Mit kell tudni az szja-visszatérítésről?

Sinka Júlia

Szerző: Sinka Júlia

Végzettség: Közgazdász, mérlegképes könyvelő, adótanácsadó, okleveles adószakértő (nemzetközi adózás és áfa)

Szakterület: Kis- és középvállalkozások számviteli és adózási kérdései

Bár az szja-visszatérítéssel 2021 októberétől számos fórum – ideértve az adóhatóság honlapját is – foglalkozott, még mindig sok a bizonytalanság az érintettekben. Az alábbiakban összefoglaltuk az ezzel kapcsolatos tudnivalókat.


Akik már megkapták, és akik még csak várnak rá

Azok, akik postai címre kérték az utalást, vagy akikhez egyébként a családi pótlék is így érkezik, 2022. február 2. és 4-e. között már kézhez kapták az szja-visszatérítést. Azoknak, akik bankszámlára kérték az utalást, vagy a családi pótlékot is a bankszámlájukra utalja a Magyar Államkincstár (MÁK), február 14-éig landolt a bankszámláján az összeg.

E körbe azok tartoznak, akiknek

  • a jogosultságát a NAV a rendelkezésére álló adatok alapján minden kétséget kizáróan meg tudta állapítani,
  • a kiutaláshoz szükséges adatait (belföldi fizetési számlaszám vagy postai utalási cím) ismerte az adóhatóság, és
  • a visszatérítés kiutalásáig nem nyújtották be a 21SZJA-bevallásukat.

Ennek kapcsán a „rendelkezésre álló adatok” alatt értendő a magánszemély VISSZADO-nyilatkozaton 2021. december 31-ig tett nyilatkozata, a munkáltatói, kifizetői bevallásban bevallott jövedelemre és a családi kedvezmény érvényesítésére vonatkozó adatok, a családi pótlékra vonatkozó adatszolgáltatás adatai, az adószámla adatai.

A kiutaláshoz szükséges adatok pedig akkor álltak a NAV rendelkezésére, ha a magánszemély nyilatkozott az utalási adatokról a VISSZADO-nyilatkozaton vagy a MÁK közölte a családi pótlék utalására vonatkozó adatokat az adóhatósággal.

Ha ezek közül a feltételek közül valamelyik nem teljesült, a NAV nem utalta ki az szja-visszatérítést.

Lényeges, hogy a NAV a kiszámított és automatikusan kiutalt szja-visszatérítés összegét feltünteti a személyijövedelemadó-bevallási tervezetben. Az szja-bevallási tervezetek pedig 2022. március 1-től tekinthetők meg az eSZJA-felületen (https://eszja.nav.gov.hu) ügyfélkapus vagy e-személyi azonosítás után.

Az, akinek a jövedelméről az adóhatóságnak nem volt információja, és ezért nem kapott szja-visszatérítést februárban, az adóbevallási tervezet kiegészítésével, vagy önállóan elkészített 21SZJA-bevallás benyújtásával igényelheti a visszatérítést.

Idetartozik például az egyéni vállalkozói, őstermelői jövedelmet szerző szülő és az, aki az összevont adóalapba tartozó jövedelme után saját maga fizeti az szja-t (például magánszemélynek – azaz az Art. szerinti kifizetőnek nem minősülő bérlőnek – ingatlant ad bérbe), és nincs mellette munkaviszonya, vagy nincs kifizetőtől származó jövedelme.

Ugyancsak az szja-bevallási tervezet kiegészítésével vagy az önállóan benyújtott 21SZJA-bevallásban igényelheti az szja-visszatérítést az, aki 2021-ben munkáltatótól, kifizetőtől származó, összevont adóalapba tartozó jövedelmet szerzett, a családi kedvezményt év közben érvényesítette, de a kiutaláshoz szükséges adatokról nem nyilatkozott 2021. december 31-ig, és ezekről a családi pótlékot folyósító szerv sem szolgáltatott adatot a NAV-nak.

Így kell eljárnia annak is, aki a családi kedvezményt év közben nem vette igénybe, és azt a bevallásában kívánja érvényesíteni. A bevallásban fel kell tüntetni

  • a családi kedvezményre jogosító gyermekek azonosító adatait;
  • azt, ha a magánszemély a családi kedvezményre magzat után jogosult;
  • a kedvezmény összegét és a kiutalási adatokat (belföldi fizetési számlaszámot vagy a postacímet);
  • annak a magánszemélynek az azonosító adatait, aki ugyanazon gyermek után jogosult a családi kedvezményre.


