt - évenként - elkülönítetten könyvelni, különösen az eredményt érintő tételeket, az évszám feltüntetésével azért, hogy a nem jelentős összegű hiba estén a társaságiadó-alapot növelő-csökkentő tételek főkönyvi számlákkal  alátámasztottak legyenek.
Sajnos  a nem jelentős összegű hibák esetében is  eredményre gyakorolt hatás miatt a hiba elkövetése évének az adott esetben a 2009 év társaságiadó-, különadóalapja is változik, így azok bevallását önellenőrzés keretében módosítani kell.
Amennyiben a hiba és a hibahatás (hibahatás az adózott eredmény változása is) együttes összege alapján nem jelentős összegű a hiba, akkor a 2010. évi eredménykimutatás tárgyévi adatai között szerepelnek a könyvelt összegek.
Az önellenőrzésnél  figyelni  kell a Társasági adó tv. 7. §-a (1) bekezdésének u) pontjára, illetve 8. §-a (1) bekezdésének p) pontjára, amelyek szerint az adóellenőrzés, önellenőrzés során megállapított tételekkel csökkenteni, illetve növelni kell az adózás előtti eredményt.

Forrás: Pallas Számviteli Műhely