Mikor kérheti a beteg az utazási költségeinek megtérítését?

Dr. Radics Zsuzsanna

Szerző: Dr. Radics Zsuzsanna

A végzettségem közgazdasági szakokleveles jogász és egészségügyi menedzser. Dolgoztam mind magán-, mind közszférában. CO-NEXUS Gazdálkodási és Pénzügyi Tanácsadó Részvénytársaságnál kezdtem a munkámat, mint jogi előadó. Később a Pénzügyminisztériumban Nonprofit Osztály osztályvezetője voltam, majd a járulék szabályozás területén szakmai tanácsadóként dolgoztam. Rövid ideig voltam a PricewaterhouseCoopers Kft. munkatársa, majd az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Jogi Főosztályát vezettem. 2011. óta megbízásokban, illetve vállalkozóként dolgozom. 2014. januárjától tanítok a Pallas-ban.

MIKOR JÁR AZ UTAZÁSI KÖLTSÉGTÉRÍTÉS?

A biztosított egészségügyi szolgáltatóhoz való beutalás, gyógyászati gyógyászati segédeszköz próbája kapcsán, illetve szűrővizsgálat igénybevételekor jogosult az utazási költségtérítésre. Utazási költségtérítés csak helyközi utazáskor jár, azaz a helyi utazáshoz pl: Budapeseten belüli utazáskor nem jár támogatás. Nézzük meg részletesen, hogy mi a feltétele az utazási költségtérítésnek.

Beutalás esetén:

A biztosítottat járóbeteg-szakellátásra, a fekvőbeteg-gyógyintézetbe, továbbá gyógyfürdőellátásra, rehabilitációra történő beutalásakor utazási költségeihez támogatás illeti meg, ha 

1) orvos szakértői vizsgálatra utalták be vagy rendelték be, illetve 
2) a beutalás olyan egészségügyi szolgáltatóhoz történik,

  • amely a biztosított területi ellátására kötelezett, vagy
  • amely a területi ellátásra kötelezett szolgáltatónál a biztosított lakóhelyéhez (tartózkodási helyéhez) közelebb esik, ha az oda történő beutalásba a biztosított beleegyezett; vagy

3) bármely más - a biztosított lakóhelyéhez (tartózkodási helyéhez) legközelebb eső - egészségügyi szolgáltatóhoz utalják be, ha a fenti egészségügyi szolgáltatók által nyújtott ellátások szakmai indokok alapján nem alkalmasak.

Továbbá annak az anyának is jár az utazási költségtérítés, aki a kórházban lévő koraszülött gyermekének szoptatása miatt kénytelen utazni. 

Megjegyzés: Ha a beteg (biztosított) beutaló nélkül veszi igénybe az egészségügyi ellátást - mert egészségi állapota az azonnali ellátását indokolta -, az egészségügyi szolgáltatótól otthonába (tartózkodási helyére) történő utazási költségeihez való támogatásra ez esetben is jogosult lesz. 

Gyógyászati gyógyászati segédeszköz próbája kapcsán: 

Gyógyászati gyógyászati segédeszköz próbájával pl: ortopéd cipő próbája, illetve kiszolgáltatásával kapcsolatos utazási költségtérítés akkor jár, ha jogosult a gyógyászati segédeszközt a tartózkodási helyéhez legközelebb eső - az egészségbiztosítóval szerződött  - forgalmazónál szerzi be.

Szűrővizsgálat esetén:

A betegségek megelőzését és korai felismerését szolgáló szervezett szűrővizsgálat igénybevételével kapcsolatban felmerült utazási költséghez támogatás jár. Szűrővizsgálat esetén azonban az utazási költségtérítés akkor jár, ha a biztosított szűrővizsgálatot behívás alapján veszi igénybe.

Az utazási költséghez nyújtott támogatás a kísérőnek is jár 

  • a 16 éven aluli gyermek esetén,
  • a 16 éven felüli biztosított esetében akkor, ha a kíséretet a beutaló orvos szükségesnek tartja.

Nem jár utazási költségtérítés annak, aki díjmentes utazásra jogosult pl: 65 év felettiek utazása esetén, kivéve ha gépkocsival tudja csak igénybe venni az egészségügyi szolgáltatást. 

 

AZ UTAZÁSI KÖLTSÉGTÉRÍTÉS TÍPUSAI

Az utazási támogatás igénybe vehető:

  • utazási utalvánnyal, 
  • gépkocsival történő utazással, 
  • utazási költségtérítési utalvánnyal. 