Aki már megkapta, de vitatja az összeg pontosságát

Ha valaki a februárban neki kiutalt/postázott szja-visszatérítés összegével nem ért egyet, akkor az adóbevallási tervezete kiegészítésével vagy önállóan benyújtott 21SZJA-bevallásában módosíthatja a visszatérítés összegét.

Ahogyan erről fentebb már volt szó, a NAV a kiutalt összeget a tervezetben feltünteti, így mód van ennek adózói korrekciójára is. Aki pedig a tervezet felhasználása nélkül készít bevallást, annak a februárban kiutalt szja-visszatérítés összegét szerepeltetnie kell a bevallás 101. sorában.

Az adóbevallási tervezetek március 1-től lesznek elérhetők a NAV honlapján, és ugyanezen dátummal kezdődően utalja ki a bevallás alapján visszajáró összeget.

Információhoz juthat a neki járó összegről a visszatérítésre jogosult magánszemély a munkaadójától kapott igazolásból is. A munkáltatóknak, kifizetőknek ugyanis 2022. január 31-éig összesített igazolást kellett adniuk a magánszemélyeknek, ami tartalmazza a munkáltatótól, kifizetőtől származó összes bevételt, azok jogcímét, az adóelőleg alapját és összegét, valamint az adóelőleg megállapításakor figyelembe vett családi kedvezmény összegét.

A levont adóelőleg összege a 21M30-as igazolás 65. sorában található, ezt utalta ki – a jogosultsági feltételek megléte esetén – előlegként a NAV.

Ha a magánszemély több munkáltatótól, kifizetőtől is szerzett jövedelmet 2021-ben, akkor a kapott igazolások adatait össze kell számítani, kivéve, ha a kiadott 21M30-as igazoláson jelölve van, hogy az a korábbi munkáltatótól, kifizetőtől kapott jövedelemre vonatkozó adatokat is tartalmaz.

A levont ekho a 21M30-as igazolásnak egy külön lapján található. Ennek a lapnak a 4. sora tartalmazza a levont adóból a 9,5 százalékos személyi jövedelemadó összegét.

A kisadózó egyéni vállalkozó annak a tételes adónak a negyedét kapja vissza, amit a NAV 2021-re előírt az adószámláján.

Más kisadózó vállalkozásoknál (bt., kkt., ügyvédi iroda, egyéni cég) a bejelentett kisadózó annak a tételes adónak a negyedét kapja vissza szja-visszatérítésként, amennyit utána a kisadózó vállalkozásnak 2021-re tételes adóként meg kellett fizetnie. Ha a katás vállalkozás több kisadózót jelentett be, akkor a havi tételes adó minden kisadózó után külön-külön terhelte. (A főállású kisadózó után 2021. évre fizetendő tételes adó maximum 150 ezer forint, magasabb összegű tételes adó fizetésekor 225 ezer forint, a nem főállású kisadózóknál pedig 75 ezer forint.)

Célszerű a katás cégeknek az adófolyószámlájukat ellenőrizniük ez ügyben is. Az adószámla elektronikusan, ügyfélkapus azonosítás után az eBEV-portálon tekinthető meg: https://nav.gov.hu/ado/adoszamla_informaciok/elektronikus_lekerdezes

Fontos, hogy a sajtóban, televízióban sokszor hivatkozott 809 ezer forint az szja-visszatérítés maximális összege, és nem mindenkinek jár vissza ennyi: például azért, mert a 2021. évben befizetett összes adója nem érte el ezt az összeget, mivel érvényesítette a családi adókedvezményt, vagy részmunkaidőben dolgozva az összevont adóalapba tartozó jövedelme (adóalapja) kevesebb volt.

Visszatérítésként

  • az összevont adóalap utáni személyi jövedelemadónak az igénybe vett kedvezmények levonása után fennmaradó összege;
  • az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) személyi jövedelemadónak minősülő része (9,5 százalék);
  • a katásoknál a tételes adó 25 százaléka

jár vissza.

Azaz a 2021-ben megszerzett, összevont adóalapba tartozó jövedelem (vagyis az önálló és a nem önálló tevékenység, valamint az egyéb jövedelem) után befizetett adó, például:

  • a munkabér, a közfoglalkoztatási bér;
  • az őstermelői jövedelem;
  • az egyéni vállalkozónál a vállalkozói kivét, vagy az átalányban megállapított jövedelem;
  • az álláskeresési járadék;
  • a táppénz, a gyermekgondozási díj;
  • a bérbeadásból származó jövedelem.

Az szja-visszatérítés összege a családi kedvezményre jogosult magánszemély által 2021-ben megszerzett, összevont adóalapba tartozó jövedelme utáni személyi jövedelemadó, ekho összegétől, illetve a kisadózó után a kisadózó vállalkozást terhelő tételes adó összegétől függ.

