Hibázni szabad, de sokba kerül – augusztustól duplájába, mint eddig…

Sinka Júlia

Szerző: Sinka Júlia

Végzettség: Közgazdász, mérlegképes könyvelő, adótanácsadó, okleveles adószakértő (nemzetközi adózás és áfa)

Szakterület: Kis- és középvállalkozások számviteli és adózási kérdései

Augusztus 1-jével lép hatályba az a kormányrendelet, amely az eddiginek kétszeresében maximalizálja a NAV által kiszabható bírság összegét.

A Magyar Közlöny 74. számában (2024. július 08.) hirdette ki a jogalkotó az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény egyes rendelkezéseinek eltérő alkalmazásáról szóló 181/2024. (VII. 8.) Korm. rendeletet. E jogszabály egyelőre átmeneti időszakra – az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktus és humanitárius katasztrófa kapcsán előállt vészhelyzet időtartama – vezet be eltérő szabályokat az adózás terén, és számos, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kiszabható bírságtételt a duplájára emel.

Ennek megfelelően, az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása és kezelése érdekében veszélyhelyzet kihirdetéséről és egyes veszélyhelyzeti szabályokról szóló 424/2022. (X. 28.) Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzet ideje alatt az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvényt (Art.) a 181/2024. (VII. 8.) Kormányrendeletben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

 Azaz, az Art.

  • 220. § (1) bekezdésétől (ez az úgynevezett „általános bírságszabály) eltérően a természetes személy adózó – a jelenleg érvényes, kétszázezer forint helyett –négyszázezer forintig, nem természetes személy adózó egymillió forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható,
  • 225. § (1) bekezdésétől (a foglalkoztatott bejelentésére vonatkozó szabályok megsértésének bírságtételeit rögzítő szakasz) eltérően az adózót kétmillió forintig terjedő mulasztási bírsággal kell sújtani, az eddigi egymillió forint helyett;
  • 228. § (1) bekezdésétől (számla-, nyugtakibocsátási kötelezettség, valamint iratmegőrzési kötelezettség szabályainak megsértése esetén alkalmazandó szabályok) eltérően az adózó kétmillió forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható (ez a tételel eddig legfeljebb egymillió forint lehetett).

Az Art. jelenleg is hatályos előírásai [220.§ (2) bekezdése] szerint a kötelezettség megszegésének minősül a kötelezettség hibás, hiányos, valótlan adattartalommal történő, vagy késedelmes teljesítése, illetve teljesítésének elmulasztása.

A rendelet, és ezzel együtt az új bírságszabály, 2024. augusztus 1-jén lép hatályba, és a hatálybalépése napját követően esedékes kötelezettségek megszegése esetében kell alkalmazni a benne foglaltakat.

Elvileg a veszélyhelyzet végéig maradna az új bírságtábla.

Fentiek miatt is érdemes az adózóknak a megbízható adózói státuszt elérniük, megőrizniük. Az Art. 155.§-ában, a megbízható adózó szankcionálása kapcsán előírtak szerint: Ha az adózó a jogszabálysértés elkövetésének időpontjában vagy a jogszabálysértés feltárásának (jegyzőkönyvezésének) időpontjában megbízható adózónak minősült, az állami adó- és vámhatóság által kiszabható mulasztási bírság felső határa az egyébként kiszabható mulasztási bírság felső határának az ötven százaléka, a rögzített bírságösszeg vagy bírságmérték esetén a bírság mértéke az egyébként irányadó bírság ötven százaléka.”

A megbízható adózó minősítés feltételeit az Art. 153.§-a részletezi.