lakás bérbevétel utáni kötelezettség

Kérdés

T. Adóműhely! Cégünknek külföldi állampolgár (EU-n belüli) az egyik ügyvezetője, számára bérlünk egy lakást. Ez a lakás nem a cégünk székhelye/telephelye szerinti városban van. A bérleti díjról áfás számlát kapunk, a bérlővel szerződést kötöttünk. Amennyiben cégünk nem jelentkezik be az ingatlan bérbeadás tekintetében ÁFA alá, úgy az áfát a számlán nem vonhatom le. Az SZJA tv. 1. sz melléklete 8.6. pontja alapján ez adómentes juttatásnak minősül az ügyvezető számára? Amennyiben ez neki jövedelem, cégünk hogyan vállalhatja át a fizetési kötelezettséget? Nekünk, a bérbe vevő cégnek fizetnünk kell-e a bérleti díj után 16% SZJA-t és 27% EHO-t, mint béren kívüli juttatás? Módosít-e valamit az, ha az ügyvezető nem folyamatosan van az országban, illetve, ha nem munkavállalóként látja el az ügyvezetőséget? Válaszukat előre is köszönöm.

Válasz

Tisztelt Kérdező,

A külföldi magánszemély magyarországi foglalkoztatásával összefüggésben a magyar cég által bérelt lakás miatt a külföldi magánszemélynél felmerülhető adókötelezettség megállapításához alapvető annak tisztázása, hogy a külföldi magánszemélynek ki a foglalkoztatója: a külföldi anyacég vagy a magyar leányvállalat? Ha a külföldi anyacég a foglalkoztató, akkor a külföldi magánszemélyt kiküldetés keretében foglalkoztatják Magyarországon, azaz Magyarországon hivatali, üzleti úton van.

A  magyar fogadó leányvállalat által biztosított szállás (fizetett lakhatási költség) az Szja-tv. 7.§-a (1) bekezdésének q) pontja szerinti hivatali, üzleti utazáshoz kapcsolódó szállás ellenértékének minősülhet. Ez adóalapba nem tartozó tételnek számít a Magyarországon kiküldetésben lévő külföldi magánszemélynél. Ezért a külföldi magánszemélynek nem keletkezik Magyarországon adókötelezettsége, abban az esetben sem, ha belföldi adóügyi illetőségűvé válik. Az a lényeg, hogy a külföldi anyavállalat maradjon a foglalkoztató, tehát a magánszemély kiküldetés keretében dolgozzon a magyar fogadó leányvállalatnál.

üdvözlettel,