Munkabér esetén az szja-visszatérítés összege az adóalap-kedvezmények levonása után megállapított adóalap 2021. évi adójának az adókedvezmények levonása után fennmaradó része, de legfeljebb 809 ezer forint.

Természetesen, ha az szja-visszatérítésre jogosult munkabérét terhelő adó ennél az összegnél kevesebb, akkor az szja-visszatérítés összege megegyezik a munkabérből levont adóelőleg összegével.

Az szja-visszatérítés összege tehát lényegesen kevesebb – akár nulla forint is – lehet, például

  • ha a jogosult év közben kérte a családi kedvezmény érvényesítését a munkáltatótól, és a családi kedvezmény miatt a munkáltató év közben kevesebb adóelőleget vont le, akkor a jogosult a levont adóelőleget kapta meg szja-visszatérítésként;
  • ha a családi kedvezmény igénybevételével a jogosult adóalapja nullára csökkent, ezért a munkáltató év közben nem vont le adóelőleget, akkor levont adóelőleg hiányában nem volt mit visszatéríteni.

Ezekben az esetekben tehát az érintett a már 2021-ben érvényesített kedvezmények miatt adót egyáltalán nem vagy csak csökkentett összegben fizetett.

Ekhós magánszemélynél a 2021-re tőle levont ekho szja-nak minősülő része (9,5 százalék) jár vissza, ami esetükben sem haladhatja meg a 809 ezer forintot.

Kisadózónál a visszatérítés összege a 2021-re a kisadózó vállalkozást a kisadózó után terhelő tételes adó negyede.

Előfordulhat, hogy a magánszemélynek van szja, kata és ekho szerint adózó jövedelme is: ilyen esetben a különböző adónemekből visszaigényelhető összegek együttesen nem haladhatják meg a 809 ezer forintot.

Aki indokoltnak látja, hogy az adóhatósággal egyeztessen a visszatérítés ügyében, az megteheti ezt E-Papíron.

A nav.gov.hu portál KAPCSOLAT menüjében található a KERESSEN MINKET! pont, ahonnan elérhető az e-Papír szolgáltatás. Itt, ügyfélkapun belépve választható a kérdéses témacsoport és ügytípus, jelen esetben az SZJA-VISSZATÉRÍTÉS. Ezután következhet a címzett megadása az érdeklődő lakóhelye, székhelye szerinti adó- és vámigazgatóság kiválasztásával.

A kapcsolatfelvétel egyéb lehetőségeiről – nemcsak az szja-visszatérítés, hanem kérelmekkel kapcsolatban, más ügyekben is – az adóhatóság tájékoztatót tett közzé, mely elérhető a honlapján: : https://nav.gov.hu/ado/szja/szja-visszaterites/hogyan-erdeklodhet-a-nav-nal


Akiknek nem jár…

Ha a magánszemély 2021. bármely napján családi kedvezményre volt jogosult, de 2021-ben csak külön adózó jövedelme (például a lakás eladása, osztalék, árfolyamnyereség, tőzsdei ügyletek nyeresége) keletkezett, akkor az ilyen jövedelmek utáni adóból nem jár szja-visszatérítés.

Nem vehet igénybe a családi kedvezményre jogosult szja-visszatérítést akkor sem, ha 2021-ben csak adómentes bevétele volt, például

  • családi pótlék;
  • ápolási díj;
  • gyermekgondozást segítő ellátás;
  • gyermekek otthongondozási díja;
  • gyermeknevelési támogatás,
  • szociális segély;
  • nyugdíj.

Adóköteles jövedelem hiányában nem jár szja-visszatérítés annak a családi kedvezményre jogosultnak sem, aki 2021-ben kizárólag egyszerűsített foglalkoztatási jogviszonyban dolgozott (például alkalmi munkát, mezőgazdasági vagy turisztikai idénymunkát végzett) és az ebből származó bevétele nem haladja meg a mentesített keretösszeget.

Ez utóbbi a foglalkoztatás naptári napjai száma és a minimálbér vagy – ha az adott munkakörben legalább a garantált bérminimum 87 százaléka jár – a garantált bérminimum napi összege 130 százalékának szorzata.

Minimálbér esetén a foglalkoztatás napjait 10.010 forinttal kell megszorozni, garantált bárminimum esetén pedig 13.091 forinttal.

Például, ha a magánszemély 2021-ben 12 napot dolgozott alkalmi munkaként, akkor a mentesített keretösszeg: 12 nap x 10.010 Ft = 120.120 Ft.

Ha az alkalmi munkából származó bevétele ezt az összeget nem haladta meg, akkor nincs adóköteles jövedelme, ebből következően visszatérítendő adóval sem számolhat.