Nem csak mi látjuk bonyolultnak - magyar adórendszer

A tagállamok közigazgatásának modernizálása az Unió egyik legfontosabb gazdasági prioritása, mert egy alacsony hatásfokkal működő közigazgatás pluszterhet jelent a vállalkozásoknak, s így gátja a gazdasági növekedésnek. Az Európai Bizottság múlt héten tette közzé az üzleti környezetet és a közigazgatás hatékonyságát mutató táblázatait. A lista a Világbank indikátora alapján készült az állampolgárok, üzletemberek és szakértők véleményének összefoglalásával. 

Hazánk a lista alsó harmadában foglal helyet, 2012-ben kismértékben rontott a közigazgatás hatékonyságát mutató pontszámán 2011-hez képest. 

Egy másik kutatás azt vizsgálta, hogy az egyes tagállamokban a cégeknek hány munkaórájukba kerül az adószabályoknak való megfelelés (alapvetően az áfa- és társasági adóbevallás). Magyarország itt is a lista alsó harmadában szerepel 270 munkaórával (európai átlag 193 óra).

A Deloitte - szintén európai szintű - felmérése alátámasztja a fentieket. A vállalkozások a közigazgatás hatékonyságát az egyik legfontosabb versenyfeltételnek tekintik, kiemelten fontosnak ítélve a kiszámíthatóságot. Magyarországon a megkérdezett vállalatvezetők 92%-a gondolja azt, hogy nagy az adózással kapcsolatos bizonytalanság (nehezen kiszámíthatóság), az európai átlag 60%. Ennek fényében nem meglepő, hogy 83% a stabilitást jelölte meg a legkedvezőbb, elvárt változásnak. E mellett a felmérésben résztvevők 28%-a javasolná a foglalkoztatást terhelő adók 1-2%-os csökkentését, 19%-uk a következetes és együttműködő adóhatóságot.

forrás: portfolio.hu