KKV beruházási adóalap kedvezmény

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy ital nagykereskedelemmel foglalkozó cég (KKV), aki a telephelyéről kis-teherautókkal szállítja ki a vevőinek a megrendelt árut. A dolog úgy történik, hogy a telefonon fogadott megrendeléseket a megbeszélt időpontban kiszállítja a cég a vevő által kért helyszínre, aminek nincs külön költsége a vevőre nézve, hanem tartalmazza a kiszállítást a termékek ára. Természetesen van lehetősége a vevőnek személyesen is bejönni a termékekért, de a termékek ára akkor sem olcsóbb. A teherautókat csak saját megrendelés kiszállításra használja a cég, bérfuvarozást, számla ellenében jellemzően nem végez vele. A cég vásárolt 2013-ban 4 db ÚJ, 0 km-es Fiat Ducato tgk-t a szalonból a kiszállításhoz. A teherkocsikat a műszaki berendezések, járművek között vette nyilvántartásba. A kérdésem az lenne, hogy ilyen tevékenység végzése esetén jó-e a tárgyi eszköz besorolása és jogosan venné igénybe a kkv beruházási adóalap kedvezményt a tgk-ra? Nem találtam értelmező rendelkezést arra vonatkozóan, hogy mit is jelent pontosan az, hogy a tárgyi eszköz közvetlenül szolgálja a vállalkozás tevékenységét vagy közvetetten. Előre is köszönöm a segítséget!

Válasz

Tisztelt Kérdező,

A jármű abban az esetben tekinthető a tevékenységi profilt meghatározó járműnek, ha a tevékenység tárgyául szolgál, vagy a tevékenység folytatásához szorosan kapcsolódik, és - mindkét esetben - a vállalkozás azt a tevékenységéhez rendszeresen, nem csak egy-egy esetben használja, amit a menetlevél is alátámaszt, továbbá ha a végzett tevékenység a jármű használata nélkül a szokásos módon nem folytatható.

 

A kérdésben leírt eset a feltételeknek megfelel, a műszaki besorolással helyesen jártak el, így a beruházási kedvezmény is igánybe vehető.

üdvözlettel,