KFT ügyvezetője TGYÁS-on

Kérdés

2014.02.07-i kérdéshez visszatérve: ha nem tagsági jogviszonyban látja el a Kft-ben az ügyvezető a feladatokat, akkor is aláírhat tgyás és a gyed első fél éve alatt? Köszönöm

Válasz

Tisztelt Kérdező!

Kiindulási eset: Egy KFT. egyedüli ügyvezetője máshol heti 36 órát meghaladóan főállásban dolgozik, a Kft-ben nem vesz fel bért, nem fizet járulékot maga után.2014-ben TGYÁS-ra fog menni, majd GYED-re, a főállásában így fizetés nélküli szabadságra megy.

A jogszabály alapján nem jár terhességi-gyermekágyi segély a biztosítottnak

- a szülési szabadságnak arra a tartamára, amelyre a teljes keresetét megkapja,

- ha bármilyen jogviszonyban díjazás - ide nem értve a szerzői jog védelme alatt álló alkotásért járó díjazást, a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyban végzett tevékenység díjazását és a személyi jövedelemadó-mentes tiszteletdíjat - ellenében munkát végez, vagy hatósági engedélyhez kötött keresőtevékenységét személyesen folytatja.

Nem jár a gyermekgondozási díj, ha

- a jogosult a gyermek 1 éves kora előtt bármilyen jogviszonyban díjazás - ide nem értve a szerzői jog védelme alatt álló alkotásért járó díjazást és a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyban végzett tevékenység díjazását - ellenében munkát végez vagy hatósági engedélyhez kötött keresőtevékenységét személyesen folytatja;

- a jogosult a gyermek 1 éves kora előtt - munkavégzés nélkül - megkapja a teljes keresetét, ha a keresetét részben kapja meg, csak az elmaradt kereset után jár gyermekgondozási díj;

- a jogosult egyéb rendszeres pénzellátásban - ide nem értve a táppénzt, a baleseti táppénzt, a terhességi-gyermekágyi segélyt, a gyermekgondozási díjat, a gyermekgondozási támogatást, az álláskeresési járadékot és segélyt, a vállalkozói és a munkanélküli járadékot, valamint az álláskeresést ösztönző juttatást – részesül.

Mindezek alapján nézzük meg, miként kell ezt a szabályt alkalmazni akkor, ha a KFT-ben az ügyvezető munkaviszony illetve megbízás alapján látja el az aláírást.

A munkaviszony esetén alapfeltétel, hogy bért kap a munkavállaló. Napi 8 órás foglalkoztatásnál a jövedelemnek el kell érnie legalább a minimálbért. (Minimálbér: havi 101.500. forint, legalább középfokú végzettséget igénylő tevékenység esetén pedig a garantált bérminimum, azaz havi 118.000. forint - középfokú végzettségnek minősül a szakmunkás-iskola is-.) A gyermek egyéves kora előtt – a fentiekben leírtak tekintettel - a KFT-ben munkaviszony létesítését semmiképpen sem javasolnám.

Másik eset: Megbízásban, nulla forint ellenében csak az aláírási jog gyakorlását vállalja az ügyvezető a gyermek egyéves kora előtt. A jogszabályok ezt nem zárják ki. A tényekhez hozzátartozik, hogy nincs arra vonatkozóan tapasztalatom, hogy az adóhivatal mennyiben fogadja el csak az aláírásra megkötött nulla forintos megbízási szerződést.

Továbbá a harmadik jogviszonyban történő aláírási jogosultságról se feledkezzünk meg. Azaz, mint azt már írtam a jogszabályi rendelkezések alapján - tekintettel a gazdasági társaságokról szóló törvényre, mely szerint nem minősül személyes közreműködésnek az üzletvezetés és a képviselet ellátása - a tagsági jogviszonyban történő aláírásra lehetőség van. Azaz, TGYS és a GYED alatt aláírhat az ügyvezető tagsági jogviszonyban, díjazás nélkül, és ez nem lesz sem keresőtevékenység, sem személyes közreműködés.

Üdvözlettel,