Közös képviselő - bérterhek

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adózás ügyben szeretnék kérdezni: a társasházunkban meg fognak választani közös képviselőnek, viszont nekem kell meghatároznom a díjazás mértékét (tulajdonos vagyok a házban). A jelenlegi közös költségem 30 e Ft (jövő évtől kb. 24 e Ft lesz), amit én szívesen "ledolgoznék". Ezt így lehet-e? Ezen felül szeretnék a munkámért kapni 30 e Ft-ot, nettóként. Ennek milyen adóvonzatai vannak? Létezhet-e a kettő megoldás együtt? (Ledolgozok 30 ezret, és közben nem fizetek közös költséget, és emellett 30 ezer Ft tiszteletdíjat kapok, ami után nem keletkezik biztosítási jogviszony, csak a kifizetőnek - társasháznak - kell megfizetnie utánam a SZJA-t és a szociális hozzájárulást...?) Vagy van-e bármilyen további, számomra kedvező opció? Sem cégem, sem vállalkozói igazolványom nincs jelenleg. Köszönöm a segítségüket!


Válasz

Tisztelt Kérdező,

A közös képviseletet munkajogviszonyban, vagy vállalkozóként lehet végezni. A vállalkozónak számlaadási kötelezettsége van, ami jelen  esetben nem jöhet szóba.

A közös képviselő díját és annak mértékét a közgyűlés szavazza meg.

Biztosítási, járulékfizetési kötelezettség:

A társasház attól függően, hogy milyen jogviszonyban foglalkoztat magánszemélyt (jellemzően: munkaviszony, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony, választott tisztségviselő) járulékfizetésre kötelezett. 

A biztosított magánszemély - 10 százalék nyugdíjjárulékot, valamint - 8,5 százalék mértékű egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot fizet, melyből a természetbeni egészségbiztosítási járulék mértéke 4 százalék, a pénzbeli egészségbiztosítási járulék mértéke 3 százalék, a munkaerő-piaci járulék mértéke 1,5 százalék, amelyet a társasház von le, fizet meg, és vall be az adóhatósághoz.

Szociális hozzájárulási adó

A társasház a vele adófizetési kötelezettséget eredményező jogviszonyban (például munkaviszony, megbízás) álló természetes személy részére juttatott, kifizetett, az Szja tv. rendelkezései szerinti adókötelezettség alá eső önálló tevékenységből származó bevételből az adóelőleg-alap számításánál figyelembe vett jövedelem, illetve a nem önálló tevékenységből származó bevételből az adóelőleg-alap számításánál figyelembe vett jövedelem apján 27 százalék mértékű szociális hozzájárulási adót fizet. 

Felhívjuk a figyelmet, hogy amennyiben a társasház megbízásos jogviszonyban foglalkoztat valakit, és a magánszemély jövedelme nem éri el a minimálbér 30 százalékát, tehát nem válik biztosítottá, ebben az esetben is terheli a társasházat a 27 százalékos mértékű szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettség. 

27 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás-fizetési kötelezettség terheli a társasházat a belföldi magánszemélynek juttatott, az összevont adóalapba tartozó jövedelemnél az adó (adóelőleg-alap) számításnál figyelembe vett jövedelem után. Fontos szabály, hogy azt a jövedelmet, amelyet szociális hozzájárulási adó vagy a Tbj. alapján járulék terhel, nem kell az egészségügyi hozzájárulás alapjának megállapításánál figyelembe venni ( pl. előzőekben a minimálbér 30 százalékát el nem érő jövedelemmel járó megbízás).