Utazási utalvány

A költségtérítés „Utazási utalvány” elnevezésű nyomtatványon történik, amely szigorú számadású nyomtatvány és ezzel legfeljebb 6 megjelenés igazolható. Utazási utalvánnyal az utazási költség megtérítésére akkor kerülhet sor, ha az adott orvos az utazás szükségességét igazolja. Ha az orvos javaslata alapján a biztosítottnak kísérőre van szüksége, akkor a biztosított részére kiállított utalványon azt jelölni kell. 

A kormányhivatal a kérelmezőnek a viteldíjat utólag megtéríti. Ehhez a megtérítéshez szükséges 

  • a  menetjegy, valamint 
  • a beutalásra jogosult által kiállított és az egészségügyi szolgáltatónál történő megjelenés leigazolásával ellátott utazási utalvány.

Abban az esetben ha a beutalt díjmentes utazásra jogosult és - beutalásra jogosult orvos javaslata alapján - kísérőre van szüksége, akkor az utazási utalványt a beutalt részére kell kiállítani.

Gépkocsival történő utazás esetén

Ha az orvos úgy ítéli meg, hogy a beteg egészségi állapota miatt tömegközlekedési eszközön utazni nem képes, akkor  gépkocsival történő utazás esetén is jár az utazás költségének megtérítése. Azt a tényt és annak indokát, hogy a beteg nem képes tömegközlekési eszközön utazni, a beutalásra jogosult orvos az utazási utalványon feltünteti. 

Utazási költségtérítési utalvány

Utazási költségtérítési utalvány igénybevételére jogosult személy és kísérője az egészségbiztosítóval szerződést kötött közlekedési társaságok vonalain az utazási költségtérítési utalvánnyal díjfizetés nélkül utazhat.

Az  utazási költségtérítési utalvány igénybevételére jogosult az a biztosított, aki

  • közgyógyellátásra jogosító igazolvánnyal rendelkezik, vagy
  • krónikus betegsége, vagy állandósult egészségi állapota miatt minimum havi egy alkalommal kezelésre jár, illetve kúraszerű ellátást vesz igénybe pl: dialízis, gyógyfürdő ellátás vagy
  • szakorvosi vélemény alapján olyan egészségügyi szolgáltatóhoz utazik, amely lakóhelyétől (tartózkodási helyétől) a területi ellátásra kötelezett szolgáltatónál nagyobb távolságra található.

Az utazási költségtérítési utalvány kiállítására kizárólag háziorvos és házi gyermekorvos jogosult, így az utazási költségtérítési utalvánnyal utazás lehetőségéről és az igénybevétel feltételeiről a biztosítottat is a háziorvos, vagy házi gyermekorvos tájékoztatja.

Az utazási költségtérítési utalvány az OEP által rendszeresített olyan szigorú számadású nyomtatvány, amely két pénztári és egy ellenőrző szelvényből áll. A biztosított a pénztári és ellenőrző szelvényt az egészségügyi szolgáltatás igénybevételének leigazolását követően a háziorvosánál, házi gyermekorvosánál köteles leadni. Amennyiben ezen kötelezettségének a beteg nem tesz eleget, úgy 6 hónapon belül újabb utazási költségtérítési utalványt a háziorvos, házi gyermekorvos nem állíthat ki a részére. 

 

UTAZÁSI KÖLTSÉGTÉRÍTÉS MÉRTÉKE 

A Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút magyar vonalán, továbbá a BKV-HÉV vonalain Budapest közigazgatási határain kívül történő utazás esetén jár az utazási támogatás. Az utazási költségtérítés megegyezik  a közforgalmú közlekedési eszközökre vonatkozó - a helyközi járatokon érvényes - kedvezmény összegével csökkentett legolcsóbb díjtételű menetjegy árával. A hely- és pótjegyek árához nem jár utazási költségtérítés. 

Gépkocsival történő utazás esetén utazási költségtérítésként kilométerenként 21 forintot fizet ki a kormányhivatal.  Ha a biztosított egészségi állapota miatt kísérő szükséges, a fenti összeg együttesen illeti meg a biztosítottat és kísérőjét. A kísérőt hazautazása, illetve a kísért biztosítottért történő utazása során utazási költségtérítésként kilométerenként 18 forint illeti meg. Az útvonal hosszának meghatározásánál az adott viszonylatban legrövidebb távon közlekedő tömegközlekedési eszköz útvonalát kell figyelembe venni.